Απαράδεκτη παρέμβαση 7 δημάρχων κατά του δήμου Λαγκαδά

25 Νοεμβρίου 2015

lamtsidisΔήλωση του Μανόλη Λαμτζίδη, Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς , επικεφαλής της ΡΕΚΚ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α ).

Στις 25.11.2015 αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από το συναγωνιστή Σπύρο Κουζινόπουλο το κείμενο αυτό:

«…Απαράδεκτη παρέμβαση 7 δημάρχων κατά του δήμου Λαγκαδά
Μεταξύ των οποίων και των δημάρχων Θερμαϊκού, Θέρμης και Καλαμαριάς
Ως επιεικώς απαράδεκτη, κρίνεται η στάση επτά δημάρχων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, που έφτασαν στο σημείο να ασκήσουν παρέμβαση στο Πρωτοδικείο, ζητώντας να απορριφθούν τα ασφαλιστικά μέτρα του Δήμου Λαγκαδά ο οποίος διεκδικεί τη λήψη μέτρων από τον ΦΟΔΣΑ, ώστε να σταματήσει η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, του ποταμού Μπογδάνα και της λίμνης Κορώνεια.

Πιο συγκεκριμένα, με τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε ο Δήμος Λαγκαδά κατά του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (Φο.Δ.Σ.Α) και τα οποία συζητήθηκαν σήμερα στο Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης, ζητάει να σταματήσει η εναπόθεση απορριμμάτων στην κυψέλη Α3 του ΧΥΤΑ της Μαυροράχης.

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι της περιοχής του Λαγκαδά, πραγματοποιούσαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Δικαστικό Μέγαρο, συμπαραστεκόμενοι στη διοίκηση του δήμου Λαγκαδά και στις ενέργειές του για την προστασία του περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με το Δήμο Λαγκαδά, από την κυψέλη Α3 διαρρέουν, λόγω βλαβών, στραγγίσματα που καταλήγουν στον ποταμό Μπογδάνα και από εκεί στη λίμνη Κορώνεια και τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, που έχουν υποστεί μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Για το λόγο αυτό ζητείται να σταματήσει η εναπόθεση απορριμμάτων στην κυψέλη αυτή μέχρι να ανακατασκευαστεί.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Μιχάλης Γεράνης επισήμανε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «σύμφωνα και με όσα κατέθεσε ο διευθυντής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία είναι και η αδειοδοτούσα αρχή, ο ΧΥΤΑ λειτουργεί νόμιμα και έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να εκτελούνται όσα ορίζει η νομοθεσία». Και ισχυρίστηκε παράλληλα, για αποπροσανατολισμό, ότι «μέχρι τώρα ο Δήμος Λαγκαδά έχει λάβει για αντισταθμιστικά οφέλη από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, 36 εκατομμύρια ευρώ και θέσαμε το ερώτημα αν έχουν γίνει αντίστοιχα περιβαλλοντικά έργα στους όμορους του ΧΥΤΑ οικισμούς».

Επ’ αυτού, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο συνήγορος της δημοτικής αρχής Λαγκαδά, κατά τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων, έκανε λόγο για καινοφανή και αστήρικτη σύνδεση, εκ μέρους του ΦΟΔΣΑ, της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων με τα ανταποδοτικά τέλη.

Οι επτά δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος που έκαναν πρόσθετες παρεμβάσεις, προκειμένου να απορριφθούν τα ασφαλιστικά μέτρα του Δήμου Λαγκαδά, ήταν οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Νεάπολης-Συκεών, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Θέρμης, Θερμαϊκού, Καλαμαριάς και Ευόσμου.
Η απόφαση του Πρωτοδικείου αναμένεται να εκδοθεί μέσα στους επόμενους μήνες….»

Συμφωνώντας με το περιεχόμενο της ανάρτησης του συναγωνιστή Σπύρου Κουζινόπουλου , δημοτικού συμβούλου και επικεφαλής της παράταξης «ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ» επισημαίνω ότι :

1. Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε και περιγράφεται στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων είναι οξύτατο και η διαιώνισή του εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των κατοίκων της περιοχής και το περιβάλλον γενικά ενόψει της σημασίας του «Μπογδάνα» για την περιοχή Λαγκαδά-Λίμνη Κορώνειας.
2. Η ηγεσία του ΦΟΔΣΑ αντί να ενεργοποιηθεί και να συγκαλέσει άμεσα το Διοικητικό Συμβούλιο επιχειρώντας να λύσει το θέμα επαναπαύθηκε φορτώνοντας με πρόστιμα συνολικής αξίας 150.000 ευρώ τα μέλη του Δήμους και ΚΑΤ’ επέκταση τους δημότες των Δήμων (άρα και της Καλαμαριάς).
3. Την ίδια στάση τηρεί και στο ζήτημα της δήθεν ανάπλασης της παλαιάς χωματερής του Δερβενίου, όπου πρόσφατα με φρικτό τρόπο ορισμένα αιγοπρόβατα που είχαν την ατυχία να δοκιμάσουν τα νερά της «Στυγός» (μαύρα και δυσώδη στραγγίσματα προϊόντα αποτυχημένων τεχνικών ρυθμίσεων ) πέθαναν με «σπασμούς» και «αφρούς στο στόμα»!
4. Οι Δήμαρχοι που συμπαραστάθηκαν στο ΦΟΔΣΑ δείχνουν να αδιαφορούν για την κατάσταση στην περιοχή, αρκεί να διώχνουν τα «σκουπίδια» από την περιοχή τους. Δεν τους νοιάζει ποιοι και πόσο επιβαρύνονται με αυτά.
5. Οι ίδιοι δεν προώθησαν – εκτός από το Δήμο Παύλου Μελά, παρά τις όποιες ενστάσεις και επιφυλάξεις για το περιεχόμενό του – Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων, που έχουν οικολογικό πρόσημο και είναι ενταγμένα μέσα στον προωθούμενο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων.

