ΡΕΚΚ: Εδώ και τώρα , κέντρο αναφοράς προβλημάτων άπό τις εργασίες του Μέτρο

28 Σεπτεμβρίου 2015

KALAMARIA -DSmaps metro kalamaria.2Η έγκαιρη και αποφασιστική κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής μεταξύ των οδών Πόντου , Ροδοπόλεως και Μέτρων προκειμένου να προστατεύσουν ένα αλσύλλιο της περιοχής , είχε ως αποτέλεσμα το μεν Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 23ης Σεπτεμβρίου να ομοφωνήσει στην κατεύθυνση – χωρίς να αμφισβητείται η ανάγκη προόδου των εργασιών για το ΜΕΤΡΟ (επέκταση Καλαμαριάς)

– ότι το έργο στην περιοχή πρέπει να γίνει με τις μικρότερες δυνατές «απώλειες» και με ταυτόχρονη «προτροπή» στην ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ να χρησιμοποιήσει παράπλευρα οικόπεδα ώστε να αποφευχθεί η κοπή των δέντρων, που είναι και το επιθυμητό, ενώ ο ίδιος ο Δήμαρχος δήλωσε μετά το δημοτικό συμβούλιο ότι «συμφωνήσαμε όλοι (κάτοικοι και δημοτική αρχή) πως πρέπει να διαφυλαχτούν οι χώροι πρασίνου στο δήμο μας και κανένας δεν επιθυμεί την παρεμπόδιση του έργου…Zητούμε να πραγματοποιηθούν οι εργασίες, με τη μικρότερη δυνατή όχληση και με σεβασμό στον πολίτη και στο περιβάλλον…», δήλωση που δεν θα είχε γίνει αν δεν είχαν κινητοποιηθεί έγκαιρα οι κάτοικοι.

Κατά την έναρξη του Δημοτικού Συμβουλίουμ την Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου, προ ημερήσιας διάταξης , παρουσία δεκάδων ενδιαφερόμενων κατοίκων ο εκπρόσωπός τους παρουσίασε το πρόβλημα στο Δημοτικό Συμβούλιο διατυπώνοντας παράπονα κατά της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και των υπηρεσιών του Δήμου για δυσκολία επικοινωνίας μαζί τους, ενώ κατάθεσε και σχετικό υπόμνημα με υπογραφές 150 (!!!) περιοίκων της περιοχής.

Ο επικεφαλής της Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς (ΡΕΚΚ) Μανόλης Λαμτζίδης στην τοποθέτησή του δήλωσε ότι δεν επιτρέπεται η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ να εξελίσσεται σε «κράτος εν κράτει» «υπεράνω κάθε ελέγχου» με την ανοχή του τοπικού Δήμου.

Υπενθύμισε ότι στο παρελθόν ακόμα κι ο Εμπορικός Σύλλογος αναγκάστηκε να στείλει «εξώδικη επιστολή» στην ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ προκειμένου να κλείσει συνάντηση με τη διοίκησή του και γι αυτό ζήτησε να συσταθεί άμεσα ένα ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΕΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ από τις εργασίες εγκατάστασης του ΜΕΤΡΟ στην ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ενώ επανέφερε την πρόταση της ΡΕΚΚ για σύσταση Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου του Έργου σε τοπικό επίπεδο, ώστε να υπάρχει συνεχής, συστηματικός και διαρκής έλεγχος για την τήρηση ειδικά των περιβαλλοντικών όρων κατασκευής του έργου και τη συμμόρφωση με αυτούς.

Επίσης ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι επισκέφθηκε την ίδια ημέρα τη Διεύθυνση Δασών της Περιφέρειας και συνεργάστηκε με τις υπηρεσίες στην κατεύθυνση μεγιστοποίησης του βαθμού προστασίας του δασικού συστήματος της περιοχής , για την οποία ενδιαφέρθηκαν οι κάτοικοι , συγκεντρώνοντας το σχετικό υλικό.

