Συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης του Mega: Σκληρή ανακοίνωση από την ΕΣΗΕΑ

25 Μαΐου 2016

MEGA-CHANNELΚρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες όσον αφορά το μέλλον του τηλεοπτικού σταθμού MEGA καθώς οι μέτοχοι κάνουν αγωνιώδεις προσπάθειες να βρουν τα χρήματα που απαιτούνται για να σωθεί το ιστορικό κανάλι. Ευχή όλων είναι οι προσπάθειες αυτές να ευοδωθούν σύντομα ώστε να τερματιστεί το δράμα των εργαζομένων που είναι τα μεγαλύτερα θύματα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Τηλέτυπος Α.Ε. δεν βγήκε “λευκός καπνός” για το αν οι μέτοχοι θα συμφωνήσουν στην απαιτούμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, με τις τράπεζες να καραδοκούν.

Μεγάλη είναι η αγωνία των εργαζομένων του σταθμού, οι οποίοι σε ενημέρωσή τους από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του MEGA Νίκο Πεφάνη, άκουσαν ότι ίσως και σήμερα θα υπάρξει η επίσημη ενημέρωση για τη στάση των μετόχων και τη διάσωση ή όχι του καναλιού.

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσουν εκ νέου και οι εργαζόμενοι του σταθμού στις εγκαταστάσεις του καναλιού για να προσδιορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

ΣΥΜΦΩΝΑ με την ιστοσελίδα www.typologies.gr: Νεότερα δεδομένα από το μέτωπο του MEGA. Οι τράπεζες ζήτησαν από MEGA να καταγραφεί σε ένα πρακτικό του ΔΣ της εταιρείας οι προθέσεις των μετόχων.

Κατά τη διάρκεια του ΔΣ  ακούστηκαν, για μια ακόμη φορά, ποσά που μπορεί να καταβληθούν στη σχεδιαζόμενη αύξηση του μετοχικού κεφάλαιου. Στην προφορική συζήτηση ο Φώτης Μπόμπολας είπε πως θα βάλει 7,5 εκατ. ευρώ (μαζί με το Δ. Μάρη, ο οποίος τηρεί στάση αναμονής), ο Σταύρος Ψυχάρης 5 εκατ. ευρώ  και ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος που είναι εκτός εταιρείας 5 εκατ. ευρώ.

Προς το παρόν δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να συμμετάσχει στη συζήτηση η πλευρά Βαρδινογιάννη. Οι τράπεζες ζητάνε εκ νέου την υπογραφή MOU και μια μικρή προκαταβολή. Με αυτές τις προυποθέσεις θα αποδεσμευτούν οι λογαριασμοί του MEGA στις τράπεζες.  Η επιστολή αναμένεται να αποσταλεί.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ανακοίνωση για τις τελευταίες εξελίξεις στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA εξέδωσε η Ένωση Συντακτών. Στην ανακοίνωση,

Η ΕΣΗΕΑ επισημαίνει ότι θα σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων, απαιτώντας από τη διοίκηση του καναλιού την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων τους και καλεί τους καναλάρχες να εκπληρώσουν άμεσα τις συμβατικές τους υποχρεώσεις και να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους εργαζόμενους.

Η ΕΣΗΕΑ επισημαίνει ότι η κρίση που προκάλεσαν οι εργοδότες-μέτοχοι οδηγεί σε δραματικές εξελίξεις. Μετά από 27 χρόνια λειτουργίας, «στο Μεγάλο Κανάλι η αντιπαράθεση εκδοτικών, εργολαβικών και ενεργειακών συμφερόντων τα οποία ελέγχουν την πλειοψηφία των μετοχών της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε., έχει πάρει τη μορφή ανοιχτής σύγκρουσης ενόψει της διεκδίκησης στο νέο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο που τακτοποιεί η κυβέρνηση.

Οι μεγαλομέτοχοι του MEGA αφήνουν τώρα και μήνες επίτηδες απλήρωτους τους εργαζομένους, δεν δίνουν εξηγήσεις, καλλιεργούν την ανασφάλεια, δεν ανταποκρίνονται ως εργοδότες στη στοιχειώδη υποχρέωση συνάντησης και παροχής εξηγήσεων για τους ανομολόγητους σκοπούς τους, στους εργαζόμενους και τα Σωματεία» σημειώνει η ΕΣΗΕΑ. «Στην πολυετή διαδρομή τους, πρωταρχική επιδίωξή τους ήταν και παραμένει ο έλεγχος της πολιτικής ατζέντας, η προκλητική υποστήριξη μνημονιακών επιλογών, ώστε να εξυπηρετούνται διαδοχικές κυβερνητικές επιλογές, επιχειρηματικές επιδιώξεις, παιχνίδια εξουσίας με άκρατο τραπεζικό δανεισμό».

Από την άλλη, «η κυβέρνηση, που επαγγέλλεται την αντιμετώπιση της διαπλοκής, παρακολουθεί με προκλητική απάθεια όλη αυτή την εξέλιξη, παρ’ όλο ότι με ορισμένους από τους μετόχους έχει πάντα ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και θερμή υποδοχή, – αν όχι αποδοχή – των θέσεών της, σε άλλα ΜΜΕ, που διαθέτουν».

Η Ένωση Συντακτών καλεί την κυβέρνηση να προασπίσει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και να δώσει δείγμα γραφής. Τέλος, οι εργαζόμενοι του καναλιού, προχώρησαν σε νέα οκτάωρη στάση εργασίας από τις 18:00 έως τις 02:00, ενώ αύριο θα συνεδριάσουν εκ νέου για να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στις δραματικές εξελίξεις.

mignatiou.com

 

.