Και το προσφυγικό στα …προαπαιτούμενα; Έτσι φαίνεται…

30 Οκτωβρίου 2015

lathro2Του Τάσου Παπαδόπουλου

Αποφύγαμε τα χειρότερα υποστηρίζει η κυβέρνηση στο προσφυγικό. Όμως το αποτέλεσμα της άτυπης Συνόδου στις Βρυξέλλες, ανοίγει πολλά μέτωπα, καθώς η παραμονή δεν κλείνει με τους 50.000 πρόσφυγες, μια και οι παράτυποι μετανάστες, που ουδείς μπορεί να υπολογίσει, θα παραμένουν υποχρεωτικά στη χώρα μας, μια και η Frontex, που θα εγκατασταθεί στα βόρια σύνορά μας, θα εμποδίζει την έξοδο τους προς τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Η επιχείρηση σύνδεσης του προσφυγικού με το πρόγραμμα που καλείται να υλοποιήσει η Ελλάδα στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, έχει αποκλεισθεί από τους βασικούς παίκτες της Ευρωζώνης.

Ο υπαινιγμός του Προέδρου της Κομισιόν στην Ευρωβουλή, που κάποιοι την εξέλαβαν ως αχτίδα φωτός για χαλάρωση του προγράμματος, δεν αφορούσε την Ελλάδα, αλλά την Ιταλία και άλλες χώρες του νότου με εξαίρεση της χώρα μας.

Εξάλλου ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, που επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα την Αθήνα, δεν άφησε περιθώρια για οποιαδήποτε συσχέτιση των δύο αυτών θεμάτων.

Όμως η ελληνική υποχώρηση στο προσφυγικό έχει εγκλωβίσει την Αθήνα, μια και είναι εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθεί. Από τη μια υπάρχει ένα ιδιαίτερα υψηλό κόστος να φιλοξενηθούν οι 30.000 έως το τέλος του χρόνου.

Από την άλλη θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες, όπου θα επιχειρηθεί να στηθούν οι καταυλισμοί των 5.000 ή 10.000 ανθρώπων. Υπάρχει επίσης το πρόβλημα της σίτισης και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που θα πρέπει να παρασχεθεί σε αυτούς τους ανθρώπους, το κόστος των οποίων ουδείς γνωρίζει ποιος θα πληρώσει.

Όμως και η διέλευση των προσφύγων από τα βόρια σύνορα της χώρας θα γίνει δυσκολότερη, μια και αυτή θα γίνεται κατόπιν συνεννοήσεως με τις γειτονικές χώρες. Αυτό σημαίνει ότι οι βόρειοι θα έχουν τον πρώτο λόγο και αν υλοποιηθούν οι απειλές Αυστριακών, Σλοβένων, Κροατών, Ρουμάνων και Βουλγάρων, για κατασκευή φρακτών στα σύνορά τους, τότε η παραμονή στην Ελλάδα πολλών δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και παράτυπων μεταναστών θα είναι γεγονός.

Οι ροές των μεταναστών παρά τα μποφόρ και τους πνιγμούς δεν λένε να κοπάσουν, με απούσα την Τουρκία από Συνόδους και επαφές παρά το γεγονός ότι αποτελεί την πύλη εξόδου των ανθρώπων αυτών. Όπως ελέγχει τα θαλάσσια σύνορά της η Άγκυρα για τις παράνομες εισόδους, όφειλε αντίστοιχα να τα ελέγχει και αντίστροφα για τις παράνομες εξόδους.

Άλλα και η διεθνής κοινότητα, ΟΗΕ και Ε.Ε. δεν προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα στην πηγή του, που είναι η Τουρκία, αλλά το μεταθέτουν στη χώρα μας, που εν μέσω μιας πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης καλείται να διαχειριστεί και αυτό το υπερβολικά βαρύ για τους ώμους της πρόβλημα.

Ανάλογη ευθύνη βαρύνει όμως και την ελληνική κυβέρνηση, που είχε πληροφορίες από την περασμένη Άνοιξη για τα μεγάλα κύματα των μεταναστών, αλλά ουδέν έπραξε προκειμένου να γίνονται οι ταυτοποιήσεις στην Τουρκία, ώστε να μην γίνονται αυτοί οι άνθρωποι βορά των δουλεμπόρων…
mignatiou

.