Κόκκαλης… Κόκκαλης… Κόκκαλης… Παντός καιρού

24 Φεβρουαρίου 2016

kokkalisΓράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου
Επικεφαλής της “Ελλήνων Πολιτείας”

Είναι φοβερό!! Ο Σωκράτης Κόκκαλης είναι παντός καιρού. Ο άνθρωπος που επί δεκαετίες, με τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ξεκοκάλισε το ελληνικό δημόσιο.

Αυτός ο άνθρωπος αντί να είναι κατηγορούμενος όπως και ο Χριστοφοράκος, κυκλοφορεί ελεύθερος και κάνει μπίζνες με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Διαβάζουμε στο έγκυρο “Κουρδιστό Πορτοκάλι”: «Στα Καλύβια και σε μια έκταση 50 στρεμμάτων η Intrakat του Σωκράτη Κόκκαλη χτίζει τις αποθήκες της Lidl Ελλάς (παράξενο ότι είναι γερμανικών συμφερόντων;) οι οποίες θα εξυπηρετούν το Αιγαίο.

Η ίδια εταιρεία είναι ανάμεσα στις 4 που ανέλαβαν στα πλαίσια ενός “διαγωνισμού – αστραπή” την προμήθεια 769 οικίσκων (containers), επιφανείας εκάστου 25 τετραγωνικών μέτρων, για την προσωρινή στέγαση apofasiπροσφύγων –υπηκόων τρίτων χωρών, προϋπολογισμού 14,2 εκατ. ευρώ. Από αυτούς η εταιρεία Glassart θα προμηθεύσει 180 οικίσκους, η Ευρωεμπορική 180, η ΝΕΟΚΑΤ 50 και η Intrakat 359 οικίσκους».

Όπως πολύ καλά καταλαβαίνετε, η Intrakat πήρε τη μερίδα του Λέοντος. Γιατί άραγε;;;
Την απόφαση υπογράφει ο Υπουργός Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης (Δείτε όλη την απόφαση).
Είπατε κάτι; Δουλειές και με το ΣΥΡΙΖΑ ο Σωκράτης Κόκκαλης. Γιατί, είπαμε είναι παντός καιρού!!!

Το “δίδυμο” Siemens – Intracom

Η Siemens και η Intracom μοιράσθηκαν προμήθειες του ΟΤΕ ύψους τουλάχιστον 2 δις ευρώ. Συνεργάσθηκαν άψογα επί δυο δεκαετίες ως κοινοί μέτοχοι στις εταιρείες Siemens Τηλεβιομηχανική αλλά ταυτόχρονα και στη θυγατρική του ΟΤΕ, την Hellascom. Αλλά η συνεργασία Χριστοφοράκου – Κόκκαλη ήταν πολυμέτωπη. Συνεργάσθηκαν και στο ποδόσφαιρο. Ολυμπιακός γαρ, ο Χριστοφοράκος και αφού το χρήμα έρρεε άφθονο, έκανε χορηγία στην ΠΑΕ Ολυμπιακός, με τη διαφήμιση του λογότυπου της Siemens στη φανέλα – επί τριετία – της ποδοσφαιρικής ομάδος…

apofasi2Ωστόσο, αυτές οι δυο εταιρείες Siemens και Intracom δεν αρκέστηκαν μόνο στις προμήθειες έργων του ΟΤΕ επί ελληνικού εδάφους. Προχώρησαν και στο εξωτερικό, όπως με την εξαγορά το 1998 της θυγατρικής εταιρείας του ΟΤΕ στην Ρουμανία, της Romtelecom, αλλά και της Armentel του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού της Αρμενίας…

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν όλοι, τις στενότατες σχέσεις που είχαν δημιουργηθεί μεταξύ της Siemens, της Intracom και του ΟΤΕ. Η επαφή του Σωκράτη Κόκκαλη και του Μιχάλη Χριστοφοράκου με κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ήταν συνεχής και τακτικότατη. Αρκεί να αναφερθεί επί παραδείγματι πως, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος σε προεκλογικές περιόδους, υποχρέωνε το στελεχιακό δυναμικό της Siemens να παραβρίσκεται σε ομιλίες που έκανε ο Μαντέλης στα γραφεία της Siemens στο Μαρούσι!!

Αλλά αυτή η “δολοφονική” σχέση Siemens – Intracom επεκτεινόταν και στην ανταλλαγή στελεχιακού δυναμικού. Όπως, όταν ο πρώην πρόεδρος του Ομίλου Siemens, Φόλκερ Γιουνγκ, με τη λήξη της συνεργασίας του με τη Siemens, “μεταγράφηκε” στην Intracom…

Η Siemens δεν ήταν ποτέ μόνη της.

Δίπλα της είχε πάντα την Intracom του Σωκράτη Κόκκαλη. Γι΄ αυτό όλοι οι διαγωνισμοί του ΟΤΕ κατοχυρώνονταν τόσο στη Siemens, όσο και στην Intracom.
Ωστόσο, όλα αυτά τα χρόνια που η Siemens εγκαλείται για τις πρακτικές που ακολούθησε από όλο το Πανελλήνιο, και είναι ήδη κατηγορούμενη στα ελληνικά δικαστήρια (δίκη των 64άρων για τα “μαύρα ταμεία” και τη σύμβαση που έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη το “βρώμικο ΄93”), ο Σωκράτης Κόκκαλης και οι εταιρείες του βρίσκονται στο απυρόβλητο. Ένα αόρατο χέρι τον προστατεύει.

