Οι πρόεδροι της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, Ταγίπ Ερντογάν και Χασάν Ρουχανί αντίστοιχα, στις συνομιλίες που είχαν στο Σότσι,

25 Νοεμβρίου 2017

Επιμέλεια.και ερευνήτρια Ελενή Βαδράχανη, Πολιτικός επιστήμονας μεταπτυχιακού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης .Να ανατρέψει πλήρως το status quo και τους όρους του παιχνιδιού στη Μέση Ανατολή κατάφερε ο Βλάντιμιρ Πούτιν, εκμεταλλευόμενος την έλλειψη ολοκληρωμένης στρατηγικής των ΗΠΑ και τις εσωτερικές τριβές στην Ουάσιγκτον, καθώς και τη σύγκρουση Τραμπ-Ευρωπαίων για το Ιράν. Έχοντας ήδη στηρίξει αποτελεσματικά τον Άσαντ και εκμεταλλευόμενος τις ανάγκες της Τουρκίας και την προσπάθεια του Ιράν να παίξει ρόλο στην περιοχή αλλά και τα προβλήματά τους, ο Ρώσος πρόεδρος αναδείχθηκε σε εγγυητή της πορείας προς την ομαλότητα, όταν οι ΗΠΑ παρέμεναν σιωπηρές και η Ευρώπη άβουλη

Αυτή η ισορροπία εκφράστηκε ποικιλοτρόπως και εμφατικά τις τελευταίες ημέρες, μέσω του μπαράζ επαφών, συναντήσεων και συμφωνιών που έκλεισε και ανακοίνωσε ή διέρρευσε ο Βάντιμιρ Πούτιν από το Σότσι.

Οι πρόεδροι της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, Ταγίπ Ερντογάν και Χασάν Ρουχανί αντίστοιχα, στις συνομιλίες που είχαν στο Σότσι, στις οποίες παρευρίσκοντο οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των τριών χωρών, επικεντρώθηκαν στην πολιτική διευθέτησης της κρίσης στην Συρία μετά το τέλος των εχθροπραξιών, στη σημασία του πολιτικού διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, περιλαμβανομένης και της συριακής κυβέρνησης, αλλά και στις προοπτικές ανοικοδόμησης της Συρίας μετά τις τεράστιες καταστοφές που έχει υποστεί η χώρα κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Μια ημέρα νωρίτερα όμως ο Βλάντιμιρ Πούτιν είχε υποδεχθεί, χωρίς να έχει προαναγγελθεί, τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ μετά τη συνάντησή τους επικοινώνησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο απομονωμένος Πούτιν, έχει καταφέρει να συσπειρώσει δυνάμεις με κρίσιμο και καταλυτικό ρόλο για τη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας στη Συρία και να επιβάλλει την ατζέντα του στις ΗΠΑ και ελλείψει εναλλακτικής και στην Ευρώπη.

Στις επαφές με τους κκ Ρουχανί και Ερντογάν ο Βλάντιμιρ Πούτιν εξήρε τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραμάτισαν στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Αστανά, λέγοντας ότι χωρίς τη συμμετοχή τους θα ήταν αδύνατη η πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Συρία. Τονίζοντας ότι η κρίση στην Συρία έχει εισέλθει σε «νέα φάση», όπως και ότι «ο συριακός λαός θα πρέπει να αποφασίσει μόνος του για το μέλλον του», επεσήμανε ότι η διαδικασία αυτή δεν θα είναι απλή και θα απαιτηθεί να γίνουν συμβιβασμοί απ όλες τις πλευρές περιλαμβανομένης και της συριακής κυβέρνησης». Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι «η Ρωσία το Ιράν και η Τουρκία, θα καταβάλλου τις μέγιστες προσπάθειες ώστε η διαδικασία αυτή να είναι παραγωγική».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας πρότεινε στους συνομιλητές του να διατυπώσουν από κοινού ένα συνολικό πρόγραμμα ανοικοδόμησης της Συρίας, μετά τον τερματισμό του πολέμου, δεδομένων «των καταστροφών που έχει υποστεί σε τεράστια κλίμακα η χώρα».

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί, τονίζοντας ότι έχει καταστραφεί η βασική δομή του Ισλαμικού Κράτους, επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή οι προσπάθειες και των τριών χωρών πρέπει να επικεντρωθούν στο να εξαλειφθούν και οι τελευταίες εστίες των τρομοκρατών ώστε να ετοιμασθεί το έδαφος για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Συρία
Αναφερόμενος στην ξένη στρατιωτική παρουσία στην Συρία, ο κ. Ρουχανί είπε ότι πρέπει να τερματισθεί και να υπάρχει στην χώρα μόνον μετά από πρόσκληση της συριακής κυβέρνησης.

Ο Ιρανός πρόεδρος δήλωσε κατά την διάρκεια της τριμερούς συνάντησης στο Σότσι ότι σήμερα ανοίγεται μια νέα προοπτική για τον τερματισμό της κρίσης στην Συρία, επισημαίνοντας ότι για να επιτύχει τους στόχους του το κογκρέσο εθνικού διαλόγου στην Συρία θα απαιτηθεί ο συντονισμός των θέσεων της Μόσχας, Άγκυρας και Τεχεράνης σε όλα τα επίπεδα.
Ερντογάν: Πολιτική λύση αποδεκτή από τον συριακό λαό

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην τριμερή συνάντηση που έχει ως θέμα την διευθέτηση της κρίσης στην Συρία είπε ότι είναι σημαντική για να σταματήσει η αιματοχυσία στη χώρα, όπως και για να τεθεί τέλος σε μια τραγωδία που συνεχίζεται επί χρόνια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, όλος ο κόσμος έγινε μάρτυρας μιας θετικής πρωτοβουλίας που υπήρξε χάρη στην τριμερή συνεργασία για την διευθέτηση της κρίσης στην Συρία.
Ο κ. Ερντογάν είπε επίσης ότι είναι αναγκαίο όλες οι πλευρές να συμβάλλουν στην εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης που θα είναι αποδεκτή από τον συριακό λαό.

Οι επαφές αυτές έχουν υψηλή σημειολογία καθώς διεξάγονται εν μέσω προσπάθειας για απομόνωση του Ιράν από τη Σαουδική Αραβία, της Τουρκίας από ΗΠΑ και ΕΕ και μετά τη συνάντηση με τον Άσαντ και την επικοινωνία του Πούτιν με τον ΤραμπΕπιμέλεια και ερευνήτρια Ελενή Βαδράχανη, Πολιτικός επιστήμονας μεταπτυχιακού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης .. με διατριβή Εβραϊκού λόμπυ, NATO Secretary General. European Union (EU) is a political. και  δημοσιογράφος  με  Άρθρα Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ  Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ Εφημερίδα φαινόμενο FENOMENO NEWS  ELLINIKO FENOMENO .GR

.