Κύπρος-Καταχόμενα -Για θέμα των περιουσιών.

28 Ιουλίου 2015

kypros-kataxomenaΔικαίωμα τριπλής παραλλαγής: Ιδιοκτήτες και χρήστες θα μπορούν να επιλέξουν αποζημίωση, ανταλλαγή, αποκατάσταση

Του Κώστα Βενιζέλου

Το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία είναι σεβαστό, υπάρχουν όμως τρεις επιλογές για να ασκηθεί ενώ παράλληλα, δικαίωμα θα έχουν και οι σημερινοί χρήστες.

Σε αυτό κατέληξαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί στη χθεσινή τους συνάντηση.

Τη σκυτάλη θα πάρουν εφεξής οι δυο διαπραγματευτές, οι οποίοι θα καθορίσουν τα κριτήρια που θα ισχύσουν στο θέμα των περιουσιών.

Σημειώνεται συναφώς ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων για τη συγκρότηση μετά τη συμφωνία μιας επιτροπής για τις περιουσίες, που θα εξετάζει παράπονα και αιτήματα από ιδιοκτήτες και χρήστες. Η επιτροπή θα αποτελείται από ένα Ελληνοκύπριο, ένα Τουρκοκύπριο και ένα ξένο. Ο κ. Άιντα ανέφερε  ότι η επιτροπή θα αποτελείται από ίσο αριθμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Δεν έγινε καμία αναφορά σε ξένο.

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος συζήτησε το θέμα του περιουσιακού στην κατ΄’ιδίαν συνάντηση των Αναστασιάδη και Ακιντζί, ανακοίνωσε πως αναφορικά με το κεφάλαιο αυτό, «οι ηγέτες συμφώνησαν ότι το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία είναι σεβαστό. Θα υπάρχουν διαφορετικές επιλογές για τη ρύθμιση της άσκησης αυτού του δικαιώματος».

Εξηγώντας την συμφωνία είπε ότι εκτοπισμένοι και σημερινοί χρήστες των περιουσιών θα έχουν διάφορες επιλογές σχετικά με τις απαιτήσεις τους για την επηρεαζόμενη περιουσία. Προχώρησε παρουσιάζοντας τις επιλογές και έχει σημασία και η σειρά με την οποία τις ιεράρχησε: «Αυτές οι επιλογές περιλαμβάνουν αποζημίωση, ανταλλαγή και αποκατάσταση. Η άσκηση οποιασδήποτε επιλογής θα πρέπει να υπόκειται σε συμφωνημένα κριτήρια».
Τα κριτήρια αυτά, όπως πληροφορούμαστε, θα αφορούν ιδιοκτήτες και χρήστες, Ε/κ, Τ/κ, ξένους υπηκόους και έποικους.

Στη χθεσινή συνάντηση, η οποία ήταν συντομότερη από προηγούμενες φορές, συζητήθηκαν και τα κριτήρια για το εδαφικό, πλην όμως δεν εισήλθαν σε λεπτομέρειες και σε βάθος.

Όπως ανέφερε ο κ. ‘Αιντα, οι δύο ηγέτες συνέχισαν να σημειώνουν πρόοδο στο κοινό τους όραμα για μια ενωμένη, ομόσπονδη Κύπρο. «Οι ηγέτες», είπε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, «υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν το μομέντουμ της διαδικασίας και αποφάσισαν ότι οι επόμενες συναντήσεις τους θα πραγματοποιηθούν την 1 και 14 Σεπτεμβρίου».

Οι διαπραγματευτές θα συνεχίσουν να συναντώνται εντατικά στο μεσοδιάστημα των συναντήσεων των ηγετών για υποστήριξη των προσπαθειών. Τις επόμενες μέρες, οι διαπραγματευτές θα έχουν κοινές συναντήσεις με τις ομάδες εργασίας για θέματα ΕΕ, Περιουσίας και Οικονομίας, για να καθοδηγήσουν πιο αποτελεσματικά την εργασία τους.

ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ Ο ΒΑΝ ΝΟΥΦΕΛ:
Στο χώρο που διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις βρισκόταν χθες και ο προσωπικός αντιπρόσωπος του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αποστολή των Καλών Υπηρεσιών του ΟΗΕ στην Κύπρο, Πίτερ Βαν Νούφελ. Ο αξιωματούχος της Ε.Ε. δεν παρακάθησε στις διαπραγματεύσεις βρισκόταν, όμως, σε διπλανή αίθουσα.

ΚΑΛΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ:
ΣΤΟ ίδιο καλό κλίμα συνεχίστηκαν οι συνομιλίες σήμερα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος ρωτήθηκε φτάνοντας στο Προεδρικό Μέγαρο, πώς πήγαν οι συνομιλίες, απάντησε «στο ίδιο καλό κλίμα». «Η ανακοίνωση μιλάει από μόνη της», πρόσθεσε.

ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑΝ ΓΙΑ Ν. ΥΟΡΚΗ:
Ο ΈΣΠΕΝ Μπαρθ Άιντα ανέφερε στις δηλώσεις του ότι Αναστασιάδης και Ακιντζί ενημερώθηκαν για τις ανεπίσημες διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας την περασμένη βδομάδα. Καλωσόρισαν, είπε ο κ. Άιντα, την ένθερμη έκφραση υποστήριξης των μελών του Συμβουλίου για συμφωνία στην Κύπρο.

ΑΚΙΝΤΖΙ: Μπορεί να λυθεί τους επόμενους μήνες – Σημαντικό για το Κυπριακό το φθινόπωρο

Ο Μουσταφά Ακιντζί εξέφρασε και πάλι την πεποίθησή του ότι η λύση του Κυπριακού μπορεί να επιτευχθεί μέσα στους επόμενους μήνες. Κατά την επιστροφή του στα κατεχόμενα μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, είπε πως «οι μήνες από το φθινόπωρο μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι σημαντικοί. Όπως επαναλαμβάνω τον τελευταίο καιρό, αν συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και βούληση, εξακολουθώ να διατηρώ την πεποίθηση για πιθανή λύση μέσα σε μήνες, όχι χρόνια».

Σύμφωνα με όσα μεταδίδονται στα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί ευχήθηκε κάτι τέτοιο να γίνει πραγματικότητα μέσα στους επόμενους μήνες και να επιτευχθεί μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία στην οποία οι δύο κοινότητες να ζουν ήρεμα, με ασφάλεια και ειρήνη στη χώρα τους. Ευχήθηκε επίσης οι επόμενες γενιές να έχουν την ευκαιρία να ζήσουν σε ένα πιο ευτυχισμένο και ήρεμο νησί.

Ανέφερε ακόμα ότι η συνάντηση έγινε σε ένα θετικό κλίμα με την ίδια μεθοδολογία με τις προηγούμενες συναντήσεις, πρώτα μεταξύ των δύο ηγετών, μετά μαζί με τον κ. Άιντα και ακολούθως με τις διαπραγματευτικές ομάδες. Όπως είπε, επιβεβαίωσαν τις συμφωνίες που είχαν στην περασμένη συνάντηση και αντάλλαξαν απόψεις στα κριτήρια για το περιουσιακό και το εδαφικό.

Ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθούν σήμερα το βράδυ στο κάστρο του Οθέλλου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο για τη δικοινοτική συναυλία, στην οποία θα παρευρεθεί και ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντα.
Mignatiou

.