Έγκριση προμήθειας διατακτικών για το επισιτισμό των προσφύγων

30 Ιουνίου 2016

DTHΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «REACT»

Την προμήθεια 45.487 διατακτικών συνολικής ονομαστικής αξίας 440.960€, για τον επισιτισμό των προσφύγων στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος «REACT» (Refugee, Assistance, Collaboration, Thessaloniki) της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες με το Δήμο Θεσσαλονίκης, ενέκρινε χθες, Τρίτη 28 Ιουνίου 2016, το Δημοτικό Συμβούλιο, στη διάρκεια της 13ης τακτικής συνεδρίασης.

Οι διατακτικές θα διατεθούν από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας σε ωφελούμενους πρόσφυγες (αιτούντες άσυλο και μετεγκατάσταση) στους οποίους παρέχεται η προσωρινή διαμονή σε μισθωμένα διαμερίσματα αλλά και σε πρόσφυγες που θα φιλοξενηθούν από πολίτες της Θεσσαλονίκης στις οικίες τους. Με τον τρόπο αυτό οι πρόσφυγες θα μπορούν να προχωρούν στην αγορά τροφίμων, ειδών παντοπωλείου, κρεοπωλείου, μαναβικής, προσωπικής υγιεινής και καθαριότητας σπιτιού. Επισημαίνεται ότι ανά ωφελούμενο δικαιολογείται το ποσό των 90€ ανά μήνα, προσαυξανόμενο κατά 10€ για είδη προσωπικής υγιεινής για γυναίκες, 5€ για είδη προσωπικής υγιεινής για άνδρες και 15για είδη προσωπικής υγιεινής για τις ευπαθείς ομάδες (παιδιά – ΑμεΑ).

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα δημοσιευθεί στη διαδικτυακή πύλη www.promitheus.gov.gr του Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ. (Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων), στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης (www.thessaloniki.gr), στον Εθνικό Τύπο και στην Υπηρεσία επίσημων εκδόσεων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, εγκρίθηκε η συγκρότηση επιτροπής παραλαβής της προμήθειας επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών, σκευών κουζίνας και ηλεκτρικών ειδών για τον εξοπλισμό των διαμερισμάτων που θα μισθωθούν καθώς και της προμήθειας επίπλων γραφείου, γραφικής ύλης και ειδών πληροφορικής/μηχανογράφησης για τον εξοπλισμό των γραφείων που θα συσταθούν.

Οι συγκεκριμένες αποφάσεις λαμβάνονται στο πλαίσιο του προγράμματος «REACT» της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος συμμετέχει ως συντονιστής στο εταιρικό σχήμα του προγράμματος με εταίρους  το Δήμο Νεάπολης-Συκεών, το Δήμο Καλαμαριάς, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τη Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης, τη ΜΚΟ PRAKSIS (Προγράμματα Ανάπτυξης Κοινωνικής Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας), την ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Μέσω του συγκεκριμένου σχήματος, προβλέπεται η κάλυψη 660 θέσεων υποδοχής, εκ των οποίων οι 600 σε μισθωμένα διαμερίσματα και οι 60 σε ανάδοχες οικογένειες, για το 2016.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος ο Δήμος Θεσσαλονίκης προτίθεται να μισθώσει περί τα 100 ακίνητα για την προσωρινή φιλοξενία 420 προσφύγων καθώς και να συνάψει συμφωνία φιλοξενίας για 30 θέσεις προσφύγων με 10 περίπου οικογένειες.

Περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης:

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Συνάντηση εργασίας με την Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνια Αντωνοπούλου, είχε σήμερα, Τρίτη 28 Ιουνίου 2016, ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, στο Δημαρχείο.

Η συζήτηση αφορούσε την εφαρμογή των νέων προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας, που σχεδιάζεται να επεκταθεί μέσα στους επόμενους μήνες σε όλους τους Δήμους της χώρας.

Ο Γιάννης Μπουτάρης επισήμανε τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που σημειώνονται στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας σε τομείς που θα εξυπηρετούν τους δημότες και θα βγάζουν τους μακροχρόνια ανέργους από τα αδιέξοδα στα οποία έχουν περιέλθει. Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις ανάγκες που προκύπτουν στον Δήμο όσον αφορά την εποπτεία, την αστυνόμευση, τις προσφυγικές και κοινωνικές δομές και τα σχολεία.

Η κ. Αντωνοπούλου έκανε λόγο για προγράμματα που θα επιτρέπουν την πρόσληψη με συμβάσεις διάρκειας οκτώ μηνών και χαρακτήρισε τις προτάσεις του Δημάρχου ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες. «Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση, από την οποία περιμένουμε και συνέχεια, όσον αφορά τις προτάσεις που κατέθεσε ο Δήμαρχος για την εξυπηρέτηση των πολιτών και πάνω απ’ όλα για την υποστήριξη των ανέργων» ανέφερε η Υπουργός.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Θωμάς Ψαρράς.

 

 

 

 

 

.