Ιερά Μονή Εσφιγμένου

22 Απριλίου 2016

moni-esfigmenou.jpgτου Γιώργου Θεοχάρη

«Η λειτουργική επανένωση είναι καθαρά πνευματικό ζήτημα κι η Πολιτεία σε αυτό δεν έχει καμία εμπλοκή παρά μόνο η Ιερά
Κοινότητα και το Οικουμενικό Πατριαρχείο», διαμηνύει μέσα από το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ το Υπουργείο Εξωτερικών διά ανωτάτων παραγόντων του και υπογραμμίζει ότι ουδέποτε έλαβε τέτοιο αίτημα από την παλιά αδελφότητα της Μονής Εσφιγμένου.

Η παλαιά αδελφότητα της Μονής Εσφιγμένου, με Ηγούμενο τον Αρχιμανδρίτη Μεθόδιο, με επιστολή της στον αμόδιο υπουργό ζητά την επιστροφή στην ομαλότητα, παραδέχεται ότι υπάρχουν πνευματικές διαφορές με το Φανάρι αλλά όλα είναι στο τραπέζι προς διαβούλευση και πουθενά δεν κάνει αναφορά περί λειτουργικής επανένωσης. ”
Η Μονή δεν αλλάζει θέση σε ότι υποστήριζε μέχρι σήμερα και αυτό θα το θέσει τόσο στην Ιερά Κοινότητα όσο και στο Φανάρι”, εξηγούν στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ κύκλοι της αδελφότητας.

Η παλαιά αδελφότητα της Μονής Εσφιγμένου δεν αμφισβητεί τον καταστατικό χάρτη του Αγίου Ορους, ούτε τα δικαιώματα του Οικουμεικού Πατριαρχείου, αναφέρεται στην επιστολή.

Πάντως η προσέγγιση της παλαιάς αδελφότητας με το Φανάρι έγινε με διαμεσολάβηση και των δυο πλευρών κι οι ζυμώσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες.

Τη λύση στο μείζον ζήτημα της Μονής Εσφιγμένου θα δώσει πλέον η διπλή Ιερά Σύναξη της Ιεράς Κοινότητας κι η αντιπροσωπεία του Φαναρίου που καταφθάνει στο Αγιο Ορος μέσα στις επόμενες ώρες. Ιδωμεν.
vimaorthoxias

.