Ρέι …άφθονα το χρήμα στο Δήμο Θεσσαλονίκης ……

9 Σεπτεμβρίου 2015

makedonia-anathesiΤο πεζοδρόμιο που έγινε σαν το γεφύρι της Άρτας, η πανάκριβη φιέστα εγκαινίων με απευθείας ανάθεση της διοργάνωσης «καλλιτεχνικής εκδήλωσης στη Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική Α.Ε. (εταιρία που εκδίδει την εφημερίδα «Μακεδονία») και τον «οικονομικός τους σύμβουλος,τον αμαρτωλό Χασδάι Καπόν …..

Ελεάννα Ιωαννίδου,
δημοτική σύμβουλος  δήμο Θεσσαλονίκης.

Το πρόσφατο απίστευτο περιστατικό με τη γυναίκα που χτύπησε το πόδι της όταν υποχώρησε η σχάρα των ομβρίων στον ολοκαίνουριο πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, έφερε ακόμα μια φορά στο προσκήνιο όχι μόνο τις κακοτεχνίες, αλλά συνολικά το έργο της συγκεκριμένης πεζοδρόμησης και όλο το χορό συμφερόντων που στήθηκε γύρω από αυτή.

Μια πεζοδρόμηση που μας στοίχισε πέντε χιλιάδες ευρώ, όταν την σχεδίασαν και την υλοποίησαν ως πιλοτική φοιτητές αρχιτεκτονικής του Α.Π.Θ. και πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, όταν προκηρύχθηκε και υλοποιήθηκε σχετικός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.

Μια πεζοδρόμηση που, αφού έγινε πεδίο αντιπαράθεσης για τη σκοπιμότητά της με καταστηματάρχες και μερίδα της αντιπολίτευσης, έγινε ο παράδεισος των τραπεζοκαθισμάτων, ήδη από «τα μπετά», με τις γνωστές εικόνες πάνω στο τσιμέντο και δίπλα στους εργάτες, με την αρχική ενσωμάτωση μέχρι και των κοινόχρηστων καθισμάτων (παγκάκια) στις γύρωθεν «επιχειρηματικές» δραστηριότητες και τον διαρκή αγώνα-αγωνία των μη εχόντων για λίγο πραγματικά δημόσιο ελεύθερο χώρο.

Μια πεζοδρόμηση που στοίχισε την ύπαρξη σε τρία υγιή και ψηλά δέντρα, παρά τις αντιδράσεις της γειτονιάς, για να αντικατασταθούν με πανάκριβα διακοσμητικά.

Λίγο νωρίτερα, την περασμένη Πέμπτη, ανάμεσα στις εισηγήσεις του σημερινού δημοτικού συμβουλίου (7-9-2015) που απεστάλησαν στους δημοτικούς συμβούλους, περιλήφθηκε πρόταση της διεύθυνσης εξυπηρέτησης επιχειρηματία για την απευθείας ανάθεση της διοργάνωσης «καλλιτεχνικής εκδήλωσης για την ανάδειξη και τα εγκαίνια του πεζόδρομου της οδού Αγίας Σοφίας», με αμοιβή 15.000 ευρώ.

Το έργο ανατίθεται στη Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική Α.Ε. (την εταιρία που εκδίδει την εφημερίδα «Μακεδονία»), στην οποία προσελήφθη ο Χασδάι Καπόν ως «οικονομικός σύμβουλος με στόχο την προσπάθεια προσέλκυσης κεφαλαίων, ώστε να ξεπεραστούν τα συσσωρευμένα οικονομικά προβλήματα της εταιρίας».

Η πρόσληψη έγινε τον επόμενο μήνα αφότου ο κύριος Καπόν παραιτήθηκε «για λόγους ηθικής τάξης» από αντιδήμαρχος οικονομικών, λόγω της άσκησης κακουργηματικής δίωξης σε βάρος του για απιστία, αν και λίγους μήνες νωρίτερα, όταν έγινε γνωστό ότι διενεργούνταν έρευνα για το πρόσωπό του για το δάνειο 13,5 εκατομμυρίων χωρίς εγγυήσεις και χωρίς αποπληρωμή που έλαβε από την Πρότον Μπανκ, αρνήθηκε να εισακούσει τις εκκλήσεις μας να παραιτηθεί, λαμβάνοντας πλήρη πολιτική στήριξη από το δήμαρχο, αν και ήταν ήδη γνωστό πως η άσκηση δίωξης για εκείνη την απίστευτη υπόθεση δεν ήταν παρά θέμα χρόνου.

Δεν μπορώ να φανταστώ γιατί παρακάμφθηκε η αντιδημαρχία πολιτισμού και η Α΄Δημοτική Κοινότητα (που, σημειωτέον, πρόσφατα οργάνωσε σειρά εκδηλώσεων μνήμης για το Ολοκαύτωμα με διεθνή απήχηση και ελάχιστα χρήματα) σε μια καλλιτεχνική εκδήλωση για έναν ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ, όπου τον πρώτο λόγο θα έπρεπε να έχει όχι η διεύθυνση επιχειρηματία, αλλά η τοπική κοινότητα σε συνεργασία με την Ένωση Πεζών.

