Διαχρονικό το έγκλημα των τραπεζών. τα έλεγα και τοτε – Συνέντευξη του Θεόδωρου Θανόπουλου στον δημοσιογράφο Νίκο Βάνη

16 Δεκεμβρίου 2017

Ρ/Σ RadioSport Fm 98.7, Εκπομπή “Ραδιοξυπνήματα”, 20-01-06

Ν. Βάνης: Τι θα γίνει κύριε πρόεδρε με την ανώνυμη εταιρεία “Τειρεσίας Α.Ε”, που έχει δημιουργήσει τόσα πολλά προβλήματα στους συνανθρώπους μας;;;
Θ. Θανόπουλος: Κοιτάξτε, ο Τειρεσίας είναι μια μεγάλη απάτη που κατέστρεψε την Ελληνική κοινωνία, τις επιχειρήσεις, και δυστυχώς δεν έχει αφήσει τίποτα όρθιο. Δεν είναι δυνατόν μια ομάδα που δεν ξέρω πώς να την χαρακτηρίσω, να φακελώνει, να επεξεργάζεται, να πουλά τα προσωπικά μας δεδομένα, και να έχει βγάλει εκτός αγοράς επί ολόκληρες δεκαετίες τα δύο τρίτα των συνανθρώπων μας.

Ν. Βάνης: Κύριε πρόεδρε πόσα εκατομμύρια Έλληνες είναι φακελωμένοι στον Τειρεσία;
Θ. Θανόπουλος: Περισσότεροι από 5 εκατ. Έλληνες. Οπως λειτουργεί ο Τειρεσίας μοιάζει να εξυπηρετεί και ξένα συμφέροντα. Γιατί προσπαθεί να βρει τρόπους να κλείσει όλες τις επιχειρήσεις και η Ελλάδα να γίνει κρανίου τόπος. Δεν έχουμε κανένα άλλο εχθρό εδώ στην Ελλάδα, παρά τις τράπεζες και όλα τα παρακλάδια αυτών, ένα απ΄ αυτά είναι και ο Τειρεσίας. Πρέπει επιτέλους να βρεθεί μια άκρη και γι΄αυτά. Δεν μπορώ να πω τίποτα για την Ελληνική δικαιοσύνη, την ευχαριστώ πάρα πολύ. Όσες προσφυγές έγιναν, καταδίκασαν σε όλες τις περιπτώσεις την εταιρεία αυτή και τώρα με τις χιλιάδες μηνύσεις που θα κάνουμε μαζεμένες, πιστεύω ότι θα μπει φραγμός στις παρανομίες του Τειρεσία.

Ν. Βάνης: Εκτός από τις μηνύσεις έχουν κατατεθεί και αγωγές εναντίον της εταιρείας για αποζημιώσεις;;;
Θ. Θανόπουλος: Ο νόμος είναι ξεκάθαρος, υπάρχουν μεγάλες ποινικές ευθύνες σε βάρος του Τειρεσία, γιατί δεν μπορεί ο καθένας, χωρίς στοιχεία, να φακελώνει ένα άνθρωπο και να τον βγάζει εκτός αγοράς, οι ποινές λοιπόν είναι μεγάλες. Ο νόμος 452 προβλέπει, να ζητήσουν όλα τα θύματα της μεγάλες ηθικές και οικονομικές βλάβες. Θα πρέπει να αποζημιωθούν όλοι αυτοί οις άνθρωποι και ιδίως αυτοί στην Βόρεια Ελλάδα όπου έχουν κλείσει πολλές επιχειρήσεις, εξ’αιτίας παρανόμων ενεργειών του Τειρεσία.

Οι ενδιαφερόμενοι ας επικοινωνήσουν με το Σύλλογό μας, όπου έχουμε έτοιμες αιτήσεις και αναφορές. Πρώτα – πρώτα θα πρέπει να ζητήσουμε να μας διαγράψουν από τα αρχεία και να μην μεταδίδουν τα προσωπικά μας δεδομένα. Αυτοί απαντούν με χίλιες δυό αηδίες, τις οποίες θα χρησιμοποιησουμε για να στραφούμε εναντίον τους. Είναι τόσο θρασείς, λένε για παράδειγμα: μια και δεν μας ζήτησε κάποιος να τον διαγράψουμε, γιατί να το κάνουμε. Καταλάβατε;;;
Τόσα χρόνια έχουν καταστρέψει την Ελληνική κοινωνία, την αγορά, και τώρα μας βγαίνουμε από πάνω λέγοντας ότι δεν τους το ζητήσαμε. Γιατί να το ζητήσουμε;;;

Τους έχουμε καμιά ανάγκη;;; Τους είχαμε καλέσει εμείς να μας φακελώνουν;;;
Και κάτι ακόμα, λένε ότι για να μας διαγράψουν, να τους προσκομίσουμε εμείς τα παραστατικά ότι έχουμε ξωφλήσει. Εγώ λέω σε όλους να μην τους πάτε παραστατικά, με αυτό τον τρόπο τους νομιμοποιούμε. Επίσης, έχουμε υποχρέωση όλα αυτά τα χρόνια, να κρατάμε γραμμάτια και επιταγές;;; Πληρώσαμε το γραμμάτιο και το καταστρέψαμε, δεν ξέραμε ότι μας είχαν φακελώσει, και θα μας χρειαστεί. Έτσι δεν είναι;;;

