Η Αργεντινή κήρυξε την κυριαρχία της στα Φώκλαντ- Μαλβίνες

29 Ιουνίου 2015

falklandsΟμοσπονδιακό δικαστήριο της Αργεντινής διέταξε την κατάσχεση του συνόλου των 156 εκατομμύριων δολαρίων και άλλων περιουσιακών στοιχείων των βρετανικών και αμερικανικών εταιρειών πετρελαίου που ασχολούνται με την παραγωγή πετρελαίου στα Νησιά Φώκλαντ ή Μαλβίνες για τους Αργεντινούς

Το δικαστήριο- σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ρέγκνουμ, διέταξε να σταματήσουν όλες οι εργασίες για εξερεύνηση και παραγωγή πετρελαίου, λόγω του ότι «αυτές γίνονται εντός των χωρικών υδάτων της Αργεντινής» και αναφέρεται ένας κατάλογος αμερικανικών και βρετανικών εταιρειών.

«Η Αργεντινή δηλώνει την κυριαρχία της επάνω στα νησιά, τα οποία αποκαλεί Μαλβίνες. Ωστόσο, οι εταιρείες πετρελαίου που αναφέρονται στην περίπτωση αυτή δεν έχουν καταχωρηθεί στην Αργεντινή. Δεν είναι σαφές πως θα εγκριθεί το μέτρο.

Ωστόσο οι έρευνες για πετρέλαιο στα χωρικά ύδατα γύρω από τα νησιά Φώκλαντ ξεκίνησαν το 2010, παρά τις διαμαρτυρίες του Μπουένος Άιρες», σημειώνει το βρετανικό δίκτυο BBC.

Το 1982, ξέσπασε σύγκρουση μεταξύ της Βρετανίας και της Αργεντινής για τα νησιά Φώκλαντ. Κατά τη διάρκεια του πολέμου η Αργεντινή ηττήθηκε.

Τα νησιά παραμένουν θέμα εδαφικής διαφοράς μεταξύ των δύο χωρών. Τον Απρίλιο του 2015 η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Κίρσνερ ζήτησε από το Λονδίνο να «βάλει τέλος στην αναχρονιστική αποικιακή πολιτική που εφαρμόζεται εδώ και 182 χρόνια».
echedoros

.