χειμώνα γενικά οι λογαριασμοί της ΔΕΗ “φουσκώνουν”,

25 Απριλίου 2017

Πραγματικό… ηλεκτροσόκ υπέστησαν χιλιάδες καταναλωτές της ΔΕΗ το τελευταίο διάστημα, λαμβάνοντας τους “φουσκωμένους” εκκαθαριστικούς λογαριασμούς για το ρεύμα που κατανάλωσαν τους προηγούμενους μήνες. Έκπληκτοι πολλοί από αυτούς εκφράζουν απορία και οργή στα social media, με ορισμένους μάλιστα να αναρτούν και τα αποκόμματα των λογαριασμών, προσπαθώντας να καταλάβουν για ποιο λόγο καλούνται να πληρώσουν ξαφνικά εκατοντάδες ευρώ σε ρεύμα.

Γεγονός είναι ότι τον χειμώνα γενικά οι λογαριασμοί της ΔΕΗ “φουσκώνουν”, καθώς οι περισσότεροι προσπαθούν να ζεσταθούν με σόμπες, ηλεκτρικά καλοριφέρ, κλιματιστικά και άλλες συσκευές που καίνε πολύ ρεύμα και ανεβάζουν την κατανάλωση, αφού σε πολλές περιπτώσεις το πετρέλαιο είναι “απλησίαστο” ή πολύ απλά ο καυστήρας της πολυκατοικίας παραμένει “παγωμένος” εδώ και χρόνια. Όμως αυτό που έγινε φέτος δεν έχει προηγούμενο, καθώς υπάρχουν και περιπτώσεις νοικοκυριών που καλούνται να πληρώσουν ποσά υπερδιπλάσια αυτών που συνήθως πληρώνουν στη ΔΕΗ κάθε τετράμηνο.

Τι φταίει για αυτήν την παράνοια; Μα φυσικά, το γεγονός ότι σε αντίθεση με μία κανονική επιχείρηση, που θα έδινε κίνητρα σε έναν πελάτη της για να καταναλώνει περισσότερο, η ΔΕΗ με τον τρόπο της “τιμωρεί” αυτούς που καταναλώνουν περισσότερο, φορτώνοντάς τους με υπέρογκες χρεώσεις!

δικότερα, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το τιμολόγιο της ΔΕΗ, έως τις 2.000 κιλοβατώρες η χρέωση είναι 0,0946 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενώ μετά τις 2.000 κιλοβατώρες ανεβαίνει στο 0,10252 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Παράλληλα, ανάλογη με την κατανάλωση είναι και η χρέωση για την υπηρεσίες κοινής ωφέλειας: Μέχρι τις 1.600 κιλοβατώρες η χρέωση είναι 0,00699 ευρώ ανά κιλοβατώρα, από τις 1.601 μέχρι τις 2.000 κιλοβατώρες ανεβαίνει στο 0,0157 ευρώ ανά κιλοβατώρα, από τις 2.001 μέχρι τις 3.000 κιλοβατώρες στο 0,03987 ευρώ ανά κιλοβατώρα, και πάνω από 3.000 κιλοβατώρες στο 0,0448 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι αν, για παράδειγμα, κάποιος είχε καταναλώσει στο προηγούμενο τετράμηνο 1.999 κιλοβατώρες, όμως λόγω αυξημένης κατανάλωσης το χειμώνα πέρασε τις 2.000 κιλοβατώρες έστω και οριακά, πληρώνει συνολικά 65 περίπου ευρώ παραπάνω, με το μεγαλύτερο μέρος αυτής της υπερβολικής αύξησης να οφείλεται στον κλιμακωτό τρόπο υπολογισμού τη χρέωσης για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, ώστε να συμβαίνει το εξής παράλογο: για κατανάλωση 1.999 κιλοβατώρες η χρέωση αυτή να ανέρχεται στα 31,2 ευρώ, ενώ για κατανάλωση 2.001 κιλοβατώρες να εκτοξεύεται σχεδόν στα 80 ευρώ! Πρόκειται μάλιστα για μία δυσαρμονία που παραδέχθηκε και ο επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Νίκος Μπουλαξής, κατά την πρόσφατη ακρόασή του στη Βουλή, και δεσμεύθηκε για την επανεξέτασή της.

Όμως, όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν είναι μόνο αυτό το παράδοξο που “φουσκώνει” τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Είναι και οι διάφορες σχετικές και άσχετες χρεώσεις που εισπράττονται μέσω αυτών, όπως είναι το ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ, τα δημοτικά τέλη, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, ο ΑΔΜΗΕ και το ΕΤΜΕΑΡ, αλλά και οι άλλες επιβαρύνσεις, όπως ο ΦΠΑ, το ειδικό έλος του νόμου 2093/92 και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης.

.