Τουριστικές «ναυμαχίες» Ελλάδας-Τουρκίας

29 Σεπτεμβρίου 2017

Σε εμπλοκή οδηγήθηκαν οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας στον Τουρισμό μετά από ένα θερμό καλοκαίρι, με υψηλή τουριστική κίνηση για τα ελληνικά νησιά, περιορισμένη για τα τουρκικά παράλια και μια σειρά από παράνομες κρουαζιέρες και μαύρο χρήμα.

Διαρκείς έλεγχοι του ελληνικού λιμενικού σώματος απέδειξαν ότι Τούρκοι και Έλληνες επιχειρηματίες πραγματοποιούσαν παράνομες κρουαζιέρες με πλοία με τουρκική σημαία παροχετεύοντας ρευστόητα από την ελληνική οικονομία σε τουρκικές επιχειρήσεις αλλά και εκεί… ως μαύρο χρήμα. Οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν όμως, από τις ελληνικές αρχές δεν αποκάλυψαν μόνο την επικρατούσα κατάσταση. Είχαν αποτέλεσμα, η Τουρκία για διεθνείς οργανισμούς όπως οι νηογνώμονες να μεταταχτεί σε ναυτιλία με «γκρίζες» υπηρεσίες.

Οι διαρκείς έλεγχοι του λιμενικού όμως προκάλεσαν σειρά επιπλοκών με τελευταία την απαγόρευση απόπλου τουρκικών πλοίων τόσο εμπορικών όσο και επιβατηγών και ιδιωτικής χρήσης προς τα ελληνικά νησιά, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται διμερής διάλογος για το θέμα. Η απόφαση σημαίνει ότι διακόπτεται η καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση ελληνικών νησιών με τα τουρκικά παράλια, η οποία είναι ζωτικής σημασίας τον χειμώνα.

Ο Τούρκος υπουργός Ναυτιλίας Αχμέτ Αρσλάν ανακοίνωσε ότι αρχής γενομένης στις 12 Οκτωβρίου, απαγορεύονται και τα δρομολόγια από τα τουρκικά λιμάνια προς τα νησιά, με επιβατηγά και εμπορικά πλοία. Η απόφαση ελήφθη σε αντίμετρα των ελέγχων που διεξάγουν οι λιμενικές αρχές σε τουρκικά τουριστικά πλοία που πραγματοποιούσαν όπως αποδείχθηκε, παράνομα εσωτερικές κρουαζιέρες στα νησιά.
Εφόσον τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση της 12ης Οκτωβρίου τα νησιά δεν θα έχουν πλέον τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα απέναντι τους τουρκικά παράλια.crisismonitor

.