Κύπρος: Απαράδεκτη εκδοχή Ακιντζί για περιουσίες….

27 Αυγούστου 2015

AKINTZI-EROGLOU05-02MAY2015

Turkish President Recep Tayyip Erdogan – Turkish Cypriot leader Mustafa Akinci (C) ..Era/Stringer

Προτάσσει χρήστη, αποζημιώσεις, βλέπει με …συμπάθεια «πρώην ιδιοκτήτη»

Του Κώστα Βενιζέλου

Η διεύρυνση της ατζέντας των συζητήσεων στις διαπραγματεύσεις επιβεβαιώνει την προσπάθεια να καλυφθούν όλο και περισσότερες πτυχές του Κυπριακού τις επόμενες εβδομάδες.

Οι δυο διαπραγματευτικές ομάδες συναντήθηκαν και χθες και θα συνεχίσουν και σήμερα και είναι σαφές πως δεν περιορίζονται στο περιουσιακό και τα κριτήρια εδαφικού, θέματα που θα συζητήσουν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί την Τρίτη.

Συζητούν, όπως πληροφορούμαστε, διαδοχικά όλα τα θέματα καταγράφοντας συγκλίσεις και αποκλίσεις. Πρέπει να ολοκληρωθεί το παζλ και να διαμορφωθεί η μεγάλη εικόνα ενόψει και των επαφών στη Νέα Υόρκη, ανέφερε ενημερωμένη πηγή.

Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως ακόμη και τα θέματα που υπάρχει συμφωνία, καταγράφονται διαφορετικές αναγνώσεις και ερμηνείες. Όπως το περιουσιακό, το οποίο εξελίσσεται σε ένα από τα δυσκολότερα θέματα και συνιστά κομβικής σημασίας κεφάλαιο, καθώς επηρεάζει εδαφικό, έποικους, οικονομία.

Ο Μουσταφά Ακιντζί επιχειρεί να εξηγήσει τι έχει συμφωνηθεί επί της αρχής στο περιουσιακό και προδήλως αναδεικνύει δυο στοιχεία: Τα δικαιώματα του χρήστη και τη θεραπεία της αποζημίωσης.Σε δημόσιες τοποθετήσεις του κατέθεσε τις απόψεις του:

Πρώτο, ανέφερε πως η αποδοχή του ατομικού δικαιώματος στην περιουσία δεν σημαίνει ότι μόνο ο «πρώην ιδιοκτήτης» θα έχει την επιλογή να αποφασίσει τι θα γίνει με την περιουσία του, παραπέμποντας στον χρήστη. Αυτό, όπως υποστήριξε, το κατέστησε σαφές και στην κοινή δήλωση. Ο Ακιντζί είπε πως η υπόθεση Δημόπουλος στο ΕΔΑΔ αναγνώρισε δικαιώματα στα άτομα που χρησιμοποιούσαν μια περιουσία για μακρύ χρονικό διάστημα. Παράλληλα, είπε πως θα πρέπει να προστατευθούν και εκείνοι που έφτιαξαν σπίτια και επιχειρήσεις «σε διαφιλονικούμενες περιοχές»( εννοεί τους Ε/Κ).

Δεύτερο, είπε πως η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων δημιουργήθηκε στη βάση της αναγνώρισης του ατομικού δικαιώματος στην περιουσία. Θέλοντας να αναδείξει προφανώς πως θεραπεία και επιλογή δεν είναι μόνο η αποκατάσταση και πως ο χρήστης έχει δικαιώματα παρέπεμψε στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου. «Η Τουρκία πλήρωσε ένα εκατομμύριο ευρώ στην Τιτίνα Λοϊζίδου διότι έγινε αποδεκτό το ατομικό της δικαίωμα».

Τρίτο, επανέλαβε πως οι διαφορές ( διενέξεις τις χαρακτήρισε), θα επιλύονται μετά τη λύση από την Επιτροπή Περιουσιών, στη βάση των κριτηρίων που θα συμφωνηθούν. Η Επιτροπή θα αποτελείται από ίσον αριθμό Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων.

Τέταρτο, επιμένοντας περισσότερο στο θέμα των αποζημιώσεων ανέφερε πως δεν μπορεί να ειπωθεί πως το 1974 «χαράξαμε μια γραμμή και τελείωσε». Και συνέχισε λέγοντας πως «δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν πληρώνουμε ούτε αποζημίωση ούτε κάνουμε ανταλλαγή περιουσιών»( σημ: ξέχασε την αποκατάσταση!).

Σε σχέση με τη δική του εκδοχή για τη διζωνική, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε πως «θα πρέπει να θυμόμαστε ότι μια λύση που θα επιτευχθεί θα είναι διζωνική και δικοινοτική, κάτι που σημαίνει ότι οι Τουρκοκύπριοι θα βρίσκονται στην πλειοψηφία στο βορρά και οι Ελληνοκύπριοι στο νότο».

Και κατέληξε λέγοντας ότι καθήκον μας είναι να προστατέψουμε αυτόν τον χαρακτήρα της λύσης προσθέτοντας πως «είναι έκδηλο ότι οι περισσότερες περιπτώσεις θα λυθούν με αποζημίωση».

Ο κ. Ακιντζί δήλωσε ακόμη ότι θα πρέπει να γίνουν μεγάλες προσπάθειες για την επίτευξη ενός τελικού αποτελέσματος, μέχρι τις εκλογές του Μαΐου και πρόσθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει πίεση στην ελληνοκυπριακή πλευρά.
mignatiou

.