«Η Μεγάλη Εβδομάδα άρχισε για το mega»

27 Απριλίου 2016

tv2Ερώτηση στους αρμόδιους Υπουργούς για την τύχη των εργαζομένων

«Η αντίστροφη μέτρηση για το MEGA έχει αρχίσει με ευθύνη των μετόχων του… που κακόμαθαν στα «δανεικά και αγύριστα» και δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη ..

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις που κάνουν οι εργαζόμενοι, σε συνδυασμό με την αδυναμία των μετόχων να προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και το τελεσίγραφο των τραπεζών, οι οποίες έκλεισαν τις πιστωτικές γραμμές προς την «Τηλέτυπος» απαιτώντας παράλληλα την καταβολή άμεσα 11 εκατομμυρίων ευρώ, καθιστούν επισφαλή και μάλλον αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας του καναλιού».

Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Αχαΐας και Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος Νίκος Νικολόπουλος με αφορμή τις εξελίξεις στο mega-λο κανάλι, αλλά και νέα ερώτηση του που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Εργασίας, Οικονομικών και Επικρατείας, σχετικά με την τύχη των εργαζομένων στον σταθμό. Και συνέχισε
«Οι φιλόδοξες πρωτοβουλίες για δήθεν επενδυτικό σχήμα που θα αναλάμβανε την εξυγίανση του καναλιού αποδείχθηκαν παρελκυστικές τακτικές και σκόπευαν στην… αγορά χρόνου εν όψει του διεθνούς διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές συχνότητες.

Ακριβείς και διασταυρωμένες πληροφορίες που έφτασαν στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι δεν πληρώθηκαν το δεύτερο δεκαπενθήμερο και οι υψηλόμισθοι ολόκληρο το μηνιάτικο, ούτε υπάρχει κάποια χρονική δέσμευση από την πλευρά της διοίκησης του καναλιού για την εξόφληση των δεδουλευμένων.

Είναι επίσης αμφίβολο αν θα καταβληθεί το δώρο του Πάσχα, αφού οι πιστωτικές γραμμές από τις τράπεζες έχουν κλείσει ολοσχερώς και οι μέτοχοι που θα έβαζαν ζεστό χρήμα παραμένουν άφαντοι. Κάποια μικροποσά από διαφημίσεις ακόμα και να εισπραχθούν θα δεσμευτούν από τις τράπεζες, με ότι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη».

Ο Νίκος Νικολόπουλος ρωτά μεταξύ άλλων επίσης τους αρμόδιους Υπουργούς ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβουν, ώστε να βρεθούν τρόποι διάσωσης του Mega και ομαλόρρυθμα να συνεχίσει την λειτουργία του».

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:

nik. nikolopoylosΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ και ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Θέμα: «Η Μεγάλη Εβδομάδα αρχίζει για το mega.
Οι εργαζόμενοι απλήρωτοι και «καρφωμένοι στον Σταυρό» χωρίς μισθό και δώρο Πάσχα»

Η αντίστροφη μέτρηση για το MEGA έχει αρχίσει με ευθύνη των μετόχων του… που κακόμαθαν στα «δανεικά και αγύριστα» και δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη ..
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις που κάνουν οι εργαζόμενοι, σε συνδυασμό με την αδυναμία των μετόχων να προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και το τελεσίγραφο των τραπεζών, οι οποίες έκλεισαν τις πιστωτικές γραμμές προς την «Τηλέτυπος» απαιτώντας παράλληλα την καταβολή άμεσα 11 εκατομμυρίων ευρώ, καθιστούν επισφαλή και μάλλον αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας του καναλιού.
Οι φιλόδοξες πρωτοβουλίες για δήθεν επενδυτικό σχήμα που θα αναλάμβανε την εξυγίανση του καναλιού αποδείχθηκαν παρελκυστικές τακτικές και σκόπευαν στην… αγορά χρόνου εν όψει του διεθνούς διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές συχνότητες.

Ακριβείς και διασταυρωμένες πληροφορίες που έφτασαν στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι δεν πληρώθηκαν το δεύτερο δεκαπενθήμερο και οι υψηλόμισθοι ολόκληρο το μηνιάτικο, ούτε υπάρχει κάποια χρονική δέσμευση από την πλευρά της διοίκησης του καναλιού για την εξόφληση των δεδουλευμένων.
Είναι επίσης αμφίβολο αν θα καταβληθεί το δώρο του Πάσχα, αφού οι πιστωτικές γραμμές από τις τράπεζες έχουν κλείσει ολοσχερώς και οι μέτοχοι που θα έβαζαν ζεστό χρήμα παραμένουν άφαντοι. Κάποια μικροποσά από διαφημίσεις ακόμα και να εισπραχθούν θα δεσμευτούν από τις τράπεζες, με ότι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.

