Νίκος Νικολόπουλος: Φόβος για αύξηση μεταναστών στο λιμάνι

25 Μαΐου 2016

nikolopoulos 3Το ενδεχόμενο της αύξησης μεταναστών στο λιμάνι της Πάτρας, με σκοπό να περάσουν στην Ιταλία και είχαν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη καθώς και τα προβλήματα που προκύπτουν φέρνει για μία ακόμη φορά στην Βουλή ο Ανεξάρτητος Βουλευτής και Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Νίκος Νικολόπουλος.

Ο Νίκος Νικολόπουλος στην ερώτηση του  μεταξύ άλλων αναφέρει : «Φοβόμαστε ότι εάν ανοίξει ο καιρός οι μετανάστες θα πολλαπλασιαστούν.

Ήδη λαμβάνουμε μέτρα γύρω από την λιμενική ζώνη για να παραμένει η κατάσταση διαχειρίσιμη. Το επόμενο διάστημα όμως είναι καθοριστικό». Αυτό σημειώνει ο Κεντρικός Λιμενάρχης κ.Τρύφωνας Κοροντζής σε σχέση με τις ροές μεταναστών στην περιοχή μας, που έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους το τελευταίο διάστημα.

Την περασμένη εβδομάδα εντοπίστηκαν σε φορτηγό 11 Αφγανοί οι οποίοι είχαν τρυπήσει τους μουσαμάδες με αποτέλεσμα ο Κροάτης οδηγός να φορτωθεί με βαριά κατηγορία. Από εκεί και πέρα, η εκτίμηση των λιμενικών αρχών είναι ότι το καλοκαίρι του 2016 η πίεση στη λιμενική ζώνη θα αυξηθεί από μετανάστες που εγκλωβίστηκαν στην Ειδομένη και τα κυκλώματα θα εκ-μεταλλευτούν την απελπισία τους και θα τους κατευθύνουν στην Πάτρα με το όνειρο της εξόδου στην Ιταλία».

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ Αρ.Πρ.:5593/24/05/2016

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

 

Θέμα: «Οι  λιμενικές  αρχές  εκτιμούν ότι  η πίεση στη λιμενική ζώνη θα αυξηθεί από μετανάστες που εγκλωβίστηκαν στην Ειδομένη και τα κυκλώματα θα εκμεταλλευτούν την απελπισία τους και θα τους κατευθύνουν στην Πάτρα με το όνειρο της εξόδου στην Ιταλία»

 

Φοβόμαστε ότι εάν ανοίξει ο καιρός οι μετανάστες θα πολλαπλασιαστούν. Ήδη λαμβάνουμε μέτρα γύρω από την λιμενική ζώνη για να παραμένει η κατάσταση διαχειρίσιμη. Το επόμενο διάστημα όμως είναι καθοριστικό». Αυτό σημειώνει ο Κεντρικός Λιμενάρχης κ.Τρύφωνας Κοροντζής σε σχέση με τις ροές μεταναστών στην περιοχή μας, που έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους το τελευταίο διάστημα. Την περασμένη εβδομάδα εντοπίστηκαν σε φορτηγό 11 Αφγανοί οι οποίοι είχαν τρυπήσει τους μουσαμάδες με αποτέλεσμα ο Κροάτης οδηγός να φορτωθεί με βαριά κατηγορία. Από εκεί και πέρα, η εκτίμηση των λιμενικών αρχών είναι ότι το καλοκαίρι του 2016 η πίεση στη λιμενική ζώνη θα αυξηθεί από μετανάστες που εγκλωβίστηκαν στην Ειδομένη και τα κυκλώματα θα εκ-μεταλλευτούν την απελπισία τους και θα τους κατευθύνουν στην Πάτρα με το όνειρο της εξόδου στην Ιταλία.