Το αίτημα δημιουργίας Επιτροπής, το απόρριψε ο Δήμαρχος υποστηρίζοντας πως «..δεν έχει νόημα εφόσον το δημοτικό συμβούλιο είναι το κυρίαρχο (σ.σ.: αλλά όπως αποδείχθηκε αναποτελεσματικό και πολύ «ράθυμο») – όργανο που αποφασίζει τι θα γίνει στην Καλαμαριά…» τονίζοντας ότι : «Δεν έχουμε ανάγκη από επιτροπές. Εμείς επιδιώκουμε να ολοκληρωθεί το έργο του Μετρό με τις λιγότερες δυνατές οχλήσεις, όμως ακόμη δεν έχουμε λάβει τα τελικά σχέδια για να ξέρουμε ποια και πόσα δέντρα θα κοπούν» με προφανή σκοπό να είναι ο μοναδικός – αλλά πάντα «κατόπιν εορτής» και κατόπιν έντονων πιέσεων και διαμαρτυριών των θιγομένων – διαμεσολαβητής ανάμεσα στους θιγόμενους κατοίκους και ομάδες πολιτών και την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.

Η ΡΕΚΚ υπενθμίζει ότι με την ίδια λογική – της απουσίας συνεχούς και συστηματικού κοινωνικού ελέγχου – οδηγήθηκε το έργο του Μετρό στον Κεντρικό Δήμο σε «τέλμα» , ενώ με τη δημιουργία ενός Κέντρου Αναφοράς Προβλημάτων (έστω μέσω μίας τηλεφωνικής γραμμής) παρακάμπτεται η γραφειοκρατία και προλαμβάνονται ανεπιθύμητες καταστάσεις.

Ο Δήμαρχος, πιεζόμενος από τους κατοίκους και την αντιπολίτευση δεσμεύτηκε στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση να καλέσει τον εκπρόσωπο της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΝΑ δώσει εξηγήσεις και να αναλάβει κάποιες δεσμεύσεις,

Η στάση της ΡΕΚΚ είχε ως αποτέλεσμα την επόμενη ημέρα να δεχθεί ο επικεφαλής της παράταξης στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο από εκπρόσωπο των κατοίκων ένα θερμό μήνυμα με το παρακάτω περιεχόμενο:

από:……….. <………..@gmail.com>
προς:ΜΑΝΟΛΗΣ ΛΑΜΤΖΙΔΗΣ <m.lamtzidis@gmail.com>
ημερομηνία:25 Σεπτεμβρίου 2015 – 8:37 π.μ.
θέμα:ΚΟΠΗ ΔΕΝΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ
εστάλη από:gmail.com
υπεγράφη από:gmail.com

«…. κ. Λαμτζίδη, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και την υποστήριξή σας και να σας ζητήσω να κανονίσουμε μια συνάντηση προκειμένου να μας ενημερώσετε για τα στοιχεία που έχετε συλλέξει από την Δασική Υπηρεσία.
Αν συμφωνείτε και εσείς, μπορούμε να συναντηθούμε ………………….. την Κυριακή 27/09 ……………..
Με εκτίμηση
………………….»

Έτσι δρομολογήθηκε την Κυριακή το απόγευμα συνάντηση του επικεφαλής και δημοτικών συμβούλων της ΡΕΚΚ με τους κατοίκους με σκοπό την περαιτέρω ενημέρωσή τους και την ανταλλαγή απόψεων για το ζήτημα.

Η ΡΕΚΚ εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός της ακαριαίας αντίδρασης των θιγομένων κατοίκων , οι οποίοι αποδεικνύονται θεματοφύλακες του περιβαλλοντος και πρωτοπόροι στον αγώνα για υπεράσπισή του σε αντίθεση με την δημοτική αρχή, η οποία πάντα βρίσκεται στα «μετόπισθεν» των αγώνων , αν όχι απέναντι σε αυτούς (βλ. πρ. Στρατόπεδο Κόδρα) και για την μέχρι σήμερα εξέλιξη , που είχε ως συνέπεια την εστίαση στην επαπειλούμενη κοπή των δέντρων, της προσοχής όλης της τοπικής κοινωνίας μέσω των δημοσιεύσεων ανακοινώσεων της ΡΕΚΚ στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και ραδιοφωνικών εκπομπών.

Καλεί όλους τους κατοίκους του Δήμου με θάρρος και χωρίς δισταγμό να επισημαίνουν τα προβλήματα που δημιουργεί στην καθημερινότητά τους το ΜΕΤΡΟ και να αξιώνουν από τη δημοτική αρχή να αναλαμβάνει τις ευθύνες της και να μεριμνά για την άμεση αντιμετώπιση τους .

.