Δεν είναι αστείο, η ΕΕ κατοχύρωσε την τομάτα σε πολυεθνήκη εταιρεία, της έδωσε και δίπλωμα ευρεσιτεχνίας

28 Αυγούστου 2015

tomata-PATENTAΜοιάζει απίστευτο αλλά είναι αληθινό!

Ήταν οι Αζτέκοι, πολιτισμός οι οποίοι πρώτοι έφαγαν, καλλιέργησαν και ονομάτισαν την ντομάτα “τομάτλ” ή “ξτομάτλ”, και αργότερα το 1520, ο ισπανός Κονκισταδόρας Ερνάν Κορτέζ που είδε τις ντομάτες σε μια υπαίθρια αγορά μετέφερε τους σπόρους στην Ισπανία.και από εκεί κατέληξαν στη Νάπολη της Ν. Ιταλίας, που τότε τελούσε υπό ισπανική κατοχή.

Τώρα έρχεται το Ευρωπαϊκό Γραφείο Πατεντών και χορηγεί δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στην πολυεθνική Sygenta για την ανακάλυψη της παραδοσιακής τομάτας…,

που προέρχονται από κλασική αναπαραγωγή,σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή Κρίτων Αρσένης και μας παραπέμπει στην ιστοσελίδας biotechwatch, η οποία αναφέρει αναλυτικά την απόφαση.

“Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Πατεντών χορήγησε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στην πολυεθνική Sygenta για την ανακάλυψη της… παραδοσιακής ντομάτας. Ναι, δεν πρόκειται για αστείο. Η συμβατική ντομάτα ανήκε σε όλους, αλλά όχι πια.

Πρέπει να βάλουμε τέλος σε αυτόν τον παραλογισμό. Όσο και αν συμφέρει κάποιους, δεν μπορούμε να βαφτίζουμε εφεύρεση την ιδιωτικοποίηση των δωρεάν αγαθών, των σπόρων και των όσων μας προσφέρει η φύση και οι προηγούμενες γενιές δωρεάν.

Οι σπόροι και οι αγροτικές ποικιλίες ταξίδεψαν ελεύθερα από τόπο σε τόπο, προσαρμόστηκαν στις τοπικές συνθήκες και μας έδωσαν έτσι μεγάλη ποικιλία γεύσεων και θρεπτική διατροφή. Αν οι πολυεθνικές πετύχουν να σταματήσει αυτό το ελεύθερο ταξίδι, δεν θα χάσουμε μόνο την ελευθερία μας, αλλά και τον διατροφικό μας πλούτο και την διατροφική μας ασφάλεια.

Αρχίζει να δημιουργείται ένα κίνημα στην Ευρώπη ενάντια στις πατέντες στους σπόρους. Ενημερωνόμαστε, συμμετέχουμε και υπογράφουμε https://no-patents-on-seeds.org/…/recen…/sign-now-individual”.

Στην ανάρτηση της biotechwatch σημειώνονται:

To Ευρωπαϊκό Γραφείο Πατεντών επεκτείνει τις δουλειές του με πατέντες στη ζωή:
Νέο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τις ντομάτες που προέρχονται από κλασική αναπαραγωγή

25, Αυγ. 2015 / Μονοπώλιο σε συγκεκριμένη ποικιλία ντομάτας, με υψηλότερη περιεκτικότητα σε υγιεινά συστατικά, γνωστά ως φλαβονοειδή, χορηγήθηκε από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPΟ), στην Eλβετική εταιρία Syngenta.

Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (πατέντα) καλύπτει τα ίδια τα φυτά, τους σπόρους και τους καρπούς τους. Η πατέντα EP1515600 περιγράφει τη διασταύρωση άγριων ποικιλιών ντομάτας με εξημερωμένα ποικιλίες. Τα φυτά δεν έχουν τροποποιηθεί γενετικά, αλλά προέρχονται από κλασσικές μεθόδους αναπαραγωγής.

Το Ευρωπαϊκό δίκαιο σχετικά με την ευρεσιτεχνία απαγορεύει την χορήγηση σχετικών διπλωμάτων (πατέντες) σε φυτικές ποικιλίες και σε κλασικές μεθόδους αναπαραγωγής.

Ωστόσο, τον Μάρτιο του 2015, το EPΟ αποφάσισε πως σπόροι φυτών και οι καρποί που προέρχονται από κλασική αναπαραγωγή μπορεί να κατοχυρωθούν με διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Το EPO, το οποίο αυξάνει έτσι τα έσοδα του από τη χορήγηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, έχει επιλέξει αυτήν την απαράδεκτη ερμηνεία του δικαίου ευρεσιτεχνίας προσπαθώντας να ανοίξει το δρόμο για τα δικά του συμφέροντα, καθώς και για εκείνα της βιομηχανίας.

Αυτή η απόφαση της ΕΠΟ έχει προκαλέσει διάφορες πολιτικές αντιδράσεις:
Η Ολλανδία ανακοίνωσε μια σχετική πολιτική πρωτοβουλία σε επίπεδο Ε.Ε., ενώ η Γερμανία και η Γαλλία είναι μεταξύ των χωρών που επιθυμούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να σταματήσουν την απόφαση του EPO.

