Με μεγάλες προσαυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, η ΔΕΗ

28 Μαρτίου 2017

Με μεγάλες προσαυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, που αφορούν κυρίως τους χειμερινούς μήνες, από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο, έρχονται αντιμέτωπες μεγάλες κατηγορίες καταναλωτών.

Οι χρεώσεις, οι οποίες κλιμακώνονται ανάλογα με την κατανάλωση, δεν αντιστοιχούν απλώς στα ποσά που εισπράττει η ΔΕΗ ή άλλος πάροχος για την αξία του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και στις «λοιπές χρεώσεις» που προσαυξάνουν τον λογαριασμό έως και κατά 76% -μάλιστα- προ φόρων.

Ο χειμώνας φέτος ήταν πολύ βαρύς και το πετρέλαιο θέρμανσης πανάκριβο λόγω και της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Έτσι, χιλιάδες ήταν τα νοικοκυριά που αύξησαν τη χρήση άλλων θερμαντικών μέσων (ηλεκτρικά καλοριφέρ, ηλεκτρικές κουβέρτες, αφυγραντήρες ή κλιματιστικά) με αποτέλεσμα να «γράψει» και περισσότερες κιλοβατώρες το ρολόι της ΔΕΗ. Πολλοί ήταν αυτοί που «έσπασαν το φράγμα». Ποιο είναι αυτό; Οι 2000 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο.

Όπως φαίνεται και στα στοιχεία που ακολουθούν, το πραγματικό κόστος μιας κιλοβατώρας αν προστεθούν και οι φόροι και οι λοιπές χρεώσεις, κυμαίνεται από 0,1695 ευρώ έως 0,17056 ευρώ για όσους έχουν κατανάλωση (στο κανονικό τιμολόγιο) έως και 2000

0,17056 ευρώ για όσους έχουν κατανάλωση (στο κανονικό τιμολόγιο) έως και 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο. Για όσους ξεπεράσουν αυτό το όριο, η χρέωση εκτοξεύεται στα 0,20645 έως 0,209745 ευρώ. Πρόκειται για «καπέλο» της τάξεως του 23% στο σύνολο του λογαριασμού.

Συνεπώς, όποιος περάσει τις 2000 κιλοβατώρες στο τετράμηνο… καίγεται. Ιδού και τα ποσά που το αποδεικνύουν. Σημειωτέον, οι πίνακες δεν περιλαμβάνουν ούτε τα δημοτικά τέλη και φόρου που επίσης εισπράττονται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, ούτε και το τέλος υπέρ της ΕΡΤ.

Οι υπολογισμοί αφορούν σε τριφασική παροχή για 120 ημέρες κατανάλωσης και περιλαμβάνονται όλες οι «μονοπωλιακές χρεώσεις» και οι φόροι που βαραίνουν το ηλεκτρικό ρεύμα.“………………………………Παράνομες οι χρεώσεις της ΔΕΗ”
Τα χαρτιά του ανοίγει ο πανεπιστημιακός και πρόεδρος του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑ.Κ.O.Ε.), Παναγιώτης Χριστοδουλάκης, σχετικά με «παράνομες χρεώσεις» οι οποίες, όπως ισχυρίζεται, επιβάλλονται στους λογαριασμούς των καταναλωτών της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει στο zougla.gr, εδώ και αρκετά χρόνια έχει ξεκινήσει μαζί με άλλους πολίτες δικαστικό αγώνα κατά της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, διότι, όπως τονίζει, «η συγκεκριμένη ΔΕΚΟ βάζει παράνομα χαράτσι με τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας 20% -30% επιπλέον στους λογαριασμούς των πολιτών».
Επίσης το ΠΑ.Κ.Ο.Ε., σε συνεργασία με πολλούς Δήμους της Αττικής, έχει ξεκινήσει μια καμπάνια, αφενός, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών-καταναλωτών και, αφετέρου, την καταγγελία-διαμαρτυρία προς την κυβέρνηση και ιδιαίτερα προς την ΔΕΗ.

Η ενημέρωση έγκειται στο γεγονός ότι, ενώ από το 2011 (Νόμος 4001/22-8-2011) καταργήθηκε το άρθρο 29 του Νόμου 2773/99, με το οποίο επιβαλλόταν αυθαίρετα από τη ΔΕΗ ο όρος «Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας», η χρέωση των οποίων έφθανε περίπου στο 40% της αξίας της καταναλισκώμενης ενέργειας, η ΔΕΗ συνεχίζει να το εισπράττει παράνομα.
Η καταγγελία απευθύνεται στη ΔΕΗ και στον υπουργό ΠΕΚΑ και στηρίζεται σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη στα παρακάτω στοιχεία:
1. Η σκληρή λιτότητα της τελευταίας πενταετίας δε δικαιολογεί παράνομες, αδικαιολόγητες και καταχρηστικές χρεώσεις, ιδιαίτερα των ΔΕΚΟ (Δημόσιες Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας), όπου μια από αυτές είναι και η ΔΕΗ.
2. Οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, με την καθαρή έννοια του όρου, έχουν στόχους και προοπτικές. Επειδή όμως η συγκεκριμένη Κ.Ω. δεν είχε ούτε στόχους ούτε προοπτικές, καταργήθηκε από τον Αύγουστο του 2011.
3. Τα κέρδη της ΔΕΗ από την επιβολή αυτών των παράνομων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας έχουν υπολογισθεί από το 1999 μέχρι σήμερα στο ποσό των 11 δισεκατομμυρίων ευρώ και από τον Αύγουστο του 2011 μέχρι σήμερα στα 2,8 δισ. ευρώ.
4. Πολλές χιλιάδες οικογένειες, λόγω της αδυναμίας τους να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, βρίσκονται σήμερα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

.