Όπως, όταν τον κάλεσαν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής (2012), όπου εξεταζόταν το θέμα της Siemens, υπήρξε προσπάθεια να κουκουλωθούν όλα εκείνα τα σκοτεινά σημεία της όζουσας αυτής υποθέσεως και να μην αγγιχθεί καθόλου η περίπτωση Κόκκαλη. Παρ΄ ότι Intracom και Siemens, Κόκκαλης και Χριστοφοράκος ήταν ένα πακέτο, εν τούτοις η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ασχολήθηκε μόνο με τη Siemens, αδιαφορώντας εντελώς με την περίπτωση της Intracom.

apofasi3Και το έκαναν αυτό, γιατί με το σπάσιμο της διερεύνησης της υποθέσεως Siemens – Intracom, σε σκάνδαλο μόνο για τη Siemens, ωφελούσε να χαθούν οι σκοτεινές διαδρομές της διακίνησης “μαύρου” χρήματος σε πολιτικά πρόσωπα. Εξαφανίζονταν τα ίχνη του εγκλήματος και ο καταλογισμός ευθυνών, με συνέπεια να μπορεί να κλείσει εύκολα ο βρωμερός αυτός φάκελος.

Έτσι, σήμερα βλέπουμε η δίκη των 64άρων κατηγορουμένων για τη Siemens να έχει πάρει ήδη 3 αναβολές και απ΄ ότι δείχνουν τα πράγματα έτσι θα συνεχίσει αυτή η δίκη, γιατί κανένας δεν θέλει να ξεκινήσει. Η δίκη “πνίγεται” στις απεργίες των δικηγόρων, στην ανεπαρκή αίθουσα (δεν γνώριζαν πριν την πρώτη αναβολή πως η ορισθείσα αίθουσα ήταν μικρή;) και στις μεταφράσεις του κατηγορητηρίου, από τη στιγμή που υπάρχουν και Γερμανοί κατηγορούμενοι!!

Ήταν σιαμαίοι η Siemens με την Intracom.

Η Siemens έπαιξε περίεργα παιχνίδια υπέρ της Intracom, ενώ έχασε σκοπίμως διαγωνισμό υπέρ της εταιρείας του Κόκκαλη αλλάζοντας προς τα πάνω την προσφορά της, λίγο πριν το άνοιγμα των φακέλων, ώστε να κερδίσει η Intracom. Πιο συγκεκριμένα, το 1992, πριν από τη διενέργεια του μεγάλου διεθνούς διαγωνισμού 7753/92 (που κατέληξε σε σύμβαση το 1994, μετά την πτώση της κυβερνήσεως Μητσοτάκη – 7430 σύμβαση με Siemens – 7440 σύμβαση με Intracom), διενεργήθηκε με τη μορφή του κατεπείγοντος, διαγωνισμός για την ψηφιακοποίηση του νομού Αττικής, τον επονομαζόμενο “Δακτύλιο Αττικής”.

Τον διαγωνισμό κέρδισε η Intracom με3 δεύτερο μειοδότη τη Siemens. Το έργο ήταν προϋπολογισθείσας αξίας περί τα 65 δις δραχμές, από τα οποία τα 29 δις δρχ. ανέλαβε να υλοποιήσει η Siemens με σύμβαση υπεργολάβου.
Σε αυτόν τον διαγωνισμό ενώ ήταν βέβαιο πως η Siemens θα κέρδιζε το διαγωνισμό, επέλεξε τελικά να βγει δεύτερη, ανεβάζοντας περίεργα την τιμή κατά 0,5%, λίγο πριν το άνοιγμα των προσφορών στο Μέγαρο του ΟΤΕ, στις 06:00 η ώρα τα ξημερώματα!! Ήταν εκείνο το πρωινό που όλο το τμήμα επικοινωνιών της Siemens ξενύχτησε στα κεντρικά της γραφεία προκειμένου να αλλάξουν τις τιμές της προσφοράς τους.

Έτσι, η Siemens “έχασε” τον διαγωνισμό για χάρη του Κόκκαλη, προφανώς κατόπιν εντολής από τη Γερμανία, μέσω του ανθρώπου τους στην Ελλάδα, του κατηγορούμενου – φυγόδικου – στη δίκη των 64άρων, πρώην Γενικό Οικονομικό Διευθυντή της Siemens Hellas, Χρήστου Καραβέλα.

Ο άνθρωπος αυτός λοιπόν, που μιζάρισε πολλούς υψηλά ιστάμενους πολιτικούς – οι οποίοι φρόντισαν να τον στείλουν στην ελευθερία του εξωτερικού, εξακολουθώντας να τον προστατεύουν – ανέλαβε να προωθήσει την εντολή στους υφισταμένους του (!!!), ώστε να αλλάξει η τιμή προς τα πάνω, τόσο όσο χρειαζόταν για να βγει πρώτη η Intracom.

Ερχόμενη δεύτερη η Siemens πήρε το 30% των προμηθειών και στη συνέχεια χρηματοδότησε τον Κόκκαλη. Να σημειώσουμε, πως οι συμφωνίες για όλα αυτά, γίνονταν στο γραφείο του Τσουκαλίδη (επίτιμος πρόξενος της Μολδαβίας), δεξί χέρι του Κόκκαλη στο Παλαιό Ψυχικό.

egerssi@otenet.gr
www.apostoloupanos.gr

.