Οι παλιές τηλεοπτικές συχνότητες μπορούν να μετατραπούν σε ελεύθερο «σούπερ WiFi»

28 Νοεμβρίου 2014

free wifiΟι παλιές τηλεοπτικές συχνότητες θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για δημιουργία νέων ευρυζωνικών, έτσι ώστε ένα WiFi σούπερ-συχνότητας να εμποδίσει την υπερφόρτωση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας και να τονώσει την οικονομία, αντί να δημοπρατηθούν στον μεγαλύτερο πλειοδότη, λένε Γερμανοί επιστήμονες.

Οι παλιές τηλεοπτικές συχνότητες πωλούνται από τις κυβερνήσεις λόγω της αλλαγής από την αναλογική στην ψηφιακή μετάδοση, συχνά σε όποιον είναι διατεθειμένος να καταβάλει το υψηλότερο τίμημα. Αντ ‘αυτού πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθεί μια νέα σειρά από δωρεάν Wi-Fi, λένε οι επιστήμονες από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καρλσρούης (ΚΙΤ) στη Γερμανία.

Η μετάδοση WiFi από παλιές τηλεοπτικές συχνότητες θα κάλυπτε ένα πολύ ευρύτερο πεδίο από ό,τι τα παραδοσιακά WiFi, επειδή χρησιμοποιούν πολύ χαμηλότερες συχνότητες. Το τωρινό WiFi μεταδίδεται μέσω των τοπικών δικτύων (WLAN) σε περίπου 2GHz και ως εκ τούτου, έχει περιορισμένο εύρος.

Και αντί των πλειστηριασμών τους, ως επί το πλείστον προς τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν για δωρεάν δίκτυα WiFi, καθιστώντας τις ακριβές υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, όπως το 4G, ξεπερασμένες.

Μια τέτοια κίνηση θα έφερνε επίσης μια σειρά από οικονομικά οφέλη, ισχυρίζονται οι επιστήμονες.

«Η εφαρμογή της προσέγγισής μας θα έχει εκτεταμένες συνέπειες. Άτομα, ιδρύματα και εταιρείες θα είναι πολύ λιγότερο εξαρτημένα από τα ακριβά δίκτυα κινητών επικοινωνιών κατά την ψηφιακή επικοινωνία τους. Αυτό θα ήταν επίσης μεγάλο οικονομικό όφελος”, ανέφερε ο Arnd Weber του Ινστιτούτου για την αξιολόγηση της τεχνολογίας και Ανάλυσης Συστημάτων (ITAS) του ΚΙΤ, στο Factor, μια ιστοσελίδα που καλύπτει τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία και την επιστήμη.

Ο Weber και ο συνάδελφός του Jens Elsner, σχεδιάζουν να παρουσιάσουν την υπόθεσή τους στα Ηνωμένα Έθνη, στην Παγκόσμια Διάσκεψη Ραδιοεπικοινωνιών του επόμενου έτους.

Το επιχείρημά τους θα βασίζεται στο να πείσουν τις κυβερνήσεις ότι τα μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη θα υπερτερούν κατά πολύ των βραχυπρόθεσμων από την πώληση των παλαιών τηλεοπτικών συχνοτήτων σε όποιον έχει τις βαθύτερες τσέπες.

Αλλά μερικοί δεν έχουν πειστεί. Ο Νομπελίστας οικονομολόγος Ronald Coarse δήλωσε ότι οι συχνότητες θα μπορούσαν πράγματι να δημοπρατηθούν για να βεβαιωθεί ότι χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά και ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν τα έσοδα από τις πωλήσεις για να χρηματοδοτήσουν άλλα πράγματα.

Άλλοι έχουν υποστηρίξει ότι αν χρησιμοποιηθεί για το WiFi, η συμφόρηση θα κάνει αυτά τα δίκτυα χαμηλότερης συχνότητας προβληματικά, αν και οι επιστήμονες του ΚΙΤ λένε ότι εφαρμόζοντας τη σωστή τεχνολογική προσέγγιση θα μπορούσε να αποφευχθεί αυτό.
hellasforce

.