Πρόσφυγες σε αναμονή για νέες διαδρομές

25 Φεβρουαρίου 2016

prosfiges- peiraiaΗ ενίσχυση των μέτρων για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ στο Αιγαίο, θα οδηγήσει τους πρόσφυγες στο να χρησιμοποιήσουν τις πολύ πιο επικίνδυνες διαδρομές μέσω της Λιβύης και της Αιγύπτου για να φτάσουν στην Ευρώπη, αποκαλύπτει σε πρόσφατο άρθρο της , η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, η οποία επικαλείται πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών διάφορων χωρών.

Στις παραθαλάσσιες περιοχές της Λιβύης έχουν ήδη συγκεντρωθεί 150.000 με 200.000 άνθρωποι, οι οποίοι περιμένουν να βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες για να ρισκάρουν το ταξίδι στην Ευρώπη. Ως τώρα οι πρόσφυγες προέρχονταν κυρίως από χώρες όπως η Ερυθραία, η Νιγηρία και η Σομαλία.

Το τελευταίο διάστημα αυξάνεται όμως ο αριθμός των ανθρώπων από τις εμπόλεμες περιοχές της Συρίας. Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας στο Αιγαίο θα οδηγήσουν τους πρόσφυγες να αναζητήσουν και άλλες διαδρομές προς την κεντρική Ευρώπη, για παράδειγμα μέσω της Μαύρης Θάλασσας, μέσω της Βουλγαρίας, ακόμα και μέσω της Γεωργίας και της Ρωσίας.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα -στην περίπτωση που κλείσουν τα σύνορα στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας- το πιθανότερο είναι οι πρόσφυγες να επιδιώξουν να φτάσουν στην Ιταλία μέσω της δυτικής Ελλάδας ή και της Αλβανίας.

Οι εναλακτικές διαδρομές που έχουν εντοπίσει οι μυστικές υπηρεσίες είναι:

Η Βαλκανική Οδός

Από τον περασμένο Νοέμβριο τα Σκόπια αφήνουν μόνο πρόσφυγες από την Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, να περάσουν τα σύνορα. Οι υπόλοιποι προσπαθούν να μπουν στην ΠΓΔΜ με τη βοήθεια διακινητών ή με πλαστά διαβατήρια. Ακόμα όμως και πρόσφυγες από εστίες κρίσης περιμένουν ολοένα και περισσότερο μέχρι να λάβουν άδεια από τις αρχές της χώρας, οι οποίες επιτρέπουν καθημερινά τη διέλευση σε 2.000 πρόσφυγες το πολύ.

Περίπου το 9% των προσφύγων έφθασε στην Σερβία μέσω Βουλγαρίας, γράφει ο σερβικός τύπος επικαλούμενος σερβική ΜΚΟ. Κατά συνέπεια θα πρέπει ήδη να έφθασαν στην δυτική Ευρώπη χιλιάδες άτομα μέσω Βουλγαρίας. Η επιλογή της Βουλγαρίας μοιάζει λογική για όσους προέρχονται από την Τουρκία, διότι παρακάμπτουν έτσι το Αιγαίο και δεν χρειάζεται να καταβάλλουν 1.200 δολάρια σε διακινητές για να περάσουν στα ελληνικά νησιά. Όσοι γνωρίζουν ωστόσο, προειδοποιούν για τη βίαιη αντιμετώπιση προσφύγων από τις βουλγαρικές αρχές ασφαλείας. Ορισμένες ιστοσελίδες με πληροφορίες για πρόσφυγες, αποθαρρύνουν μάλιστα όσους σκέπτονται να περάσουν στη δυτική Ευρώπη μέσω Βουλγαρίας.

Ανατολικά Βαλκάνια

Από την Ρουμανία έχουν περάσει σχετικά λίγοι πρόσφυγες. Τον περασμένο Ιούνιο, οι αρχές της χώρας συνέλαβαν εκατοντάδες πρόσφυγες, οι οποίοι προερχόμενοι από την Βουλγαρία προσπαθούσαν να περάσουν στην Ρουμανία με πλοία ή μέσω γεφυρών του Δούναβη. Το 2014 υπήρξαν ακόμα και προσπάθειες προσφύγων να φθάσουν από την Τουρκία με πλοίο στην Ρουμανία.

Τους τελευταίους μήνες, οι ρουμανικές αρχές καταγράφουν όλο και περισσότερους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, οι οποίοι προσπαθούν ερχόμενοι από την Ουκρανία και την Μολδαβία, να περάσουν στην Ρουμανία για να συνεχίσουν από εκεί το ταξίδι τους στην Ουγγαρία.

Η οδός μέσω Αδριατικής

«Νέες οδοί μέσω Αλβανίας έχουν ήδη δημιουργηθεί. Οι πρόσφυγες επιδιώκουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στο Μαυροβούνιο και την Κροατία, αλλά εμείς θα το αποτρέψουμε», δήλωνε τέλος Ιανουαρίου ο τότε υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας. Ήταν ο πρώτος «επίσημος» που έκανε λόγο για αδριατική οδό. Αν και οι θερμοκρασίες στην αδριατική ακτή είναι υψηλότερες, οι πρόσφυγες θα πρέπει ωστόσο να περάσουν περισσότερα σύνορα. Εκτός από την Ελλάδα, την Αλβανία, το Μαυροβούνιο, την Κροατία και την Σλοβενία, οι πρόσφυγες θα πρέπει να περάσουν και από την Βοσνία. Μέχρι σήμερα όμως σχεδόν κανένας δεν έχει επιλέξει αυτήν την οδό.

Κοσσυφοπέδιο

Σε περίπτωση που πρόσφυγες αναγκαστούν να παρακάμψουν την ΠΓΔΜ, ίσως επιλέξουν την οδό μέσω Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου για να φθάσουν στον προορισμό τους. Και αυτό, διότι μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας δεν υπάρχουν ουσιαστικά συνοριακοί έλεγχοι, μιας και το Βελιγράδι δεν έχει αναγνωρίσει το ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο και κάνει λόγο απλά για «διοικητική διαχωριστική γραμμή». Οι ειδικοί ωστόσο θεωρούν μάλλον απίθανο πρόσφυγες να επιλέξουν αυτήν την οδό.

Οι μυστικές υπηρεσίες προειδοποιούν επίσης, ότι όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Συρία και εξακολουθούν να επικρατούν άσχημες συνθήκες σε προσφυγικούς καταυλισμούς στις γειτονικές χώρες, τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα της ΕΕ θα μειώσουν μεν, αλλά δεν πρόκειται να σταματήσουν τις προσφυγικές ροές
paratiritis

.