Ακροβατική κυβίστηση Καμμένου στις ΗΠΑ …

30 Μαρτίου 2015

kammenos2- parelasi new york2015Του Δημήτρη Ρομποτή*

Γίνεται πολύς λόγος για κυβίστηση τον τελευταίο καιρό αναφορικά με τον πρωθυπουργό, κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του. Ωστόσο, κι’αν έχη συμβή κάτι τέτοιο, ωχριά μπροστά στην κυβίστηση που έκανε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης της Ελλάδος, κ. Πάνος Καμμένος, κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη με αφορμή τους εορτασμούς για την Εθνική Επέτειο που κορυφώθηκαν την Κυριακή με τη μεγάλη παρέλαση στην 5η Λεωφόρο.

Μην πάη ο νους σας στο κακό, δεν σκόνταψε ο άνθρωπος παρελαύνων, μιλάμε όμως για κυβίστηση μεγατόνων κι’όχι μόνο λόγω του φυσικού μεγέθους του κ. υπουργού.

Χαιρετίζοντας το ετήσιο συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, αλλά και το καθιερωμένο δείπνο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων την παραμονή της παρελάσεως, ο κ. Καμμένος τόνισε, κατ’επανάληψη, ότι αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ είναι ο πλέον δραστήριος φίλος της Ελλάδος παρεμβαίνοντας για λογαριασμό της στους Ευρωπαίους εταίρους (και εταίρες καθότι στα νέα ελληνικά πρέπει να λέμε και τα δύο γένη, όπως αδελφές και αδελφοί κλπ.).

Εκανε μάλιστα και σύγκριση του τρόπου που αντιμετωπίζεται η χώρα από τους υποτιθέμενους φυσικούς της φίλους, με δάνεια και μνημόνια δηλαδή, ενώ οι ΗΠΑ πρόσφεραν τη βοήθεια του Σχεδίου Μάρσαλ χωρίς να ζητήσουν τίποτα(sic), προκειμένου να βοηθήσουν την Ελλάδα.

Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα, ο κ. Καμμένος κάλεσε αμερικανικές εταιρείες να συμμετάσχουν στην εξόρυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, καθώς, όπως είπε, η Ελλάδα θα ανακηρύξη ΑΟΖ (δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία επ’αυτού, αλλά άφησε να εννοηθή ότι θα γίνη σύντομα), παραβλέποντας ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη προτείνει κάτι τέτοιο (παρασκηνιακά) με τη συμμετοχή και των Τούρκων όμως.

Κορωνίδα στις «οβερτούρες» του κ. υπουργού ήταν η πρότασή του για αμυντικό άξονα Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ, χώρες που αποτελούν, όπως είπε, τους πυλώνες σταθερότητος στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αποτελεσμετικότερα απειλές τύπου ΙΣΙΣ.

Με δεδομένες τις αντιαμερικανικές ρητορείες των ΑΝΕΛ του προσφάτου παρελθόντος όπως και τις φιλορωσικές κορώνες κάθε τόσο, ο ασφυκτικός εναγκαλισμός των ΗΠΑ εκ μέρους του κ. Καμμένου συνιστά όχι απλώς κυβίστηση, αλλά άσκηση ενόργανης γυμναστικής. Το ίδιο ισχύει και για την «επίθεσης φιλίας» προς το Ισραήλ.

Την εκκολαπτόμενη αμυντική συνεργασία, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης αναβάθμισε αίφνης σε αμυντικό άξονα. Πάλι καλά που δεν μίλησε για «τόξο», καθότι η «τοξοβολία» ήταν προσφιλές σπορ στην ελλαδική πολιτική «σκέψη» αρχές της δεκαετίας του ’90 με τα «Ορθόδοξα Τόξα» (χωρίς τα Σκόπια όμως) κοκ.

Υπενθυμίζω ότι ο κ. Καμμένος είχε προκαλέσει τη μήνιν των Ελληνοεβραίων, αλλά και εβραϊκών οργανώσεων εδώ, επειδή είχε δηλώσει, υπό μορφήν έμμεσης μομφής, ότι κάποιοι εβραϊκοί φορείς στην Ελλάδα δεν πληρώνουν φόρους ή κάτι τέτοιο. Με την επίσκεψή του στις ΗΠΑ προσπάθησε να διασκεδάση τις όποιες αρνητικές εντυπώσεις εμφανίζοντας ένα νέο, καθόλα φιλοαμερικανικό και φιλοεβραϊκό προφίλ.

Και η διπλή κυβίστηση δεν έγινε για να καλύψη μόνο στον ίδιο, αλλά και την κυβέρνηση συνολικά, εφόσον προσφέρει το ανάλογο προπέτασμα καπνού αναφορικά με την επερχόμενη επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα, αλλά και τα ανοίγματα Λαφαζάνη στην Κίνα.

Με «απλοχεριά» προσέφερε υπέδαφος και ύδωρ ο κ. Καμμένος στις ΗΠΑ, μιμούμενος ουσιαστικά αυτό που έκανε η Κύπρος αναφορικά με τα δικά της κοιτάσματα, αφήνοντας να εννοηθή ότι οι πόρτες είναι ανοιχτές παρά τις «οβερτούρες» του πρωθυπουργού προς τη Ρωσσία.

Αν αυτή η «σχιζοφρένεια» είναι αποτέλεσμα στρατηγικής κι’όχι απλά δημοσιοσχεσίτικου οίστρου για να καλυφθούν παλιές «αμαρτίες», ενδέχεται να αποδειχτή ευφυής. Οψόμεθα, καθότι και οι δύο, Καμμένος-Τσίπρας, έχουν να αντιμετωπίσουν τους κομματικούς πυρήνες τους και τα λαϊκιστικά ζιζάνια που οι ίδιοι άφησαν να θεριέψουν.

Τώρα, σε επίπεδο ομογένειας, ο κ. Καμμένος άφησε άριστες εντυπώσεις. Οι πατριωτικού χαρακτήρος ομιλίες του έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό ενώ και ο ίδιος ήταν ιδιαίτερα προσηνής κατά την επαφή του με τον κόσμο. Θετικά σχολιάστηκε και η πολυμελής συνοδεία του, πλαισιωμένη κυρίως από ενστόλους των Ενόπλων Δυνάμεων με επικεφαλής τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, οι οποίοι έδωσαν και ξεχωριστό χρώμα στην παρέλαση.

Επρόκειτο για πολυμέτωπη «επίθεση» φιλίας η οποία φαίνεται να κέρδισε τις πρώτες εντυπώσεις. Τελικά ήταν έξυπνη η επιλογή της κυβέρνησης να στείλη τον υπουργό Εθνικής Αμύνης στη Νέα Υόρκη, έναν καθόλα άξιο διάδοχο του κ. Αβραμόπουλου ως προς το άγεσθαι και φέρεσθαι. Ο τελευταίος μπορεί να κοιμάται ήσυχος στις Βρυξέλλες …

*Ο Δημήτρης Ρομποτής είναι δημοσιογράφος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

.