Νίκος Νικολόπουλος ερώτηση προς τον πρωθυπουργό «για την Τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο»

10 Μαΐου 2016

nikolopoulos-vouliΤις τελευταίες ημέρες η Τουρκία, με συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, φαίνεται να αναβαθμίζει το επίπεδο των προκλητικών ενεργειών της στο Αιγαίο, ανεβάζοντας το θερμόμετρο της έντασης, αποβλέποντας στην αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Οι προκλητικές και επανειλημμένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας, σε συνδυασμό με την αμφισβήτηση της ελληνικότητας των νησιών και τα κρίσιμα στοιχεία της ελληνικής ΑΟΖ, που συμπτωματικά ή σχεδιασμένα συνυπάρχουν ή συνεκδηλώνονται σε μια χρονική στιγμή που η χώρα μας πλήττεται ποικιλοτρόπως. Οι φλόγες της Ανατολής καίνε το Αιγαίο, προβληματίζουν και εγείρουν ερωτήματα για το αν βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός θερμού επεισοδίου στην ευρύτερη γειτονιά μας, με άγνωστες συνέπειες και προεκτάσεις.

Παρότι αυτήν τη στιγμή, στην περίπτωση που το τυχόν προκληθέν επεισόδιο οδηγήσει σε μια λογικά σύντομη στρατιωτική κλιμάκωση, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ευτυχώς έχουν τις δυνατότητες να αμυνθούν αρκούντως αποτελεσματικά και να επιφέρουν καίρια στρατιωτικά πλήγματα στις αντίστοιχες τουρκικές και με δεδομένα τα συσσωρευμένα και ρευστά άλλα περιφερειακά τουρκικά θέματα, μοιραία θα προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα για τη γείτονα.
Παρότι λοιπόν, θεωρείται μάλλον απίθανο η Άγκυρα να επιχειρήσει την επιβολή τετελεσμένων γεγονότων, μέσω θερμού επεισοδίου και οποιοσδήποτε στρατιωτικής αντιπαράθεσης, τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Παρότι πιο λογικό θεωρείται η τουρκική πλευρά να ποντάρει στην οικονομική κρίση της χώρα μας, η οποία, μοιραίως, περιορίζει ή ελαχιστοποιεί τις αμυντικές δαπάνες, με συνέπεια να μειώνεται συνεχώς και η μαχητική ισχύς των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, οπότε οι συνθήκες για πρόκληση θερμού επεισοδίου, με πιθανή συνέπεια τη στρατιωτική κλιμάκωση, θα είναι πιο ευνοϊκές για τους Τούρκους σε εύλογο μελλοντικό χρόνο.

Επειδή όμως η συγκεκριμένη εξοπλιστική αδυναμία της Ελλάδας, σε συνδυασμό και με την όλη παθητική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, θα μπορούσε να προκαλέσει κάποιες ελληνικές υποχωρήσεις, με δυσάρεστα αποτελέσματα.

Επειδή οι Τούρκοι μπορούν να επιλέξουν τον αιφνιδιασμό ή επειδή αποδεδειγμένα υστερούν στη μετέπειτα διαχείρισή του, ίσως να υιοθετήσουν την εφαρμογή της γνωστής τους, δοκιμασμένης και μέχρι ενός σημείου επιτυχημένης συνταγής-τακτικής της υπομονής, σε συνδυασμό με ρυθμούς και ενέργειες που φθείρουν και κουράζουν, μέσα από τον χρόνο, τον αντίπαλο και τον καθιστούν ανίσχυρο και ανίκανο για ανάλογη αντίδραση.

Επειδή οι τουρκικές παραβάσεις, παραβιάσεις και υπερπτήσεις στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου είναι συνεχείς με ρυθμούς και ένταση που μόνο η απρόβλεπτη και ασταθής συμπεριφορά της γείτονος καθορίζει και μάλιστα υπό την ανοχή και την απαράδεκτη ουδετερότητα του ΝΑΤΟ.

Επειδή σε καμιά περίπτωση τα αυστηρά διαβήματα της ελληνικής κυβέρνησης και η διατυπωμένη έντονη ανησυχία της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορούν να θεωρηθούν ουσιαστικές αντιδράσεις.

Επειδή σε διεθνές επίπεδο, ουδέποτε εκδηλώθηκε κάποια συγκροτημένη ελληνική προσπάθεια ενημέρωσης και απόδειξης επί των προκλητικών και μη συμβατών προς το Διεθνές Δίκαιο ενέργειες των Τούρκων, ενώ, αντίθετα, πολλές υπήρξαν οι «συναινετικές» δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών επί των ελληνοτουρκικών διαφορών, σε συνδυασμό με τις «κουμπαριές» και τις «ζεϊμπεκιές», καθώς και οι ψευτολεονταρισμοί κάποιων πολιτικών τυχοδιωκτών, με αποτέλεσμα φίλοι και εχθροί μας, όπως καθίσταται φανερό να αδυνατούν να κατανοήσουν τη σοβαρότητα των όποιων θέσεών μας.

Καλείται ο Πρωθυπουργός καθώς και ο αρμόδιος Υπουργός των Εξωτερικών αν απαντήσουν:
1. Είναι στα σχέδια της Ελληνικής Κυβέρνησης ναι προχωρήσει σε μία συγκροτημένη πανενθική προσπάθεια ενημέρωσης και απόδειξης επί των προκλητικών και μη συμβατών προς το Διεθνές Δίκαιο επιθετικών ενεργειών των Τούρκων;
2. Πιστεύει ότι πρέπει να συνεχιστούν η πολιτική των «συναινετικών» δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών επί των ελληνοτουρκικών διαφορών, με αποτέλεσμα φίλοι και εχθροί μας να αδυνατούν να κατανοήσουν τη σοβαρότητα των όποιων θέσεών μας;
Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

.