Διήμερη επίσκεψη Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη στην Αίγυπτο (21-22.09.2016)

22 Σεπτεμβρίου 2016

amanatidisΔιήμερη επίσκεψη στην Αίγυπτο πραγματοποιεί σήμερα και αύριο, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, στο πλαίσιο επαφών του με την ελληνική Ομογένεια, το Πατριαρχείο, αλλά και της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων.

Ο κ. Αμανατίδης επισκέφθηκε την Αχιλλοπούλειο Σχολή και την Αμπέτειο Σχολή, όπως και το Πολιτιστικό Κέντρο Καϊρου, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, κ. Χρήστου Καβαλή και των μελών της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου. Επίσης, ενημερώθηκε εκτενώς για τις δραστηριότητες του Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου από το Διευθυντή του, κ. Χρήστο Παπαδόπουλο. Ο κ. Αμανατίδης ξεναγήθηκε ακόμη στους χώρους τόσο των Σχολών, όσο και του Πολιτιστικού Κέντρου Καϊρου, συνομίλησε με μαθήτριες και μαθητές και συνεχάρη τη διοίκηση, το προσωπικό, τους φορείς και τους εκπαιδευτικούς για τις προσπάθειες που καταβάλλουν για τη διατήρηση και τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού.

Ακολούθως, ο Υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε σήμερα στο Κάιρο με τον Σύμβουλο του Προέδρου της Αιγύπτου για θρησκευτικά θέματα κ. SheikhOsama El-Azhary, συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα. Στη συνάντηση αποφασίστηκε η περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνση των δραστηριοτήτων των δύο πλευρών στους τομείς αρμοδιότητάς τους, ενώ υπήρξε ταύτοχρονα πρόσκληση από τον κ. El-Azhary προς τον κ. Αμανατίδη, ώστε να επισκεφθούν από κοινού την Μονή του Σινά.  Από πλευράς του, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον Σύμβουλο Προέδρου της Αιγύπτου για θρησκευτικά θέματα κ. Sheikh Osama El-Azhary να τον επισκεφθεί στην Αθήνα, συναντήσεις που θα δρομολογηθούν άμεσα το επόμενο διάστημα.

Επιπλέον, ο κ. Αμανατίδης συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Σινά, Φαράν και Ραϊθώ, κ.κ. Δαμιανό, ενώ είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις στην Πρεσβεία της Ελλάδας στο Κάιρο με Έλληνες επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Σειρά επαφών θα έχει αύριο, Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016, ο Υφυπουργός Εξωτερικών και στην Αλεξάνδρεια. Ο κ. Αμανατίδης θα γίνει αύριο δεκτός από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, κ.κ. Θεόδωρο Β΄ στο Πατριαρχείο, ενώ στη συνέχεια θα ξεναγηθεί στο «Ελληνικό Τετράγωνο», δηλαδή την Ελληνική Κοινότητα, το Σχολείο, την Αθλητική Ένωση και το Ελληνικό Γηροκομείο Αλεξάνδρειας, με τελευταίο σταθμό της περιοδείας του τον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξάνδρειας.

Χαιρετισμός Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη κατά τη συνάντηση με μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου (Αίγυπτος)

Σεβασμιώτατε Αρχιεπίσκοπε Σινά, Φαράν και Ραϊθώ,

Πατριαρχικέ Επίτροπε, Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Μέμφιδος,

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Πηλουσίου,

Κύριοι Πρέσβεις της Ελλάδος και της Κύπρου,

Κα Γενικέ

Κε Πρόεδρε της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου,

Κυρίες και Κύριοι Πρόεδροι και μέλη των Παροικιακών Σωματείων

Κυρίες και Κύριοι

Θέλω πρώτα από όλα να σας ευχαριστήσω θερμά για την πολύ ωραία αυτή υποδοχή και την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, ειδικότερα, για την όμορφη αυτή εκδήλωση.

Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση, ως Υφυπουργός Εξωτερικών, αλλά και ως εκπαιδευτικός ο ίδιος, συνάντησα σήμερα τους μαθητές των ιστορικών Σχολών της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου, ενώ ενημερώθηκα για την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται από γονείς, εκπαιδευτικούς και φορείς της Ομογένειας για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και της ελληνικής παιδείας -έργο εθνικής σημασίας- για το οποίο σας συγχαίρω.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, η ελληνική Πολιτεία μερίμνησε ώστε, κατά την σχολική χρονιά που μόλις ξεκίνησε, τα ελληνικά σχολεία της Αιγύπτου να είναι πλήρως στελεχωμένα, προς όφελος των μαθητών της ομογένειας.

Είχα, επίσης, προ ολίγου τη χαρά και την τιμή να ενημερωθώ από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής για το πολύ σημαντικό έργο, το οποίο επιτελείται προς διαφύλαξη και ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας στη σύγχρονη Αίγυπτο.

Ως άξιους συνεχιστές μιας ιστορικής και ένδοξης ομογενειακής κληρονομιάς, θέλω να σας ευχαριστήσω, εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας, για όλα όσα ο ευεργέτης Αιγυπτιώτης Ελληνισμός έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει στην Πατρίδα.

Δηλώνω εντυπωσιασμένος από την οργάνωση, το πολυσχιδές έργο και την πολύπλευρη δραστηριότητα της Κοινότητας αλλά και όλων των παροικιακών Σωματείων, Προέδρους και μέλη των οποίων είχα την ευκαιρία να γνωρίσω στο πλαίσιο της όμορφης αυτής εκδήλωσης.

Είναι σαφές ότι η αριθμητική μείωση του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, όπως αυτή επήλθε τον προηγούμενο αιώνα για λόγους γνωστούς σε όλους, ουδόλως έχει αφαιρέσει από το εθνικό σθένος και την δυναμικότητα μιας παροικίας, της οποίας το κύτταρο επιβίωσης, αριστείας και διάκρισης συνεχίζει να είναι ισχυρό, πάντα με την πνευματική καθοδήγηση του Πατριαρχείου και του Πατριάρχη μας.

Θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ όλους για την σημερινή σας παρουσία και να σας διαβεβαιώσω ότι, στο επίκεντρο των στενών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, δεν είναι μόνον η περαιτέρω ανάπτυξη των πολιτικών και οικονομικών-επιχειρηματικών δεσμών αλλά πρωτίστως το μέλλον, η ασφάλεια και η ευημερία αυτής της παροικίας και των εδώ εκκλησιαστικών μας Αρχών.

Η ελληνική Πολιτεία, το Υπουργείο Εξωτερικών, οι συνεργάτες μου και ο ίδιος προσωπικά είμαστε πάντα στη διάθεσή σας, ένθερμοι αρωγοί και παραστάτες σας.

Σας ευχαριστώ

 

 

.