Το αντίθετο, οι περισσότεροι από αυτούς υποστηρίζουν την απευθείας «καύση των σύμμεικτων στέρεων απορριμμάτων» παρακάμπτοντας την αναγκαία ανακύκλωση (διαλογή στην πηγή , διαχωρισμός, κομποστοποίηση κλπ.) ως μέθοδο αξιοποίησής τους. Ταυτόχρονα, αυτή τη στιγμή προωθούνται δύο εργοστάσια «θερμικής επεξεργασίας» σύμμεικτων στέρεων απορριμμάτων στη Νεοχωρούδα και στο Ωραιόκαστρο, που θα «αμπαλάρονται» στον φαραωνικό ΣΜΑ Ευκαρπίας και θα μεταφέρονται από εκεί για «θερμική κατεργασία», ώστε το παραγόμενο «στερεό καύσιμο» , φτηνό , αλλά τοξικό, να προωθείται για παραγωγή ενέργειας στον «Τιτάνα» και σε άλλες βιομηχανίες! Τα παραγόμενα προϊόντα της καύσης «διοξίνες» και «φουράνια», όσο προωθημένες τεχνικές κι αν ακολουθηθούν, είναι τοξικά και καρκινογόνα!

6. Ο αγώνας των κατοίκων της Ευκαρπίας για να αποτραπεί η εγκατάσταση του φαραωνικού ΣΜΑ , δεν είναι μία «τοπικιστική αντίδραση», αλλά έχει αυτό το περιβαλλοντικό υπόβαθρο , έχει πανθεσσαλονίκεια διάσταση και αξίζουν τα συγχαρητήριά μας, διότι αυτοί έγκαιρα είχαν επισημάνει αυτή τη διάσταση! Αντί αυτού, σέρνονται στα ποινικά δικαστήρια με αβάσιμες κατηγορίες που καταρρέουν αμέσως και αθωώνονται πανηγυρικά!
7. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι και όλες, όταν αναφέρονται στην ηγεσία του ΦΟΔΣΑ μιλάνε για το «λόμπυ της καύσης» με αυθεντικούς εκφραστές του («πρωθιερείς») το δίδυμο ΜΠΟΥΤΑΡΗ και ΓΕΡΑΝΗ, αυτοί που «σκίζονται» για να γίνει ο ΣΜΑ. Στο παρελθόν, ο κ. ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ είχε αποκαλέσει τους αγωνιστές της Ευκαρπίας δημόσια «παλιανθρώπους», ενώ ο ΓΕΡΑΝΗΣ τα σχέδια της κυβέρνησης για εκτεταμένη ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή στο πλαίσιο των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης τα είχε χαρακτηρίσει δημόσια «αερολογίες»

Το πρόβλημα λοιπόν είναι :
Είμαστε με αυτή την ηγεσία του ΦΟΔΣΑ, που ακολουθεί περιβαλλοντοκτόνα πολιτική και στηρίζει την «καύση των σύμμεικτών στερεών απορριμμάτων», που συνεπάγεται ρύπανση της ατμόσφαιρας- ακόμα μεγαλύτερη- , και θανάτους από καρκίνο λόγω της εκλυόμενης διοξίνης και φουρανίων ή με την ανακύκλωση, το διαχωρισμό στην πηγή, την ήπια αξιοποίηση και την προοπτική μηδενισμού του όγκου των απορριμμάτων;

8. Με αυτό το σκεπτικό, ο Δήμαρχος Καλαμαριάς δεν είχε κανένα δικαίωμα να παρέμβει στη δίκη των ασφαλιστικών μέτρων υπέρ του ΦΟΔΣΑ . Μόνο και μόνο η ιδεολογική του ταύτιση με το σκληροπυρηνικό αντικυβερνητικό «γαλαζοπράσινο μπλοκ» , δεν μπορεί να αποτελέσει επαρκή δικαιολογία για τη στάση του αυτή.

Καλαμαριά, 25.11.2015
ΜΑΝΟΛΗΣ ΛΑΜΤΖΙΔΗΣ

.