Μεθυσμένη πολιτική

26 Ιανουαρίου 2016

KRASIΣτην απόφαση των οινοπαραγωγών της χώρας να προχωρήσουν σε μαζικές κινητοποιήσεις μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να επιβάλλει ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί, ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ., κ. Θ. Καράογλου, δήλωσε τα εξής:

«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα φορολογήσει σε λίγο και τον… αέρα που αναπνέουμε. Δυστυχώς άλλος ένας παραγωγικός κλάδος της πατρίδας μας βιώνει τις συνέπειες της πρώτης και δεύτερης φοράς αριστερής διακυβέρνησης.

Το λουκέτο στα οινοποιεία της χώρας, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, δείχνει το μέγεθος του “εγκλήματος” που διαπράττεται σε βάρος του ελληνικού κρασιού. Ενός προϊόντος που θα έπρεπε να λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.Αδυνατώ να αντιληφθώ ποιος “μεθυσμένος” από την εξουσία νους εισηγήθηκε αυτό το τερατούργημα».

-«Να καταργηθεί ο ΕΦΚ στο κρασί», ζητά ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος Ν. Νικολόπουλος
«Έλεος πια. Το Μαξίμου δεν βλέπει ότι τα οινοποιία όλης της χώρας έχουν ξεσηκωθεί ενάντια στον ειδικό φόρο κατανάλωσης που έχει επιβληθεί στο κρασί;
Το κρασί αποτελεί βασικό εξωστρεφές προϊόν, πυλώνα στην όλη προσπάθεια για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αλλά και τομέα που προσελκύει νέους, κρατώντας τους στη χώρα.

Με αφορμή το νέο φόρο και τις επιπτώσεις, ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος Νίκος Νικολόπουλος, φέρνει εκ νέου το ζήτημα στη Βουλή και ζητά όχι μόνον να μην μπει ταφόπλακα στα οινοποιεία αλλά να δοθούν κίνητρα εφόσον το ελληνικό κρασί μέσα στην κρίση έκανε βήματα εξωστρέφειας και κατάφερε να αναρριχηθεί στην κορυφή των κατατάξεων σε πολλές χώρες του κόσμου ανάμεσα σε κρασιά άλλων χωρών ώστε να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια και να τονωθεί η αμπελοκαλλιέργεια από την οποία ζουν 200.000 οικογένειες αγροτών και 800+ οινοποιεία, εκ των οποίων τα 750 είναι μικρές οικογενειακές ομάδες».

Το πλήρες κείμενο της νέας ερώτησης του Ν. Νικολόπουλου είναι το ακόλουθο:

ΕΡΩΤΗΣΗ Αρ.Πρ.:2583/22-1-2016
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Θέμα: «Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των Οινοποιών».
Σε δυναμικές κινητοποιήσεις αναγκάζονται να προχωρήσουν και τα οινοποιεία της Αχαΐας κόντρα στην απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί, εξέλιξη η οποία αναμένεται να επιφέρει ανεπανόρθωτη ζημιά στον κλάδο των οινοποιών.

Τα οινοποιεία, όπως μας επεσήμαναν στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος έχουν βρεθεί σε ένα τρομακτικό αδιέξοδο που ήδη παραλύει τη λειτουργία τους μετά την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ). Η κατάσταση, ως έχει, είναι μη αντιμετωπίσιμη και εγκυμονεί τεράστιους κίνδυνους καθώς ένα πιθανό κλείσιμο των οινοποιείων θα επιφέρει ματαίωση του τρυγητού και θα στερήσει την τοπική οικονομία από πολύτιμους πόρους, διογκώνοντας την ανεργία. Ο κλάδος ανθίσταται και ήδη έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ προχωρεί σε πανελλαδική διαμαρτυρία.

Επειδή όπως τονίζουν η πολιτική αύξησης της φορολογίας στο προϊόν δεν θα εξυπηρετήσει κανέναν από τους στόχους και τις πολιτικές μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος. Απεναντίας ο τρόπος αυτός θα έχει ως άμεση συνέπεια τη μείωση της κατανάλωσης του προϊόντος, τη μείωση των πωλήσεων αυτού, την εξαφάνιση των εξαγωγών και τελικά την απώλεια εσόδων από το κράτος.

