Στην Δικαιοσύνη για την μόλυνσης του ποταμού Αλιάκμονα στο Νομό Καστοριάς

20 Νοεμβρίου 2015

aliakmonosΡεπορτάζ Νίκος Βάνης

Στις 30 Νοεμβρίου 2015, στο πρωτοδικείο Καστοριάς εκδικάζεται η υπόθεση της μόλυνσης του παραπόταμου “Γκιόλη” ο οποίος εκβάλλει στον ποταμό Αλιάκμονα.

Κατηγορούμενος είναι ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Δημοτικής Ύδρευσης και Αποχέτευσης Καστοριάς (ΔΕΥΑΚ). Το ΚΕΠΠΕ Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς αναφέρει με έγγραφο του υπ΄ αριθ 187711/36551/14-7-2004 και με θέμα “καταγγελία για τα προβλήματα του βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων του Δήμου Καστοριάς αναφέρει 23 εδάφια και παραλείψεις με βάσει των αποτελεσμάτων χημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων , 22 και 23 από την υπηρεσία Ιωαννίνων.

Για πρώτη φορά παραπέμπεται στην δικαιοσύνη υπόθεση που αφορά την μόλυνση του ποταμού Αλιάκμονα, μια και εδώ και πολλά χρόνια δεν έγινε τίποτα για τη περιβαλλοντολογική προστασία του ποταμού.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας επέβαλλε πρόστιμο στους εμπλεκόμενους 7000 Ευρώ, ενώ η εισήγηση ήταν για 10.000 Ευρώ. Το συνολικό όμως πρόστιμο που υπεβλήθηκε ανέρχεται στις 12.000 €.

Ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Δ. Δακής κινήθηκε προς την θετική πλευρά.

Ο σημερινός Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης, δεν έκανε απολύτως τίποτα, για την συνεχιζόμενη περιβαλλοντική ρύπανση του ποταμού ,παρ΄ ότι δέχτηκε καταγγελίες εκτός των κατοίκων, και από την Περιβαλλοντολογική Οργάνωση “Αλιάκμων Greece”, η οποία εδώ και 1 χρόνο περιμένει συνάντηση με τον περιφερειάρχη κ. Καρυπίδη, αλλά και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος , όπως και από την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία για θέματα μόλυνσης των υδάτων έχει θεσπίσει πάρα πολύ αυστηρούς κανόνες .

Οι κάτοικοι της περιοχής Αμπελοκήπων του νομού Καστοριάς δικαιώνονται….

Ο εισαγγελέας Καστοριάς τον Ιούλιο του 2014 είχε παραλάβει την δικογραφία της μήνυσης που κατέθεσαν οι κάτοικοι της περιοχής Αμπελοκήπων ( Γκιόλι) για την μόλυνση του παραποτάμου από τα απόβλητα των Δήμων Καστοριάς ,του Δήμου Ορεστίδος, και των βυρσοδεψείων της περιοχής, για την μόλυνση του παραποτάμου Γκιόλι, περιοχή Αμπελοκήπων , που εκχύνεται στον ποταμό Αλιάκμονα., κατά συνέπεια εκτός την μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και οι δυσάρεστες οσμές στον αέρα που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ανυπόφορες με πολύπλευρες αρνητικές συνέπειες ,τόσο που το ρέμα Γκιόλι από ζωντανό ποταμάκι με ψάρια, καβούρια, βατράχια κλπ , μετατρέπεται σε έναν επικίνδυνο οχετό που δεν ζει τίποτα πια

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αμπελόκηποι 14 Μαρτίου 2014

ΝΟΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Αριθμ. Πρωτ: Δ.Υ.

ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Π Ρ Ο Σ

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ Την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς

Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας

Τ.Κ. 52057

ΚΟΙΝ:

α) κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καστοριάς

β) Π. Ε. Καστοριάς Γραφείο κ. Αντιπεριφεριάρχη

γ) Δήμο Καστοριάς Γραφείο κ. Δημάρχου

δ) Δήμο Άργους Ορεστικού Γραφείο κ. Δημάρχου

ε) Αστυνομική Δ/νση Καστοριάς

στ) Αστυν. Τμήμα Άργους Ορεστικού

ζ) Αντιδήμαρχο Δ.Ε. Ι. Δραγούμ κ. Χρυσό Αναγνωστόπουλο.

η) κα Μαρία Αντωνίου Βουλευτή Ν.Δ. ν. Καστοριάς

θ) κο Ευάγγελο Διαμαντόπουλο Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ν. Καστοριάς

ι) Μ.Μ.Ε. νομού Καστοριάς Έδρες τους

ΘΕΜΑ: Προβλήματα από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού λυμάτων δήμου Καστοριάς.

Εδώ και πολλά χρόνια στη θέση «Άμμος» της τοπ. κοινότητας Δισπηλιού και δίπλα ακριβώς στο ρέμα «Γκιόλι» λειτουργούν οι εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού λυμάτων (στο εξής «βιολογικός») του δήμου Καστοριάς . Τα λύματα μετά τον «καθαρισμό» τους απορρίπτονται στο ρέμα Γκιόλι το οποίο περνάει πολύ κοντά από την τοπική κοινότητα Αμπελοκήπων με 700 περίπου κατοίκους και την επηρεάζει άμεσα και δυστυχώς αρνητικά όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω.

Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του βιολογικού υπήρξαν προβλήματα για τους κατοίκους του χωριού που είχαν να κάνουν με την μόλυνση του ρέματος Γκιόλι και κατά συνέπεια του υδροφόρου ορίζοντα και τις δυσάρεστες οσμές στον αέρα που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ανυπόφορες με πολύπλευρες αρνητικές συνέπειες στην ζωή και δραστηριότητα των κατοίκων. Σημειώνουμε ότι η γεώτρηση άντλησης του πόσιμου νερού των Αμπελοκήπων απέχει περίπου 100 μέτρα από το ποτάμι-ρέμα.

