Το Ιωβηλαίο της ιεροσύνης του Μητροπολίτη ΓΟΧ Θεσσαλονίκης Ευθυμίου.

24 Νοεμβρίου 2017

   του Θωμά Αναστασιάδη

     Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στον Καθεδρικό Ι.Ν.Αγ.Ειρήνης Χρυσοβαλάντου της Μητρόπολης ΓΟΧ Θεσσαλονίκης, τελέστηκε το Σάββατο 18-11-17, επ΄ευκαιρία της συμπληρώσεως πενήντα ετών ιεροσύνης του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη ΓΟΧ Θεσσαλονίκης κ.Ευθυμίου
     Της πανηγυρικής Θ.Λειτουργίας προεξήρχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος ΓΟΧ Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ.Μακάριος, συμπαραστατούμενος από τον Σεβ/το μητρ. Τορόντο κ.Μακάριο,  τον Σεβ/το μητρ. Φθιώτιδος και Θαυμακού κ.Γερόντιο, τον Θεοφ/το επισκ.Περιστεράς κ.Μακάριο, τον Θεοφ. επισκ. Καισαρείας κ.Τιμόθεο, τον Θεοφ. επισκ. Χριστουπόλεως κ.Ιάκωβο και, φυσικά, τον Παναγιώτατο ΓΟΧ  Θεσσαλονίκης κ.Ευθύμιο. Επίσης έλαβαν μέρος πλείστοι όσοι ιερείς και ιερομόναχοι.
      Ο κ.Ευθύμιος, κατά κόσμον Χρήστος Ορφανός, γεννήθηκε το 1943 στην Λεμεσό Κύπρου. Το 1960 αναχώρησε στα Ιεροσόλυμα,  το 1966 έγινε μοναχός στο Άγ. Όρος  και το  1967 χειροτονήθηκε διάκονος απὸ τον Μητροπολίτη  ΓΟΧ Πειραιώς κυρό  Γερόντιο.  Το 1979 εξελέγη και χειροτονήθηκε Επίσκοπος Σταυρουπόλεως και από τις 3-10-1980 διακονεί την Εκκλησία ως Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.
Έχει λάβει τιμητικούς τίτλους και διακρίσεις από τους Συλλόγους Δικηγορικό και Ιατρικό  της Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Θεσ/κης,  τον Δήμο

Λαρίσης, την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ,  τον Ελληνογερμανικό Σύνδεσμο, το χρυσό κλειδί της πόλης Κλίβελαντ των ΗΠΑ, της Εταιρείας Ιατρικής Έρευνας, της Εταιρείας Καππαδοκικών Σπουδών  κ.τ.λ.

     Στην λατρευτική σύναξη παρέστη ο Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών κ.Συμεών Δανιηλίδης, ο Αντιδ/ρχος  κ.Δ.Αμπατζίδης,  ο πρώην Νομάρχης κ.Π.Ψωμιάδης, ο πολιτευτής  κ.Κ.Μαργαρίτης,  και πλήθος κόσμου, παρ΄ ότι η ημέρα ήταν εργάσιμη.
    Ο Αρχιεπίσκοπος προσφώνησε τον κ.Ευθύμιο με θερμά λόγια, μεστά ορθοδόξων θεολογικών νοημάτων. Ανάμεσα στ΄ άλλα κορφωλογήσαμε:  <<…Σας συγχαίρουμε Παναγιώτατε.  Δόξασοι ο Θεός φθάσαμε αισίως στη πεντηκονταετηρίδα της ιεροσύνης σας. Πενήντα συναπτά έτη στην διακονία και υπηρεσία της Εκκλησίας του θεού.  Γνωρίζουμε την μακροχρόνια, πολυτάραχη, πολυκύμαντη και πολυδιάστατη παρουσία σας στην Εκκλησία. Το Ιωβηλαίο σας που συνεορτάζουμε σήμερα, είναι έτος αφέσεως, κατά τας γραφάς,  συγχωρήσεως και συγκομιδής των καρπών. Εμείς θα τριγύσουμε τους πνευματικούς καρπούς της ευκλεούς διακονίας σας.  Όμως σας παρακαλώ και σας ζητώ να συγχωρήσετε όσες πικρίες, όσες στενοχώριες, όσες θλίψεις, σας προσφέραμε πρώτα εμείς τα πνευματικά σας τέκνα, ύστερα ο λαός του Θεού και πέραν αυτών και οι εχθροί σας. Αυτοί που σας συκοφάντησαν, σας διέσυραν, αυτοί που προσπάθησαν να αμαυρώσουν την ιστορική σας πορεία. Να τους συγχωρήσετε.
Μας παρακαλέσατε να μη σας κάνουμε δώρα. Όμως εγώ θέλω να σας προσφέρω, συμβολικά, το ραβδί μου. Για να σας υπομνήσω ότι επιθυμώ να παραμείνω έως το τέλος της ζωής μου, ράβδος σας και βακτηρία σας και στηριγμός στα  γηρατειά σας…>>
    Επίσης προσφωνήσεις έκαναν ο κ.Δήμαρχος,  που μίλησε με τα καλλίτερα λόγια για  τον δημότη του κ.Ευθύμιο,  του ευχήθηκε τα δέοντα και του προσέφερε ως ενθύμιο μία ποιμαντορική ράβδο. Καθώς επίσης  και λοιποί εκφωνητές με προσρήσεις και ενθυμίσεις από την μακρόχρονη άσκηση του εκκλησιαστικού  λειτουργήματος του Δεσπότη τους.
    Τέλος ο κ.Ευθύμιος  ευχαρίστησε τους πάντες που προσήλθαν  στην εορτή, για την σημερινή πεντηκοστή επέτειο, και όλους όσους μίλησαν εγκωμιαστικά    για μένα,  όπως είπε.     Ανάμεσα στην σύντομη προσλαλιά του ανάφερε:
<<….διήλθαμε δια πυρός και ύδατος και όμως ο Θεός μας ηνήγαγεν εις αναψυχήν. Παρακαλώ τον Άγ.Θεόν να μου χαρίσει ολίγον χρόνον, ούτως ώστε να μετανοήσω για ότι έχω διαπράξει,  είτε ως λάθος είτε ως αμάρτημα, αλλά και να μου δοθεί χρόνος να συγχωρήσω όλους εκείνους τους ανθρώπους  που με οποιονδήποτε τρόπο φρόντισαν να πυκράνουν την ταπεινότητά μου>>  
    Στην απόλυση οι ιεροψάλτες έψαλλαν τον πολυχρονισμό του Μητροπολίτη, ο κ.Ευθύμιος μοίρασε το αντίδωρο και αναμνηστικά ενθύμια σε όλο το εκκλησίασμα.  Ακολούθησε δεξίωση στο παρακείμενο Μητροπολιτικό μέγαρο.

.