Γερμανία: Το ΥΠΟΙΚ στα χέρια των Φιλελεύθερων, ο Σόιμπλε πρόεδρος της Βουλής

28 Σεπτεμβρίου 2017

Πληθαίνουν τα σενάρια, οι ενδείξεις και τα δημοσιεύματα που θέλουν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να εγκαταλείπει το υπουργείο Οικονομικών και να αναλαμβάνει την προεδρία της Μπούντεσταγκ, ενώ τη θέση του θα καταλάβει -κατά πάσα πιθανότητα- πρόσωπο προερχόμενο από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, τον βασικό κυβερνητικό εταίρο των Χριστιανοδημοκρατών της Άγκελα Μέρκελ.

Το σενάριο κυκλοφορεί και αναπαράγεται πριν ακόμα από τις εκλογές, όπως συνέβη και στις προηγούμενες που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεχόταν πυρά πανταχόθεν για τον χειρισμό της ελληνικής κρίσης. Σήμερα το θέμα επανέφερε με δημοσίευμά της η λαϊκιστική εφημερίδα Build, ενώ σχετικές δηλώσεις έχει κάνει ο Επίτροπος Έτινγκερ, δείχνοντας ότι υπάρχουν ισχυρές πιέσεις και ευρύ μέτωπο.

Ο κ. Σόιμπλε, ανώτατο στέλεχος της κυβερνώσας κεντροδεξιάς Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης (CDU), σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, φέρεται να είναι θετικός για τη συγκεκριμένη μετακίνηση, προκειμένου να προσδώσει αυξημένο κύρος στον θεσμό, καθώς για πρώτη φορά στο σώμα θα εκπροσωπούνται βουλευτές της λαϊκιστικής, εθνικιστικής Δεξιάς – Ακροδεξιάς του AfD.

O
χριστιανοδημοκράτης πολιτικός κατέχει τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας από το 2009, ωστόσο ο νέος συνασπισμός τον οποίο θα αναγκαστεί να συμπήξει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ για τον σχηματισμό κυβέρνησης, με τους κεντρώους – κεντροδεξιούς Ελεύθερους Δημοκράτες και με τους κεντροαριστερούς οικολόγους Πράσινους πιθανόν να κάνει δύσκολη την παραμονή του στη θέση του.

Το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP), εκ των νικητών των εκλογών, καθώς εξασφάλισε την τέταρτη θέση επανεισερχόμενο με ποσοστό άνω του 10% στο κοινοβούλιο, φέρεται να διεκδικεί το υπουργείο για να βάλει το αποτύπωμά του στην οικονομική πολιτική τόσο της Γερμανίας, όσο και της Ευρωζώνης.

Αν και το ζήτημα παρουσιάζεται ως λήξαν και οι αποφάσεις ειλημμένες, εν τούτοις τίποτα δεν είναι σίγουρο μέχρι να κλείσουν τα πάντα, καθώς έως ότου σχηματιστεί συμπαγείς κυβέρνηση και λάβει ψήφο εμπιστοσύνης οι ισορροπίες είναι ευμετάβλητες και σενάρια… καίγονται.crisismonitor

.