Απόδειξη της μακροχρόνιας μόλυνσης του περιβάλλοντος που προκαλείται από τον βιολογικό είναι η μετατροπή του ρέματος Γκιόλι από ζωντανό ποταμάκι με ψάρια, καβούρια, βατράχια κλπ σε έναν επικίνδυνο οχετό που δεν ζει τίποτα πια.

Οι δε μυρουδιές είναι ιδιαίτερα αισθητές και μάλιστα τους θερινούς μήνες καθιστούν απαγορευτική την παραμονή κατοίκων σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα αν υπάρχει και το κατάλληλο αεράκι.

Επειδή οι κάτοικοι πιστεύουν ότι ΔΕΝ γίνεται πάντα σωστή επεξεργασία και καθαρισμός των λυμάτων αλλά αυτά αφήνονται σχεδόν ανεπεξέργαστα στο ρέμα και ανησυχούν για μολύνσεις από την μακροχρόνια ρύπανση του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα και ανησυχούν περισσότερο από τις πληροφορίες για συνδέσεις και άλλων οικισμών στο βιολογικό, σας καλούμε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας να ελέγξετε την λειτουργία του βιολογικού αν γίνεται με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και διεθνή πρακτική και να μας ενημερώσετε για το βαθμό επεξεργασίας των λυμάτων και βαθμό καθαρότητας του εξερχόμενου υλικού, την ποσότητα εξαγόμενης λυματολάσπης, τρόπου επεξεργασίας και διάθεσης αυτής.

Επίσης καλούμε την Π.Ε. Καστοριάς και τους δήμους Καστοριάς και Άργους Ορεστικού να προβούν στον κατάλληλο σχεδιασμό διαχείρισης των λυμάτων ώστε το συντομότερο δυνατό να εκλείψουν οριστικά τα προβλήματα που αναφέραμε πιο πάνω και ιδιαίτερα με την διαφαινόμενη αύξηση του όγκου αυτών που θα οδηγούνται στο βιολογικό του δήμου Καστοριάς.

Ο κ. Εισαγγελέας Πρωτοδικών Καστοριάς, ο κ. Αστυνομικός Διευθυντής και ο Δ/της του Α.Τ. Άργους Ορεστικού, οι βουλευτές και ο λαός του νομού μέσω των ΜΜΕ παρακαλούνται όπως λάβουν γνώση του προβλήματος.

Με τιμή

To Τοπικό Συμβούλιο Αμπελοκήπων

Ο Πρόεδρος Οι Σύμβουλοι

Αναστάσιος Ντίνας Κωνσταντίνος Ευαγγέλου Ελευθερία Κούτση

Από τα ΜΜΕ της εφημερίδας Elliniko-Fenomeno News, & elliniko-fenomeno.gr, και webradio elliniko-fenomeno.com, δια του δημοσιογράφου Νίκο Βάνη ,που επισκέφθηκε τον εισαγγελέα Καστοριάς , ενημερώθηκε εκτενέστερα για την εξέλιξη της υπόθεσης, και έλαβε διαβεβαίωση πως σύντομα, εφόσον διενεργηθεί η προανάκριση, θα φέρει την υπόθεση στο ακροατήριο, ώστε να καθίσουν στο εδώλιο οι υπαίτιοι της συνεχής μόλυνσης του ποταμού Αλιάκμονα.

Ο επικεφαλής των κατοίκων κ. Αναστάσιος Ντίνας, παρά τις πιέσεις που δέχεται, δήλωσε στον δημοσιογράφο Νίκο Βάνη ότι, δεν θα κάνει πίσω. Από την άλλη πλευρά, η Εθελοντική Περιβαλλοντολογική Οργάνωση “Αλιάκμον Greece” (aliakmongreece.blogspot.gr),στηρίζει τον αγώνα των κατοίκων και την προσφυγή τους στην δικαιοσύνη.

Αξίζει να σημειωθεί για την δικαιοσύνη, που ενήργησε τάχιστα σε ότι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος , όπως στην προκειμένου περιβαλλοντική καταστροφή του ποταμού Αλιάκμονα. .

Ήδη υπάρχει καταδικαστική απόφαση με πρόστιμο από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Για ότι κι αν προκύψει στο σοβαρό αυτό περιβαλλοντολογικό θέμα που αφορά όλους μας, καθώς σε λίγο καιρό το νερό που πίνουμε θα το πούμε νεράκι, ο δημοσιογράφος Νίκος Βάνης συνεχίζει το ρεπορτάζ ,ενημερώνοντας τους αναγνώστες της απόλυτης τηλεφημερίδας elliniko-fenomeno.gr, της εφημερίδας Fenomeno News που διανέμεται δωρεάν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και της εφημερίδας “ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ” που βρίσκεται καθημερινά στα περίπτερα.

Αυτή η εκτεταμένη κάθε μορφής περιβαλλοντικής μόλυνσης που συντελείτε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας , είναι ένα διαρκές οικολογικό “έγκλημα” που πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα !

Είναι ντροπή για τον ένδοξο πολιτισμό μας αυτή η αδιαφορία και η κατάντια του περιβάλλοντος από το οποίο προσδοκούμε να ζήσουμε τρώγοντας –πεινώντας από το καρπό της γης και αναπνέοντας καθαρό οξυγόνο, αντί την μόλυνση στην ψύχη και στο σώμα, αν δεν δράσουμε όλοι μαζί εγκαίρως.!!!

.