«Το επόμενο διάστημα θα μιλάμε για κατευθυνόμενους μετανάστες από τα κυκλώματα, οι οποίοι θα εισβάλλουν μαζικά στα φορτηγά» σημειώνει ο κ. Κοροντζής, ο οποίος έχει ήδη ζητήσει από τους οδηγούς στο νέο λιμάνι να ζητούν την βοήθεια των λιμενικών, εφόσον θεωρούν ότι στο εμπόρευμά τους έχουν μπει μετανάστες. Και αυτό γιατί σε περίπτωση εντοπισμού τους, οι οδηγοί κινδυνεύουν με βαριές καθείρξεις αλλά και δήμευση του οχήματός τους. Οι τελευταίες αναφορές των επίσημων αρχών για την Πάτρα δείχνουν ότι περίπου 100 Αφγανοί παραμένουν στην παραλιακή ζώνη και κυρίως στις πρώην εγκαταστάσεις της Πειραϊκής –Πατραϊκής και κατά διαστήματα προσπαθούν να περάσουν σε φορτηγά μέσα στη λιμενική ζώνη. Αντίστοιχα περιστατικά αναμένεται να πολλαπλασιαστούν, μιας και τις επόμενες εβδομάδες η ροή προς την Πάτρα θα αυξηθεί.

Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από έναν μήνα η Ασφάλεια Πατρών είχε οδηγηθεί στην σύλληψη ενός Ιρακινού που έφερνε πρόσφυγες στην περιοχή μας και τους έταζε ταξίδι στην Ιταλία, εφόσον πλήρωναν 4.000 ευρώ το κεφάλι. Οι αλλοδαποί είχαν δώσει τα χρήματα, όμως ο εγκέφαλος του κυκλώματος είχε αρνηθεί να τους επιβιβάσει σε φορτηγά και τους είχε κλειδώσει σε διαμέρισμα στην οδό Πανεπιστημίου απ’ όπου και δραπέτευσαν. Στη συνέχεια οι αλλοδαποί έσπευσαν αυτοβούλως στην Αστυνομική Διεύθυνση της Ερμού για να καταγγείλουν την δράση του. Πρόκειται για περιστατικό που δείχνει την απελπισία που πλέον έχουν οδηγηθεί οι αλλοδαποί στην περιοχή μας, που αισθάνονται εγκλωβισμένοι και πιεζόμενοι από παντού.

Επειδή, το Κεντρικό Λιμεναρχείο δεν έχει την δυνατότητα εποπτείας του κύματος μεταναστών που επιδιώκουν να ταξιδέψουν στην Ιταλία μέσω θαλάσσης. Και τέτοια περιστατικά είναι επίσης πιθανό να αυξηθούν, εφόσον διαπιστωθεί ότι η λιμενική ζώνη παραμένει απόρθητη.

Επειδή, το σύστημα VTS που θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό τέτοιων περιστατικών δεν έχει λειτουργήσει. Ο ΟΛΠΑ από την πλευρά του έχει καλέσει το Κεντρικό Λιμεναρχείο να μεταφέρει το συγκεκριμένο σύστημα, που βρίσκεται σήμερα στο ετοιμόρροπο κτήριο της λιμενικής ζώνης στην οδό Γούναρη, σε άλλες εγκαταστάσεις μέσα στο νέο λιμάνι. Ωστόσο, το συγκεκριμένο σύστημα παραμένει ασυντήρητο από το 2012 και η μεταφορά μόνο γραφειοκρατικούς λόγους θα εξυπηρετούσε. Επί της ουσίας, το Κεντρικό Λιμεναρχείο θα παραλάμβανε έναν ελαττωματικό και ασυντήρητο εξοπλισμό.

 

Κατόπιν των ανωτέρω , ερωτάσθε :

  1. Κατά’ αρχήν έχετε αντιληφθεί, ότι έχουν  φουντώσει οι περιπτώσεις αλλοδαπών που προσπαθούν να ταξιδέψουν στην Ιταλία με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα;
  2. Το σύστημα VTS που είχε εγκατασταθεί έδινε τη δυνατότητα. παρακολούθησης της πορείας των πλοίων, όμως λόγω διακοπής της σύμβασης με την εταιρεία που είχε αναλάβει τη συντήρησή του έχει αφεθεί εδώ και τέσσερα χρόνια στην τύχη του. Εάν λοιπόν σας έχει ενημερώσει ο Κεντρικός Λιμενάρχης κ. Τ. Κοροντζής ,  εσείς ως Υπουργός καθώς ο Αρχηγός τι κάνετε, ώστε να επιλύσετε τα προαναφερθέντα;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

 

 

 

.