Χαιρετισμός Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη στην εκδήλωση: «20 χρόνια από την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Βουλή των Ελλήνων»

18 Απριλίου 2016

amanatidis-armeniaΚυρίες και Κύριοι,

Με αισθήματα ιδιαίτερης τιμής βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας, εκπροσωπώντας την ελληνική Κυβέρνηση στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Η σημερινή εκδήλωση πραγματοποιείται ανάμεσα σε δύο σημαντικές επετείους: Τη συμπλήρωση, το 2015, ενός αιώνα από τη Γενοκτονία σε βάρος των προγόνων σας, καθώς και τη συμπλήρωση, φέτος, είκοσι ετών από την αναγνώριση, με Ψήφισμα της Βουλής των Ελλήνων, της Αρμενικής Γενοκτονίας.

Η Ελλάδα υπήρξε από τις λίγες χώρες που παραχώρησαν άσυλο στους τότε διωκόμενους Αρμένιους, καθώς και ένα από τα πρώτα κράτη που αναγνώρισαν τη Γενοκτονία του Αρμενικού Λαού.
Από πλευράς του, το Κοινοβούλιο της Αρμενίας αναγνώρισε τη Γενοκτονία Ελλήνων και Ασσυρίων κατά την περίοδο 1915-1923, με Ψήφισμά του, στις 24 Απριλίου του περασμένου έτους.

Κυρίες και κύριοι,

Έλληνες και Αρμένιοι συνδεόμαστε με μακραίωνους δεσμούς φιλίας. Τα Έθνη μας υπήρξαν, κατά τον περασμένο αιώνα, θύματα φρικτών αγριοτήτων, όπως μαρτυρά η κοινή τραγική μοίρα του Αρμενικού Λαού και των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας.

Με την παρουσία μας σε τούτη την εκδήλωση, εκπληρώνουμε ένα ηθικό και ιστορικό καθήκον.

Παρά την ανείπωτη τραγωδία που ζήσατε, οι Αρμένιοι της Διασποράς κατορθώσατε, σε όποια γωνιά της Γης και εάν εγκατασταθήκατε, να υπερβείτε, με το μόχθο σας, τις δυσκολίες της προσφυγιάς και να αναδείξετε τις δημιουργικές σας αρετές, διατηρώντας, παράλληλα, ζωντανές τις παραδόσεις σας και τη συλλογική σας μνήμη.

Είναι γεγονός ότι η ιστορική μνήμη αποτελεί τη βάση για τη διατήρηση της εθνικής συνείδησης κάθε λαού. Μέσα από τις «σκοτεινές» σελίδες της Παγκόσμιας Ιστορίας, στις οποίες συγκαταλέγονται και οι γενοκτονίες, φωτίζεται κατά τρόπο επώδυνο η αποτρόπαια όψη της Ιστορίας της Ανθρωπότητας.

Όμως, η ανάδειξη και η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, όταν δεν υποκινούνται από το μίσος και τη διάθεση εκδίκησης, συνιστούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την οικοδόμηση και την εμπέδωση της ειρήνης, στη βάση των σχέσεων καλής γειτονίας και του σεβασμού προς το Διεθνές Δίκαιο.

Κυρίες και Κύριοι,

Εκτός από τα κοινά ιστορικά βιώματα, τους δύο μας λαούς συνδέει η βούληση τους να εργασθούν μαζί για ένα ειρηνικό και καλύτερο μέλλον. Το γεγονός αυτό καταδείχθηκε περίτρανα κατά την πρόσφατη επιτυχή επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αρμενίας κ. Serzh Sargsyan στην Ελλάδα.

Η δραστήρια Αρμενική Κοινότητα της Ελλάδας, όπως και η ιστορική Ελληνική Κοινότητα της Αρμενίας αποτελούν γέφυρες φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες μας.

Παράλληλα, είμαι σε θέση να γνωρίζω πολύ καλά την εποικοδομητική και καρποφόρο συνεργασία που έχουν αναπτύξει οι οργανώσεις των Ομογενών μας, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Είμαι σίγουρος ότι Ελλάδα και Αρμενία θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και να εργάζονται από κοινού, ώστε να μην επαναληφθούν ποτέ και πουθενά οι αγριότητες των γενοκτονιών.
Αυτή είναι, άλλωστε, η μεγαλύτερη τιμή που θα μπορούσαμε να αποδώσουμε στη μνήμη των μαρτυρικών μας προγόνων.

Σας ευχαριστώ.

.