Συνέντευξη τύπου για το πρόγραμμα “Δράσεις για πρόσφυγες στην Θεσσαλονίκη- Υπηρεσίες φιλοξενίας και υποστήριξης

24 Ιουνίου 2016

DTHΣυνέντευξη Τύπου για το πρόγραμμα «Δράσεις για πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη – Υπηρεσίες Φιλοξενίας και Υποστήριξης», που χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από την οργάνωση «αλληλεγγύη-SolidarityNow», πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ολιστική αντιμετώπιση των βασικών αναγκών (όπως η στέγαση, η σίτιση, η υγειονομική κάλυψη και η παροχή νομικής βοήθειας) ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης, και υλοποιείται με επικεφαλής εταίρο το Δήμο Θεσσαλονίκης και συνεργαζόμενους φορείς την «Κοινωνική Οργάνωση για την Υποστήριξη Νέων – ΑΡΣΙΣ», τη ΜΚΟ «PRAKSIS» και το «Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες».

Μιλώντας για το πρόγραμμα και τη δομή της οδού Σελευκιδών, ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, τόνισε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει αναπτύξει στενή συνεργασία με τον οργανισμό «αλληλεγγύη-SolidarityNow» εδώ και καιρό. «Τα κοινωφελή ιδρύματα στις δύσκολες εποχές της κρίσης συνεισφέρουν στην καλύτερη αντιμετώπιση οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων και χρηματοδοτούν δράσεις που αλλιώς δεν θα ήταν δυνατόν να υλοποιηθούν, περιορίζοντας έτσι την εξάρτηση του δήμου από τις κρατικές επιχορηγήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, η συνεργασία που αναπτύχθηκε με το SolidarityNow στο θέμα των προσφύγων ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική. «Οι πιο ευάλωτες κατηγορίες των προσφύγων που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη βρίσκουν ένα αποκούμπι στη δομή της οδού Σελευκιδών. Είμαι πολύ ικανοποιημένος που μεταξύ αυτών των πιο ευάλωτων ατόμων περιλαμβάνονται και οι ομοφυλόφιλοι και οι διεμφυλικοί, γιατί ζουν διπλό δράμα, της προσφυγιάς και της κοινωνικής κατακραυγής από τους δικούς τους. Γι’ αυτό επιθυμούμε ο οργανισμός «αλληλεγγύη-SolidarityNow», να συνεχίσει τη χρηματοδότηση της οδού Σελευκιδών».

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα, τόνισε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης, έχοντας διαβλέψει από τον Μάιο του 2015 ότι το κύμα μεταναστευτικών ροών θα διογκωνόταν, υπέβαλε από κοινού με τους υπόλοιπους εταίρους το αίτημα χρηματοδότησης προς την οργάνωση «αλληλεγγύη-SolidarityNow», το οποίο και έγινε δεκτό, με αποτέλεσμα να εξασφαλιστεί το ποσό των 200.000 €, για την κάλυψη επειγουσών αναγκών. «Ήταν μια πυροσβεστική παρέμβαση για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων, όπως γυναίκες σε εγκυμοσύνη ή με μικρά παιδιά, ηλικιωμένους με χρόνια προβλήματα υγείας, άτομα διεμφυλικά ή ομοφυλόφιλα».

Όπως διευκρίνισε η Αντιδήμαρχος, στο διάστημα λειτουργίας του προγράμματος, από τον Δεκέμβριο του 2015 μέχρι σήμερα, έχουν φιλοξενηθεί σε μισθωμένα δωμάτια ξενοδοχείων 242 άτομα, εκ των οποίων 97 ήταν άντρες, 53 γυναίκες και 92 παιδιά, και έχουν παρασχεθεί πληροφορίες και υπηρεσίες διασύνδεσης και διαμεσολάβησης σε περισσότερους από 600 πρόσφυγες. «Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 31 Αυγούστου, ωστόσο ο Δήμος ενδιαφέρεται να συνεχίσει την παροχή στήριξης, με κάθε πρόσφορο τρόπο. Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι μπορούμε μόνοι μας να λύσουμε ένα τεράστιο ζήτημα, όπως το προσφυγικό,  όμως πρέπει ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε τις αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους ανθρώπους σε ανάγκη και την εύρυθμη λειτουργία της πόλης».