Η ΕΣΗΕΑ -όπως γράφτηκε- ζητάει την καταβολή των δεδουλευμένων αλλά και τηνενημέρωση των εργαζομένων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κανάλι. Διότι οι αρμόδιοι παράγοντες του σταθμού δεν είναι σε θέση να δεσμευτούν απέναντι στους εργαζομένους, με δεδομένο ότι στο ταμείο του καναλιού δεν υπάρχει δεκάρα τσακιστή.
Η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής επίσης με γραπτή ανακοίνωση της καταγγέλει την διοίκηση του Mega και συγκεκριμένα αναφέρει:
“Καταδικάζουμε απερίφραστα και σε όλους τους τόνους την αντιδημοκρατική τακτική της διοίκησης του MEGA που μέσω εκπροσώπου της στη συνέλευση της Ε.Τ.Ι.Τ.Α. και άλλων σωματείων, απαγόρευσε την είσοδο στον πρόεδρο της Ένωσής μας.
Και αποκαλύπτει ότι η Διοίκηση του σταθμού έχει απλήρωτους τους εργαζόμενους, και πως «παρανομεί για μια ακόμη φορά»”.

Για να καταλήξει: “Αυτές είναι άραγε οι δημοκρατικές ευαισθησίες των ανθρώπων του MEGA που υποτίθεται πως υπερασπίζονται την ελευθερία του λόγου; Από την πλευρά μας δηλώνουμε πως δεν θα ανεχτούμε στο μέλλον καμία παρόμοια παράνομη τακτική”
Μετά τη λήξη του τελεσιγράφου για την καταβολή των 11.000.000 ευρώ που χρειάζονται άμεσα για τη λειτουργία του καναλιού, ανεξαρτήτως της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των 23 εκατομμυρίων ευρώ, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να αναλάβουν πρωτοβουλίες.
Το πιθανότερο σενάριο πληροφορούμαστε ότι είναι να απαιτήσουν αλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου της «Τηλέτυπος» και να αναθέσουν σε δικούς τους τεχνοκράτες την εξυγίανση του καναλιού.
Το δεύτερο σενάριο είναι να αφήσουν το κανάλι να πτωχεύσει, κάνοντας ταυτόχρονα απαιτητά το σύνολο των δανείων από τους μετόχους οι οποίοι τα είχαν εγγυηθεί.

Επειδή οι γνωρίζοντες μας λένε πως μετά την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες το πιθανότερο είναι τόσο οι μέτοχοι όσο και οι τράπεζες να αφήσουν το κανάλι να κλείσει, αφού σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο όταν είναι φορτωμένο με θαλασσοδάνεια που αγγίζουν τα διακόσια εκατομμύρια ευρώ.
Επειδή αυτά τα σενάρια δρομολογούν αρνητικές εξελίξεις στο MEGA και δημιουργούν μία μεγάλη και δικαιολογημένη ανησυχία στους εργαζόμενους

Καλείστε να απαντήσετε:
1. Ποιες πρωτοβουλίες έχετε αναλάβει, ώστε να βρεθούν τρόποι διάσωσης του Mega και ομαλόρρυθμα να συνεχίσει την λειτουργία του;
2. Ο Υπουργός Εργασίας σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει ή θα προχωρήσει ώστε να καταβληθούν τα δεδουλευμένα και το δώρο του Πάσχα στους εργαζόμενους;
3. Ο Υπουργός Οικονομίας ζήτησε πληροφόρηση από τα διορισμένα από την Κυβέρνηση μέλη των Δ.Σ. των πιστωτριών τραπεζών για το τι μέλλει γενέσθαι ;
Συγκεκριμένα :
– Τι θα κάνουν τώρα οι πιστώτριες τράπεζες με την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου;
– Θα απαιτήσουν αλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου της «Τηλέτυπος»;
– Θα αναθέσουν σε δικούς τους τεχνοκράτες την εξυγίανση του καναλιού.
– Θα αφήσουν το κανάλι να πτωχεύσει, κάνοντας ταυτόχρονα απαιτητά το σύνολο των δανείων από τους μετόχους οι οποίοι τα είχαν εγγυηθεί;
– Έχουν επαρκείς εμπράγματες –εκτός από άυλες- εξασφαλίσεις;
– Πόσα εκατομμύρια από τα 200 εκ. των δανείων θα πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος μέσω των ανακεφαλαιοποιημένων Τραπεζών;
– Θα ζητηθούν τώρα νέες εγγυήσεις από τους μετόχους και θα προχωρήσουν οι τράπεζες σε νέες εγγραφές προσημειώσεων των μετόχων;

4. Ο Υπουργός Επικρατείας μήπως γνωρίζει μέτοχοι και τράπεζες εάν έχουν σκοπό «ανομολόγητο» να κλείσουν το Mega;
Ο ερωτών Βουλευτής
Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Νέα«καταιγίδα» μέτρων ΜΕΤΑ την συμφωνία με τους θεσμούς…

.