Πολλά ερωτηματικά για το οχηματαγωγό.

29 Δεκεμβρίου 2014

ELLINON POLITEIAanek-norman atlanticΉδη θρηνούμε ένα νεκρό και συνεχίζεται η προσπάθεια διάσωσης εκατοντάδων ακόμη συνανθρώπων μας.

Το κόμμα της «Ελλήνων Πολιτεία» πρώτο από όλα τα κόμματα έβγαλε από το μεσημέρι της 28ης Δεκεμβρίου το παρακάτω Δελτίο Τύπου, με την ευχή πλέον, να μη θρηνήσουμε και άλλες ανθρώπινες ζωές:

Το οχηματαγωγό Norman Atlantic, σύμφωνα με πληροφορίες μας είναι κλάσεως Ro-Ro (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%BB%CE%BF%CE%AF%CE%BF_RoRo ) που σημαίνει πως είναι κατασκευασμένο και αδειοδοτημένο να μεταφέρει ΜΟΝΟΝ οχήματα. Απαγορεύεται δηλαδή, η μεταφορά επιβατών.
Εάν είναι έτσι, γιατί η Ελληνική εταιρεία ΑΝΕΚ, συμφερόντων Βαρδινογιάννη, ναύλωσε ένα ακατάλληλο για μεταφορά επιβατών πλοίο;

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που δίνονται στη δημοσιότητα, η πυρκαγιά επί του πλοίου εκδηλώθηκε γύρω στις 4 πμ της 28ης Δεκεμβρίου, όταν στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι εντάσεως 8-9 Μποφόρ. Και το πλοίο ευρίσκετο σε απόσταση 30-35 ν.μ. βορείως της Κέρκυρας!

Στις 19 Δεκεμβρίου 2014 το συγκεκριμένο πλοίο είχε περάσει από έλεγχο πλεύσης και στον οποίο εντοπίστηκαν τρεις βασικές ελλείψεις.

1ον = Ελλιπής-δυσλειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας
2ον = Προβλήματα στις εξόδους κινδύνου
3ον = Έλλειψη σωστικών μέσων

Από τις τρεις παραπάνω ελλείψεις, όπως μας ενημέρωσε η πηγή μας, πιο σπουδαίο είναι το ζήτημα της πυρασφάλειας που θεωρείται θεμελιώδες ζήτημα και από το Ναυτικό Δίκαιο.

Ωστόσο από μαρτυρίες του πληρώματος, αναφέρεται πως ο πλοίαρχος ενημερώθηκε άμεσα.

Όμως, με ποιο τρόπο ενημερώνεται ο πλοίαρχος για εκδήλωση πυρκαγιάς στο πλοίο του;
Τα πλοία έχουν στο σύστημα πυρόσβεσης τα λεγόμενα SPRINKLERS, τα οποία κατατάσσονται σε δυο κατηγορίες:
Ανιχνευτές καπνού (Smoke Detectors) και Ανιχνευτές θερμότητας ( Heat Detectors)

Και οι δυο παραπάνω κατηγορίες ενεργοποιούνται όταν ξεσπάσει φωτιά και ταυτόχρονα ενημερώνεται ο πλοίαρχος του πλοίου.

Εάν λοιπόν, ενημερώθηκε ο πλοίαρχος από το αυτόματο σύστημα πυρασφάλειας του πλοίου, γιατί δεν έσβησε η φωτιά;
Μήπως γιατί δεν λειτούργησε το σύστημα πυρασφάλειας;
Επιπρόσθετα, εάν είχε λειτουργήσει το σύστημα πυρόσβεσης θα αντλούσε νερό από τις δεξαμενές νερού του πλοίου. Όμως, διαπιστώσαμε να προσπαθείται η κατάσβεση με νερό από τη θάλασσα!

Έτσι, στα προηγούμενα αμείλικτα ερωτήματα προστίθενται και τα νέα και στα οποία πρέπει άμεσα να απαντήσει η απερχόμενη δικομματική κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ρωτάμε!

Είχε άδεια απόπλου το πλοίο, ναυλωμένο από την εταιρεία Βαρδινογιάννη, από το Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας να αποπλεύσει;

Εξέπεμψε άμεσα σήμα κινδύνου (SOS) το πλοίο, και πότε; Nαι ή όχι και ποια ώρα;

Τι έκαναν οι αρμόδιες ελληνικές αρχές όταν έλαβαν το σήμα κινδύνου; Αδιαφόρησαν ή διέταξαν τον πλοίαρχο να επιστρέψει άμεσα στο πλησιέστερο λιμάνι της Κέρκυρας, δοθέντος ότι έως εκείνη την ώρα, αλλά και αργότερα οι μηχανές πρόωσης του πλοίου ευρίσκοντο σε λειτουργία;

Κατά τη στιγμή της εκδηλώσεως της πυρκαγιάς το πλοίο βρισκόταν σε απόσταση 1,5 με 2 ωρών από την Κέρκυρα!

Γιατί δεν διατάχθηκε ο πλοίαρχος να επιστρέψει αμέσως στο λιμάνι της Κέρκυρας; Οπότε θα είχε αποφευχθεί η σημερινή τραγωδία και η αγωνία των 500 περίπου επιβατών και των πολυπληθών συγγενών τους.

Γιατί οι κρατικές μας υπηρεσίες, ΥΕΝ και ΥΕΘΑ αντέδρασαν τόσο καθυστερημένα;

Γιατί δεν διατάχθηκε άμεσα η σκοπούσα φρεγάτα «Ναβαρίνο» να πλεύσει άμεσα στον τόπο της τραγωδίας, όποτε αυτή τη στιγμή θα ήταν ήδη εκεί για να εισφέρει βοήθεια;

Μετά τις παραπάνω εύλογες παραλήψεις και αμέλειες, μπορούμε να αποκλείσουμε την περίπτωση προβοκάτσιας, δεδομένου ότι αύριο τελειώνει οριστικά η φαύλη διακυβέρνηση της χώρας από τις δυνάμεις της ανικανότητας, της διαφθοράς, της Εθελοδουλίας και της υποταγής στα κελεύσματα των εγχώριων και πολύ γνωστών βαρόνων της διαπλοκής;

Παναγιώτης Αποστόλου
Επικεφαλής “Ελλήνων Πολιτεία”

.