Ο μηδενικός συντελεστής που ίσχυε για τον οίνο βασίζεται στο ότι είναι κατ’ εξοχήν γεωργικό προϊόν. Καμία οινοπαραγωγός χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πλην της Γαλλίας που έχει επιβάλει ελάχιστο φόρο για σκοπούς διακίνησης, δεν έχει επιβάλει ειδικό φόρο κατανάλωσης όπως προβλέπεται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο.

Στην Ελλάδα δε το κρασί είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον γεωργικό τομέα αφού μέσα από το προϊόν αυτό ζουν πάνω από 200.000 οικογένειες αμπελουργών, οι οποίοι ασχολούνται με την αμπελοκαλλιέργεια και προσκομίζουν την συγκομιδή τους στα ελληνικά οινοποιεία (έχουν καταγραφεί περίπου 900 οινοποιεία στην ελληνική επικράτεια). Πολιτικές τέτοιου είδους κρύβουν πολιτικές εξομοίωσης του αγροτικού προϊόντος – ελληνικό κρασί- με άλλα αλκοολούχα ποτά.

Μία τέτοια εξέλιξη θα διαταράξει την ισορροπία ολόκληρου του τομέα υπερδιπλασιάζοντας τις τιμές στον καταναλωτή και μηδενίζοντας τις εξαγωγές. Η αύξηση της τιμής των κρασιών θα εντείνει τον αθέμιτο ανταγωνισμό εντός του κλάδου, από τους οίνους που πωλούνται χωρίς επισήμανση, χωρίς παραστατικά και χωρίς έλεγχο αφού στους οίνους αυτούς ουδέποτε θα επιβληθεί ΕΦΚ

. Για τα οινοποιεία της χώρας, η μόνη προοπτική που θα επιλύσει τα ανωτέρω προβλήματα είναι η κατάργηση του ΕΦΚ αφού η επιβολή του θίγει ένα εθνικώς παραγόμενο προϊόν και τις επιχειρήσεις του.
Παράλληλα η προοπτική είσπραξης δημοσίων εσόδων εξακολουθεί να είναι χαμηλή και το διοικητικό κόστος υψηλό ,γεγονός που αποδυναμώνει την αποτελεσματικότητα του μέτρου.

Τέλος πρέπει να λάβετε υπόψιν σας ότι η έλλειψη κλήρου που οδηγεί σε μαρασμό την αμπελουργία στην χώρα μας αλλά κυρίως το κενό στρατηγικής και χάραξης της αμπελουργικής πολιτικής.
Αυτά είναι τα δύο αγκάθια που αντιμετωπίζει ο αμπελουργικός κλάδος σύμφωνα με τον οινοποιό αλλά και πρώην πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, κ.Άγγελο Ρούβαλη.

Όπως γνωρίζεται από την δεκαετία του 1980 μέχρι και σήμερα παρατηρείται σταδιακή συρρίκνωση των αμπελώνων καθώς από τα 1 εκατομμύριο στρέμματα της δεκαετίας του 1980, φθάσαμε σήμερα συνολικά στα 650,000στρέματα πανελλαδικά κάνοντας ουσιαστικά η χώρα μας το 1/3 των καλλιεργούμενων ποικιλιών
Κατόπιν των όλων ανωτέρω , ερωτάσθε:
1. Θα προχωρήσετε στην κατάργηση του ΕΦΚ αφού η επιβολή του θίγει ένα εθνικώς παραγόμενο προϊόν και τις επιχειρήσεις του;
2. Τι μέτρα θα λάβετε ώστε να υπάρξουν αναμπελώσεις των χέρσων κτισμάτων;
3. Σκέπτεστε να υιοθετήσετε και να προχωρήσετε στην συγκρότηση Εθνικού και Αμπελουργικού Συμβουλίου που θα καθορίζει ποιες ποικιλίες θα καλλιεργούνται, κάτι που μέχρι σήμερα αποφασίζεται από τον εκάστοτε Υπουργό Γεωργίας;
4. Γιατί δεν προχωράτε στην πιστοποίηση των κλώνων του σταφυλιού στην χώρα μας ,κάτι που έχουν πετύχει άλλες χώρες με ελληνικές ποικιλίες. Όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ όπου υπάρχουν πέντε κλώνοι Ασσύρτικου αλλά και η Αυστραλία ,η Βουλγαρία και η Ιταλία με συγκεκριμένες ελληνικές ποικιλίες;
Ο ερωτών βουλευτής

 

.