Ν. Βάνης: Στο εξωτερικό μια επιταγή που σφραγίζεται και πληρώνεται μετά, αυτομάτως δεν διαγράφεται;;;
Θ. Θανόπουλος: Ακούστε στο εξωτερικό συμβαίνει κάτι άλλο. Στην Αμερική π.χ όταν κάποιος δεν πληρώνει μια υποχρέωση του, η τράπεζα τον καλεί, τον βοηθά, προσπαθεί να τον κάνει να σταθεί στα πόδια του και να συνεχίσει την δουλειά του. Εδώ εάν κάποιος δεν πληρώσει εγκαίρως αρχίζουν στα πανωτόκια, οι πλειστηριασμοί, και τον καταστρέφουν. Εδώ δηλαδή συμβαίνει το αντίθετο, η απανθρωπιά σε όλο το μεγαλείο της. Αναφέρθηκα σε αυτά προχθές σε μια τηλεοπτική εκπομπή στην οποία παραβρισκόταν και ένας ο οποίος όταν με είδε τον πόνεσε το στομάχι του, γιατί δεν μπορούσε να απαντήσει, και έφυγε στο μέσον της εκπομπής. Του λέω στην γειτονιά σας έχετε φαρμακείο;; Και εκείνος μου απαντά, έχουμε γιατί;;; Και εγώ του λέω, για σας μπορεί να μην χρειάζονται τα φαρμακεία, για μας όμως χρειάζονται. Όταν αρρωστήσουμε πρέπει να πάρουμε φάρμακα, για να γίνουμε καλά. Εσείς δεν αφήνετε κανέναν να ορθοποδήσει, όταν πάθουμε κάτι, έτσι δεν είναι;;;

Ν. Βάνης: Οι τράπεζες δεν εκτελούν τους νόμους της πολιτείας ως όφειλαν.
Θ. Θανόπουλος: Όλα αυτά τα χρόνια –δυστυχώς- ο Τειρεσίας και οι τράπεζες παραπλανούν τις κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση Καραμανλής έκανε ένα βήμα, να περιορίσει την αισχροκέρδεια των τραπεζών, το οποίο όμως δεν είναι αρκετό.

Ν. Βάνης: Θέλω να μου πείτε τι έκανε.
Θ. Θανόπουλος: Έβαλε ανώτατο πλαφόν, ότι για ένα δάνειο δεν μπορεί η τράπεζα να εισπράξει με τα έξοδα μαζί, περισσότερο από το τριπλάσιο του δανείου. Ξέρετε ότι σήμερα εκδίδονται 4.000 και πλέον προγράμματα πλειστηριασμών σε όλη την Ελλάδα;;; Βέβαια δεν εκτελούνται όλοι, γιατί εάν αυτό γίνονταν, θα είχαμε βάλει μια ταμπέλα που θα έγραφε «Η χώρα πωλείται». Ευτυχώς όμως ο καθένας κόβει τον λαιμό του, πάει χρεώνεται, πληρώνει και σιγά – σιγά αρχίζει να ξεχρεώνει αυτά που χρωστά.

Ν. Βάνης: Έχω ακούσει κύριε πρόεδρε ότι κάποιος πήρε δάνειο 5.000.000, πλήρωσε 14.000.000 δραχμές και ακόμα χρωστά.
Θ. Θανόπουλος: Δεν ακούσατε τίποτα ακόμη. Από δάνειο 200.000 δραχμές ζητούν 56.000.000 εκατομμύρια.

Ν. Βάνης: Η όλη υπόθεση είναι ντροπή, το Ελληνικό κράτος με το κατεστημένο των τραπεζών να μην κάνει τίποτα. Σε καμιά χώρα δεν γίνεται αυτό. Εγώ τους τραπεζίτες τους αποκαλώ λήσταρχους Νταβέληδες.
Θ. Θανόπουλος: Διαφωνώ και ξέρετε γιατί;;; Ο λήσταρχος Νταβέλης έπαιρνε ότι έβρισκε και έφευγε. Αυτοί παίρνουν ότι βρίσκουν, την περιουσία και την ζωή μας ακόμα. Ξέρετε ότι έχουν κατασχέσει και τάφο;;; Μέχρι εκεί έχουν φτάσει!!!.