Ήδη από το 2012, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει από την EPO να σταματήσει τη χορήγηση αυτών των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.
“Με τη χορήγηση αυτών των πατεντών, το EPO αγνοεί το κοινό συμφέρον και απλά εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λόμπι των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Αν συνεχιστεί αυτό, θα γίνουμε όλο και περισσότερο εξαρτημένοι από λίγες μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις όπως η Monsanto, η Syngenta και η DuPont, οι οποίες συγκεντρώνουν όλο και περισσότερες πατέντες στα φυτά από τα οποία τρεφόμαστε” δηλώνει ο Christoph Then του συνασπισμού No Patents on Seeds! ”

Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι μια σαφής δήλωση από τις κυβερνήσεις μας, δηλώνοντας ότι θα περιορίσουν δραστικά τις πρακτικές του EPO. Διαφορετικά, θα γίνουμε μάρτυρες του ξεπουλήματος των πόρων που απαιτούνται για την καθημερινή διατροφή μας.”

Ο No Patents on Seeds! απαιτεί από τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να θέσει το ζήτημα στο Δ.Σ. του EPO, το οποίο είναι το μόνο όργανο με πολιτικό έλεγχο πάνω από το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας.

Με τη δικτύωση μεταξύ κυβερνήσεων, είναι δυνατόν να σταματήσει από το EPO η χορήγηση περαιτέρω διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Ένα πρόσφατο κάλεσμα από τον διεθνή συνασπισμό No Patents on Seeds! για να σταματήσουν αυτά τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας υποστηρίζεται από αρκετές εκατοντάδες οργανώσεις, σε όλη την Ευρώπη: από την Bionext (Κάτω Χώρες), την Berne Declaration (Ελβετία), το GeneWatch (Η.Β.), τη Greenpeace, την Misereor και No Patents on Life (Γερμανία), το Development Fund (Νορβηγία), το Red de Semillas (Ισπανία), Rete Semi Rurali (Ιταλία), το Reseau Semences Paysannes (Γαλλία), το BiotechWatch.gr και Πελίτι (Ελλάδα) και την Swissaid (Ελβετία).

Όλες οι οργανώσεις ζητούν την αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού δικαίου ευρεσιτεχνίας ώστε να αποκλειστεί η δυνατότητα κατοχύρωσης πατεντών σε υλικό αναπαραγωγής, σε φυτά και ζώα και στα τρόφιμα που προέρχονται από αυτά. Η σχετική πατέντα

Και η  συνέχεια ιστορίας της ντομάτας

Μέτα   τους  πραγματικούς εφευρέτες ντοματας οι  Αζτέκοι, το 1520, ο ισπανός Κονκισταδόρας Ερνάν Κορτέζ είδε τις ντομάτες σε μια υπαίθρια αγορά και μετέφερε σπόρους στην Ισπανία.

Από εκεί κατέληξαν στη Νάπολη της νότιας Ιταλίας, πόλη που τότε τελούσε υπό ισπανική κατοχή

Το 1820  ο περιηγητής Συνταγματάρχης Ρόμπερτ Γκίμπον Τζόνσον συνέλεξε σπόρους ντομάτας από όλο τον κόσμο και ενθάρρυνε αμερικανούς αγρότες να τους καλλιεργήσουν. Έτσι  η ντομάτα έκανε ένα νέο ξεκίνημα μέχρι που το 1835 είχαν αναχθεί σε βασικό συστατικό της αμερικανικής διατροφής.

Σημειώνεται ότι μαζί με τις ντομάτες μεταφέρθηκαν στον Παλαιό Κόσμο τον 16ο αιώνα οι πατάτες, οι μελιτζάνες, οι πιπεριές και ο καπνός.

tomata2Η δε  ομάδα Αιγυπτίων Ισλαμιστών, γνωστή και ως Σαλαφιστές, προειδοποίησε τους ομόθρησκούς τους μουσουλμάνους ,ότι η κατανάλωση ντομάτας δεν ενδείκνυται διότι πρόκειται για “χριστιανική τροφή”.

Οι Σαλαφιστές βασίζουν τον ισχυρισμό τους στο σταυροειδές σχήμα του εσωτερικού μιας ντομάτας όταν κοπεί στη μέση.

Στη σελίδα της “Λαϊκής Αιγυπτιακής Ισλαμικής Ένωσης”-όπως είναι το επίσημο όνομα της οργάνωσης- στο facebook αναρτήθηκε το σχόλιο πως “η κατανάλωση ντομάτας εφεξής απαγορεύεται διότι είναι χριστιανική. Η ντομάτα τιμά τον σταυρό αντί για τον Αλλάχ και λέει ότι ο Αλλάχ είναι  τριαδικός (σαν την Αγία Τριάδα των Χριστιανών).

πληρ: από candianews,econews

 

.