Σχέδια ESM για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

11 Δεκεμβρίου 2015

esmΈγγραφο που συντάχθηκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) με ημερομηνία 10 Αυγούστου έχει στην κατοχή της η Wall Street Journal(WSJ)

Μ’ ένα 9σελιδο έγγραφο που βλέπει το φως της δημοσιότητας φαίνεται πως ο ESM επεξεργάζεται εδώ και καιρό τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει να υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Όπως μεταδίδει η WSJ η εν λόγω ανάλυση εστιάζεται σε τρεις βασικούς άξονες: Την σύνδεση των πληρωμών με το ΑΕΠ της χώρας, την επιμήκυνση των ωριμάνσεων σε κάποια από τα δάνεια και την επιβολή ανώτατου ορίου ή αναστολή πληρωμής των τόκων.

Όπως είναι ευνόητο, στο σχέδιο δεν περιλαμβάνεται μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους. Το κείμενο φέρεται να διανεμήθηκε στους θεσμούς που επιβλέπουν την διάσωση της χώρας αλλά όχι και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Συμπερασματικά, τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα μπορούσαν να μειώσουν την καθαρή παρούσα αξία του χρέους της Ελλάδας κατά 52,5%, με ποσοστό 6,1% να προέρχεται από την παράταση της περιόδου ωρίμανσης, σύμφωνα πάντα με τα τωρινά οικονομικά δεδομένα.

Μεταξύ άλλων, προβλέπει πως οι μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας – τα χρήματα που η Ελλάδα πρέπει να συλλέξει για να καλύψει το έλλειμμά της, τους τόκους και το κεφάλαιο των υποχρεώσεών της – θα είναι κάτω από 15% του ΑΕΠ ετησίως, ένα “ταβάνι” που το ΔΝΤ θεωρεί βιώσιμο. Ως τώρα, το βασικό επίσημο κριτήριο βιωσιμότητας του χρέους ήταν ο λόγος του προς το ΑΕΠ, που το ΔΝΤ θεωρεί πως θα φτάσει το 200%.

Όπως επισημαίνουν διάφοροι παράγοντες αυτά τα σημεία θα μπορέσουν ν’ αποτελέσουν μια βάση συζήτησης εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση, δηλαδή στις αρχές του 2016.

Ιδιαίτερη βαρύτητα, σύμφωνα με το έγγραφο δίνεται στην περίοδο 2023-24 καθώς τότε οι ακαθάριστες εγχώριες ανάγκες χρηματοδότησης θα μπορούσαν να υπερβούν το 15%.

Πιο συγκεκριμένα, το έγγραφο εξετάζει το ενδεχόμενο να “κλειδώσει” τις προγραμματισμένες πληρωμές χρέους στο 1% του ΑΕΠ για την περίοδο 2023-2033 και στο 1,5% την περίοδο 2034-2044. Τυχόν χρέος που θα εκκρεμεί θα χωριστεί στη συνέχεια σε ισόποσες δόσεις, η αποπληρωμή των οποίων θα ξεκινήσει το 2044.

.