Εκ μέρους της οργάνωσης «αλληλεγγύη-SolidarityNow», η διευθύντρια επικοινωνίας, Σοφία Ιωάννου, αναφερόμενη στο πρόγραμμα, τόνισε ότι είχε ως στόχο την αντιμετώπιση των ευάλωτων κατηγοριών προσφύγων και δέχτηκε ανθρώπους χωρίς να κάνει διακρίσεις όσον αφορά τη χώρα προέλευσης, αλλά με μοναδικό κριτήριο την ανάγκη τους για πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες για την κάλυψη βασικών αναγκών. «Εμπιστευτήκαμε το Δήμο Θεσσαλονίκης ώστε να ηγηθεί αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας, στην οποία συνέβαλλαν καθοριστικά οι εταίροι. Η Θεσσαλονίκη είχε ήδη αποτελέσει για το SolidarityNow έναν προπομπό για την ανάπτυξη άλλων καινοτόμων προγραμμάτων του οργανισμού στη χώρα, και συγκεκριμένα για τα Κέντρα Αλληλεγγύης. Στη Θεσσαλονίκη το Κέντρο Αλληλεγγύης ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2014, αποτελώντας την πρώτη τέτοια δράση στην Ελλάδα».

Όπως ανέφερε ακόμη η κ. Ιωάννου, το 2014, ο Δήμος και ο Δήμαρχος προσωπικά αγκάλιασε την πρωτοβουλία της οργάνωσης να δημιουργήσει Κέντρο Αλληλεγγύης, με αποτέλεσμα το Κέντρο να έχει προσφέρει μέχρι σήμερα υπηρεσίες σε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους, είτε Έλληνες που επλήγησαν από την οικονομική κρίση,  είτε μετανάστες και πρόσφυγες.

Εκ μέρους του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, το οποίο παρέχει κοινωνικές και νομικές υπηρεσίες στο πλαίσιο του προγράμματος «Δράσεις για πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη – Υπηρεσίες Φιλοξενίας και Υποστήριξης», ο Νίκος Γαρυπίδης, αναφέρθηκε τόσο στον αρχικό δισταγμό όσων προσφύγων επιθυμούσαν να φύγουν από την Ελλάδα να αναζητήσουν βοήθεια, όσο και στην αδυναμία του ελληνικού δημοσίου να διαχειριστεί ένα μεγάλο αριθμό αιτήσεων ασύλου. «Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι ένα τόσο σύνθετο πρόβλημα επιλύεται ικανοποιητικά, ωστόσο η συνεργασία μας με τους υπόλοιπους εταίρους εξασφαλίζει και τη συνέχεια της δραστηριότητάς μας και μετά τη λήξη του προγράμματος», είπε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι έχουν κατατεθεί περί τις 100 αιτήσεις μετεγκατάστασης προς ευρωπαϊκές χώρες.

Η ψυχολόγος, Βασιλική Βατάλη, εκπροσωπώντας την «Κοινωνική Οργάνωση για την Υποστήριξη Νέων – ΑΡΣΙΣ» που στο πλαίσιο του προγράμματος παρέχει την ψυχοκοινωνική υποστήριξη, έδωσε έμφαση στην ξεχωριστή αντιμετώπιση που απαιτούσε ο κάθε ένας από τους πρόσφυγες που ζήτησε βοήθεια, μέσω του προγράμματος. «Ως ομάδα πήραμε πολλά από αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι μας δίδαξαν ουσιαστικά την προσφορά. Προσπαθήσαμε να φέρουμε σε πέρας όλες τις ξεχωριστές περιπτώσεις συνδρομής μας. Οι πιο συγκινητικές ωστόσο ιστορίες, παραμένουν εκείνες της επανένωσης οικογενειών» συμπλήρωσε η ίδια, κάνοντας λόγο για 24 περιπτώσεις επανένωσης.

 

 

.