Δεκάδες Έλληνες καλλιτέχνες αλλά και επιχειρηματίες και Πολιτική.βρίσκονται πίσω από σκοτεινές offshore έχουν εντοπίσει οι εισαγγελικές αρχές στην υπόθεση των Panama Papers

3 Μαΐου 2017

Δεκάδες Έλληνες καλλιτέχνες αλλά και επιχειρηματίες και Πολιτική και Δικηγορικά Γραφεία που βρίσκονται πίσω από σκοτεινές offshore έχουν εντοπίσει οι εισαγγελικές αρχές στην υπόθεση των Panama Papers – τη μεγαλύτερη διαρροή δεδομένων στην Ιστορία, με περισσότερα από 1 εκατομμύριο αρχεία, μέσω του δικηγορικού γραφείου Μossack-Fonseca στον Παναμά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα έχει αποδώσει καρπούς, αποκαλύπτοντας γνωστά πρόσωπα του ελληνικού θεάματος, και επιχειρηματίες και Πολιτική και Δικηγορικά Γραφεία όχι μόνον, τα οποία ωστόσο δεν έχουν εμπλακεί ξανά σε οικονομικά σκάνδαλα.

Η είδηση έχει πυροδοτήσει, όπως ήταν αναμενόμενο, φορολογικούς ελέγχους για κάποιους από τους εμπλεκομένους και αναμένονται εξελίξεις. Το ελληνικό σκέλος της λίστας των Panama Papers εμπεριέχει συνολικά 223 υπεράκτιες εταιρείες, με τις οποίες σχετίζονται 400 ονόματα δικαιούχων-στελεχών και 77 μεσαζόντων, σε 313 διευθύνσεις, οι περισσότερες στην Αθήνα.

Την έρευνα έχουν αναλάβει από την άνοιξη του 2016, πάντα υπό τον οικονομικό εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Αθανασίου, οι εισαγγελείς κ. Ελένη Τουλουπάκη, κ. Χρήστος Ντζούρας και κ. Γιώργος Καλούδης.

Τα «φρέσκα» ονόματα πίσω από τις offshore ανακαλύφθηκαν ύστερα από αίτημα των Αρχών στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία απευθύνθηκε με τη σειρά της σε ιδιωτικές τράπεζες, προκειμένου να παρασχεθούν στους εισαγγελείς όλες οι δυνατές πληροφορίες για τα εμβάσματα που έχουν αποσταλεί από το 2006 και εντεύθεν.

Και τα εμβάσματα «μίλησαν». Πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει την υπόθεση τονίζει τη βαρύτητα που έχει δοθεί από τις εισαγγελικές αρχές στην έρευνα για τους κάθε λογής μεσάζοντες.

Το ταξίδι και το αίτημα

Άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών όλων των Ελλήνων τα ονόματα των οποίων «φιγουράρουν στα Panama papers ζήτησαν οι οικονομικοί εισαγγελείς από τις αρμόδιες αρχές του Παναμά προκειμένου να εντοπιστούν τα ίχνη του «μαύρου χρήματος» στις μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς που ταλάνισαν τη χώρα μας.

Κλιμάκιο Ελλήνων εισαγγελέων «πέταξε» πριν από περίπου ένα μήνα στην Χάγη όπου είχε στενή συνεργασία με τη Γενική Εισαγγελέα του Παναμά αναζητώντας πληροφορίες και συγκεκριμένα στοιχεία για φυσικά πρόσωπα, εταιρείες και Ιδρύματα τα οποία περιλαμβάνονται στα περίφημα Panama papers.

Οι εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη και Χρήστος Ντζούρας με επικεφαλής τον εποπτεύοντα των ερευνών για το οικονομικό έγκλημα Παν. Αθανασίου, είχαν σειρά συναντήσεων με τη Γενική

Εισαγγελέα Παναμά στην οποία παρέδωσαν λίστα με συγκεκριμένα πρόσωπα που διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα, υποβάλλοντας αιτήματα για τους λογαριασμούς τους αφού φέρονται να ενέχονται σε υποθέσεις κρατικής διαφθοράς.

Στο «μικροσκόπιο» μπήκαν συγκεκριμένα ονόματα, ελληνικού ενδιαφέροντος που φέρονται να διέθεταν υπεράκτιες εταιρείες ή Ιδρύματα και τα οποία ελέγχονται από την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος.

Σκοπός των Ελλήνων εισαγγελέων είναι ο εντοπισμός όλων των προσώπων που εμπλέκονται στη ροή του «μαύρου χρήματος» και η ταυτοποίηση των πραγματικών δικαιούχων μεγάλων χρηματικών ποσών.

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, επιχειρηματίες, στελέχη μεγάλων τραπεζών, πρώην διοικητές οργανισμών και πολλοί από αυτούς που χειρίστηκαν δημόσιο χρήμα εμπεριέχονται στη λίστα του Παναμά ενώ υπάρχουν ονόματα που «συναντώνται» και στη λίστα Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, η Γενική Εισαγγελέας του Παναμά, ενημέρωσε την ελληνική αποστολή, ότι μόνον σε υποθέσεις κρατικής διαφθοράς θα συνεργαστεί ο Παναμάς και όχι σε υποθέσεις φοροδιαφυγής καθώς στην εν λόγω χώρα δεν υπάρχει αδίκημα φοροδιαφυγής.

.