Ούτε θέλω να πιστέψω ότι είναι δυνατόν ο κύριος Καπόν να χρησιμοποιεί τη θέση του στη Μακεδονία συνδυαστικά με την ιδιότητα προσώπου που χαίρει της εμπιστοσύνης του δημάρχου κι αυτά τα χρήματα να είναι τα μόνα «κεφάλαια» που μπορεί να προσελκύσει γι αυτήν.

Εκείνο, όμως, που με ξεπερνάει είναι το πώς αποφασίστηκε η «ανάγκη» για ακριβή φιέστα εγκαινίων ΑΥΤΗΣ της πλατείας που ακόμα έχει επικίνδυνες κακοτεχνίες (χώρια τα γυαλιστερά πλακάκια που γλιστρούν με τη βροχή), σε μια πόλη, της οποίας ο κοινωνικός ιστός καταρρέει και τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί αλλιώς.

Αν θέλαμε, όντως, να ενισχύσουμε κάποιους επιχειρηματίες, ας το κάναμε για τους μετρόπληκτους και όχι αυτούς της Αγίας Σοφίας που τους εξασφαλίσαμε ολοκαίνουριο (επίσης πανάκριβο) πεζόδρομο.

Αυτή η απευθείας ανάθεση φέρνει ακόμα στο προσκήνιο, εκτός από τον πεζόδρομο, συνολικά το σύστημα των απευθείας αναθέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης. Πώς αποφασίζεται μια ανάγκη που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί παρά μόνο με απευθείας ανάθεση; και σε ποιον αναθέτουμε το έργο;

Το έχω θέσει αρκετές φορές στο δημοτικό συμβούλιο, συχνά ανάμεσα σε χαμογελάκια από μερίδα της πλειοψηφίας: υπάρχει ανάγκη ο δήμος να συγκροτήσει ένα άτυπο μητρώο υποψήφιων εργοληπτών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και καλλιτεχνικών κατασκευών.

Να απευθύνει κάλεσμα στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σχετικά στην πόλη μας να υποβάλλουν φακέλους με τις δεξιότητες, τα πτυχία και το έργο τους.

Να γίνει μια πρώτη προεπιλογή όσων διαθέτουν τη σχετική καλλιτεχνική τεχνογνωσία. Και στη συνέχεια, να γίνεται εναλλαγή στις αναθέσεις, ώστε να μην έχουμε (και) καλλιτεχνικούς μόνιμους δημοτικούς εργολάβους.

Ως τότε, ας παραμείνουμε φειδωλοί στις απευθείας αναθέσεις κι ας συζητούμε στο δημοτικό συμβούλιο για τη σκοπιμότητα των καλλιτεχνικών έργων, πριν την αποστολή εισηγήσεων για απευθείας αναθέσεις.

Όσο για την πλατεία Αγίας Σοφίας, ας ζητήσουμε πρώτα συγγνώμη από τη γυναίκα που τραυματίστηκε από τη δική μας ανεπάρκεια να ελέγξουμε τον εργολάβο, ας φροντίσουμε για την αποζημίωσή της χωρίς να χρειαστεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, κι ας αφήσουμε τις φιέστες για αργότερα, με διαφάνεια, οργάνωση από τους αρμόδιους και πολύ μικρότερο κόστος για το δήμο μας.

 

Εξέλιξη της τελευταίας στιγμής:

Μετά από αντιδράσεις δημοτικών συμβούλων σε έκτακτη συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας της Πρωτοβουλίας το μεσημέρι της Δευτέρας 7 Σεπτεμβρίου αποσύρθηκε η πρόταση συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο για ανάθεση της εκδήλωσης εγκαινίων του πεζόδρομου της Αγίας Σοφίας.

Σε παρέμβαση για το ζήτημα της απευθείας ανάθεσης της καλλιτεχνικής εκδήλωσης για την πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας, από τον δήμο Θεσσαλονίκης σε τοπική εφημερίδα, προχώρησε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι, μετά από τη συνεδρίαση της διοικούσας δημοτικής παράταξης, η εισήγηση αποσύρεται από τη συζήτηση του σημερινού δημοτικού συμβουλίου.

Υπήρξαν αντιδράσεις και ενστάσεις από τα περισσότερα στελέχη της Πρωτοβουλίας για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρήθηκε να προχωρήσει το θέμα και να δοθεί η διοργάνωση της εκδήλωσης. Μάλιστα,  αρχικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης επιχείρησε να υπερασπιστεί την εισήγηση του θέματος, ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις, αποφασίστηκε να αποσυρθεί./komistes

makedonia-anathesi
makedonia-anathesi.2jpg

.