Αμανατίδης: Πιο επιτακτική η αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων μετά το πραξικόπημα

28 Ιουλίου 2016

amanatidisΤην εκτίμηση ότι η Τουρκία έχει στρατηγικό συμφέρον να κάνει όλες εκείνες τις ενέργειες, ώστε να βρεθεί όσο το δυνατό πιο κοντά στην ευρωπαϊκή οικογένεια

εξέφρασε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ιωάννης Αμανατίδης, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, προσθέτοντας πως “ενέργειες όπως αυτές για τη θανατική καταδίκη ή ο περιορισμός των ελευθεριών για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση”.

Ο κ. Αμανατίδης είπε ακόμη πως η πρόσφατη αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων, σημειώνοντας παράλληλα πως οι κρίσεις και η αστάθεια στην περιοχή μας αναδεικνύουν το ρόλο της Κύπρου και της Ελλάδας ως παραγόντων σταθερότητας. Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην ΕΕ, όπως διαμορφώνεται μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και το αποτέλεσμα του δημοφηψίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο υπέρ του Brexit, ο κ. Αμανατίδης υπογράμμισε πως η Ευρώπη πρέπει να στραφεί στις αρχές της, δηλαδή να γίνει μια κοινωνική Ευρώπη, η οποία να εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών της για ασφάλεια, ανάπτυξη, να καταπολεμά την ανεργία, τη φτώχεια και την ανασφάλεια. “Χρειάζεται ενίσχυση της δημοκρατίας στην Ευρώπη, ενίσχυση της ασφάλειας ταυτόχρονα, και λύση των προβλημάτων που ταλαιπωρούν μεγάλες ομάδες πληθυσμού σε όλη την Ευρώπη”, επεσήμανε, προσθέτοντας πως υπάρχει άμεση ανάγκη ενός διαπολιτισμικού και διαθρησκειακού διαλόγου, “έτσι ώστε να υπάρξουν συγκεκριμένες ενέργειες για να μην βρίσκουν γόνιμο έδαφος οι θεωρίες του ριζοσπαστικού φανταμενταλισμού”.

Ο Έλληνας ΥΦΕΞ, ο οποίος παρέστη στο συνέδριο των Κυπρίων αποδήμων, στη Λευκωσία, αναφέρθηκε εξάλλου στην πολύ στενή συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας σε θέματα αποδήμων, καθώς και στις διεργασίες για την υπογραφή Μνημονίων Συνεργασίας, στον τομέα αυτό, ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, καθώς και ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αρμενία.
mignatiou.com

.