Ασφάλιση υγείας: Σε ποιους είναι χρήσιμη, τι προσφέρει

26 Μαΐου 2016

ygeiaΟ Έλληνας πολίτης δεν είναι σωστά ασφαλισμένος. Το ερώτημα, αν υπάρχουν οι υλικές δυνάμεις να προστατευτούν νοικοκυριά στους τομείς της ζωής, της υγείας και της σύνταξης, δεν απαντάται. Όποιος, τολμήσει να απαντήσει, η σωστή απάντηση είναι, όχι. 

Υπονομεύοντας την σοβαρότητα του θέματος, η κάθε κυβέρνηση που αναλαμβάνει την εξουσία, ρίχνει τα βάρη στην προηγούμενη, και όλες μαζί στην οικονομική κρίση και τις περικοπές των δαπανών. Στην περίπτωση που στόχος, είναι η όξυνση των διαφορών μεταξύ πολιτικών ομάδων και πολιτών, αλλά και η απομάκρυνση από το πραγματικό στόχο που είναι  βελτίωση του συστήματος ασφάλισης, συκοφαντείται ο κλάδος ιδιωτικής ασφάλισης ότι θέλει να καταρρίψει εξ’ ολοκλήρου το δημόσιο σύστημα υγείας, για να καρπωθεί οικονομικά οφέλη. Πρόκειται για μύθο.

Η δημόσια ασφάλιση είναι αναντικατάστατη. Η ιδιωτική  μπορεί να λειτουργεί συμπληρωματικά. Στο πλαίσιο αυτό, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές έχουν εκδώσει προγράμματα υγείας κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες των πολιτών. Είτε αυτοί διαθέτουν βιβλιάριο δημόσιας ασφάλισης, οπότε μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά, είτε όχι.
Οι επιλογές είναι πολλές.

Ένα συμβόλαιο υγείας ακριβό δεν σημαίνει ότι είναι και καλό. Το συμβόλαιο πρέπει να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες του ασφαλισμένου και κυρίως τους κινδύνους που, αν επέλθουν, ο ασφαλισμένος δεν θα μπορεί να καλύψει, λόγω υψηλού κόστους.

Κλειδί για να λειτουργήσει απρόσκοπτα ο μηχανισμός της αποζημίωσης είναι οι καλύψεις που έχει  ζητήσει ο συμβαλλόμενος να αγοράσει, και οι όροι του συμβολαίου που έχει υπογράψει. Βασικό ρόλο παίζει, και η συμπλήρωση του ιατρικού ιστορικού. Στην περίπτωση ενός ψευδούς  ιστορικού, η ασφαλιστική έχει το δικαίωμα να καθυστερήσει τις πληρωμές ή να μην αποζημιώσει.

Το Sofokleousin.gr εκτός από τις ασφαλιστικές συνομίλησε για τα ζητήματα αυτά με δικηγόρους ειδικούς πάνω σε θέματα ιδιωτικής ασφάλισης και κατέγραψε όλα τα στοιχεία που είναι χρήσιμα.

Ενα, άλλο θέμα είναι ότι το κόστος της υγείας αυξάνεται, οι λόγοι είναι πολλοί. Στον ιδιωτικό τομέα, στην Ελλάδα είναι υψηλότερο λόγω στρεβλώσεων στο πλαίσιο λειτουργίας του. Στην εκτίναξη του κόστους συμβάλλει η νέα τεχνολογία, η αύξηση των χρόνιων παθήσεων και η γήρανση του πληθυσμού. Είναι, αυτοί οι βασικοί λόγοι και λειτουργούν ανεξάρτητα από την αγοραστική δύναμη των ελλήνων.

Τα νέα συμβόλαια υγείας αποτελούν ισχυρό στήριγμα, ώστε οι πολίτες σήμερα να αντιμετωπίσουν απροόπτους κινδύνους οι οποίοι μπορεί να είναι δυσβάσταχτοι οικονομικά σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία. Υπάρχουν συμβόλαια τα οποία ξεκινούν από 14 ευρώ το μήνα, όπως της Interlife.

Ομάδα συντακτών του Sofokleousin.gr  με επικεφαλής την Ελενα Ερμείδου και τον Βάϊο Κρόκο συνομίλησε με στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, κατέγραψε έγκυρες απόψεις, έμαθε μέσα από έρευνες τα οφέλη των προγραμμάτων υγείας, και από πού μπορούν να ενημερωθούν οι πολίτες, να πάρουν σωστές και αξιόπιστες πληροφορίες πριν αποφασίσουν να επιλέξουν συμβόλαιο.

Καταγράφει το αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής και το μοιράζεται μαζί σας, συμβάλλοντας σε ένα σκοπό, στην σωστή ενημέρωση.

sofokleousin

 

 

 

.