Από την Ευρώπη στις ΗΠΑ οδικώς

31 Μαρτίου 2015

autoban london -new-yorkΘα μπορούμε να πάμε από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη με αυτοκίνητο;

Η συνολική απόσταση από το Λονδίνο έως την Αλάσκα, μέσω Μόσχας, θα φτάσει τα 13.000 χιλιόμετρα και συνολικά έως τη Νέα Υόρκη τα 21.000.

Η απόσταση ανάμεσα στα σύνορα της Ρωσίας φτάνει τα 9.980 χιλιόμετρα.

Ο δρόμος θα διασχίζει ολόκληρη την επικράτεια της Ρωσίας και θα συνδέεται με τα υπάρχοντα συστήματα οδικών αξόνων της Δυτικής Ευρώπης και της Ασίας.

Για την ώρα δεν έχει γίνει γνωστό με ποιο τρόπο (σήραγγα, γέφυρα ή πλωτό ) θα “ενωθούν” ΗΠΑ και Ρωσία στο Βερίγγειο Πορθμό, μια απόσταση που έχει άνοιγμα 88 χιλιόμετρα. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης και ένα σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας, που θα συνδέει την Ασία με την Ευρώπη.

 

Το σχέδιο, ονόματι Trans-Eurasian Belt Development (TEPR), παρουσιάστηκε πριν λίγο καιρό σε μια συνεδρίαση της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, Βλαντιμίρ Γιακούνιν.

«Θα είναι ένα διακρατικό και διαπολιτισμικό σχέδιο», είπε ο Γιακούνιν στη ρωσική εφημερίδα Siberian Times, προσθέτοντας πως για την ευόδωση του απαιτείται να κατασκευαστεί ένας κεντρικός δρόμος παράλληλα με τον ήδη υπάρχοντα υπερσιβηρικό σιδηρόδρομο, μαζί με ένα νέο δίκτυο τρένων και αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να κατασκευαστεί ένα αξιοπρεπές οδικό δίκτυο στην Τσουκότκα, την πιο απομακρυσμένη, δυσπρόσιτη, ανεξερεύνητη και αφιλόξενη περιοχή της Ρωσίας, με λίγες χιλιάδες κατοίκους –στην πλειοψηφία τους, Εσκιμώους και… πολικές αρκούδες.

Επίσης, αυτό που δεν διευκρινίστηκε καθόλου στο σχέδιο είναι με ποιο τρόπο θα ενωθούν οδικά οι ΗΠΑ και η Ρωσία στα 88 χιλιόμετρα του θαλάσσιου «ανοίγματος» του Βερίγγειου Πορθμού – αν δηλαδή θα κατασκευαστεί μια υποθαλάσσια σήραγγα, μια τεράστια γέφυρα ή αν θα χρησιμοποιηθούν μεγάλα οχηματαγωγά πλοία που θα ενώνουν τα δυο ηπειρωτικά άκρα.

Το σχέδιο για τον TEPR θα κοστίσει τρισεκατομμύρια δολάρια, με το CNN να κάνει λόγο για κρατική χρηματοδότηση, υπονοώντας ότι ο Γιακούνιν είναι στενός φίλος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο αυτοκινητόδρομος Trans-Eurasian Belt Development (TEPR), όπως έχει ονομαστεί, θα μπορούσε να δημιουργήσει 10 έως 15 νέες βιομηχανίες, νέες πόλεις και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, με τους Ρώσους να χαρακτηρίζουν το σχέδιο, φιλόδοξο και δαπανηρό, αλλά θα λύσει πολλά προβλήματα στην ανάπτυξη των περιοχών που θα διασχίσει. Σήμερα, ο μεγαλύτερος δρόμος του Κόσμου βρίσκεται στην Αυστραλία. Πρόκειται για τον Highway 1 που έχει μήκος περίπου 14.485 χλμ.

Πάντως, η δημιουργία ενός υπερ-σιβηρικού αυτοκινητοδρόμου που θα ενώνει οδικά τις ΗΠΑ με τη Ρωσία σίγουρα δεν είναι ένα σχέδιο που μπορεί να κατασκευαστεί σύντομα και σίγουρα απαιτεί αγαστή συνεργασία ανάμεσα στις κυβερνήσεις των δυο παγκόσμιων υπερδυνάμεων
Δολ
autoblog
siberiantimes

.