Ποινική δίωξη κατά πρώην αντιδημάρχου Θεσσαλονίκης διοικούσας παράταξης «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη»

28 Νοεμβρίου 2017

Ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης Χασδάι Καπόν, διώκεται ποινικά για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και συγκεκριμένα για την υπόθεση των επισφαλών δανείων της Proton Bank. Τον Φεβρουάριο του 2015 είχε διωχθεί για κακουργηματική απιστία και είχε παραιτηθεί από τη θέση του.

Μετά τη δίωξη για κακουργηματική απιστία που είχε απαγγελθεί εις βάρος του το Φεβρουάριο του 2015 και οδήγησε στην παραίτησή του από τη θέση του αντιδημάρχου στον δήμο Θεσσαλονίκης, ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αχιλλέας Ζήσης, παρήγγειλε νέα ποινική δίωξη εναντίον του, αυτή τη φορά για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, πράξη που στρέφεται και εναντίον της συζύγου του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας η δίωξη συνδέεται με το δάνειο των 13,2 εκατ. ευρώ που έλαβε ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας τον Ιούλιο του 2011 από την Proton Bank -της οποίας υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου- τρεις μήνες προτού αυτή τεθεί σε ειδική εκκαθάριση με απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος. Για την υπόθεση αυτή διώκεται μαζί με άλλα πρώην μέλη της διοίκησης της Proton Bank για απιστία.

Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ έλεγξαν επί μήνες το που κινήθηκαν τα χρήματα του δανείου και ανακάλυψαν ότι μέρος του ποσού κατευθύνθηκε σε εταιρείες της συζύγου του πρώην αντιδημάρχου (και δημοτικού συμβούλου της διοικούσας παράταξης «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη»). Για τη λήψη του δανείου ο Χ.Καπόν φέρεται ότι παρείχε ως ενέχυρο 36.521 μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, μισό εκατομμύριο ευρώ από προθεσμιακή κατάθεση της Proton Bank και το 20% των μετοχών εταιρείας του, ενώ υποθήκευσε ποσοστό 26% επί οικοπέδου 1.575 ιδιοκτησίας του..thepressproject

 

.