Ν. Βάνης: Δηλαδή πήγαν και κατέσχεσαν τον οικογενειακό τάφο;;;
Θ. Θανόπουλος: Ναι, μέχρι εκεί έφτασαν!!! Οι άνθρωποι αυτοί έχουν τόσο ξετσιπωθεί, που δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Ήλθε κάποιος από το Καστέλι της Κρήτης, τον φιλοξενώ στο σπίτι μου, γιατί δεν έχει που να μείνει. Ο άνθρωπος έχει πάρει δάνειο 2.500.000 δραχμές, του έχουν πάρει δύο χωράφια, τρία μαγαζιά, δηλαδή τα 2.500.000 τα έχει πληρώσει 15.000.000, και ακόμα χρωστά. Καταλαβαίνετε τι γίνεται;;;

Ν. Βάνης: Κύριε πρόεδρε δεν έχετε καταφύγει στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο, για να καταδικαστούν οι τράπεζες, και το κράτος, και ίσως έτσι βάλουν μυαλό;;;
Θ. Θανόπουλος: Ευτυχώς να είναι καλά αυτοί, οι οικογένειες τους. Και αναφέρομαι στους δικαστές οι οποίοι απονέμουν δικαιοσύνη. Εάν χαθεί κανένα δικαστήριο, χάνεται από τον δικηγόρο ο οποίος δεν γνωρίζει το θέμα αυτό. Πρέπει να κατέχει καλά το θέμα των τραπεζών, και να περάσεις δια πυρός και σιδήρου από εκεί. Εγώ πλέον έχω γίνει «καθηγητής», γιατί οκτώ χρόνια διδάσκομαι και διδάσκω τις τραπεζικές απάτες. Ξέρω ότι όταν πιάσω ένα χαρτί της τράπεζας στα χέρια μου, τι απάτη του έχουν κάνει του ανθρώπου, έχω τόσο μεγάλη πείρα. Γι΄αυτό με βλέπετε να βγαίνω στην τηλεόραση και δεν τολμά κανείς να βγει για να με αντιμετωπίσει, γιατί έχω στοιχεία.
Κάποτε πήγα στον ΑΝΤ1 και βγήκε ένας διευθυντής μιας τράπεζας και είπε ότι εμείς σεβόμαστε τους πελάτες μας και δεν κάνουμε πλειστηριασμούς. Του λέω. Μπορείτε να μου πείτε τότε γιατί σε κάποιον οφειλέτη από την Κέρκυρα η Τράπεζά σας του πήρε ένα πενταόροφο κτίριο για οφειλή 5.000.000 δραχμών;;; Και εκείνος μου απάντησε, θρασύτατα ότι η οφειλή δεν ήταν 5.000.000 αλλά 5.650.000 δραχμές !!!

Ν. Βάνης: Θέλω να σας ρωτήσω εάν γνωρίζετε από τους πλειστηριασμούς που κάνουν οι τράπεζες τα ακίνητα αυτά που καταλήγουν;; Σε κάποια λαμόγια του κατεστημένου;;;
Θ. Θανόπουλος: Είναι πασίγνωστο ότι τα ακίνητα οι τράπεζες τα φωτογραφίζουν και τα λανσάρουν. Οι περισσότερες τράπεζες έχουν συνεργασίες με διάφορες εταιρείες που τα παίρνουν γα τίποτα και τα πουλούν όπου θέλουν. Δυστυχώς εδώ έπρεπε να είναι προ πολλού σε όλους τους πλειστηριασμούς υπάλληλος μέσα, και όχι τώρα που ήλθε το ΣΔΟΕ για να ελέγχει, για να μην γίνεται ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Δεν μπορεί ένα ακίνητο που κοστίζει 100.000.000 δραχμές να το παίρνουν γα 15.000.000 και να το πωλούν μετά 70.000.000, αυτή η διαφορά που πάει;; Δεν είναι ξέπλυμα μαύρου χρήματος;;; Εγώ όταν έκανα αναφορά στο ΣΔΟΕ τους είπα: Ένα θέλετε να καλύψουμε Ελληνικό προϋπολογισμό, να πάτε να χτυπήσετε τους πλειστηριασμούς. Εκεί θα δείτε τα δις την εβδομάδα αλλάζουν χέρια, χωρίς να το ξέρει κανένας.

Ν. Βάνης: Έχουμε πολλά κατεσχημένα εργοστάσια;;;
Θ. Θανόπουλος: Χιλιάδες εργοστάσια και επιχειρήσεις έκλεισαν εξ’αιτίας του Τειρεσία. Εάν κάνετε μια βόλτα θα δείτε ότι δεν δουλεύει τίποτα, τελείωσαν όλοι.

Ν. Βάνης: Έχουμε ένα πρόσφατο παράδειγμα το εργοστάσιο του κυρίου Βουλινού που κλείνει, γιατί δεν τον χρηματοδοτεί η Εμπορική τράπεζα.
Θ. Θανόπουλος: Είσθε σίγουρος ότι δεν συμβαίνει κάτι άλλο;;; Μήπως η οποιαδήποτε τράπεζα έχει καμιά εταιρεία στην οποία είναι μέτοχος, η οποία ετιρεία είναι ανταγωνίστρια αυτής του κάθε κου Βουλινού;;; Γιατί εδώ έχει γίνει και το άλλο, ότι μπήκαν τράπεζες σε κάπου 680 εταιρείες και προσπάθησαν να κλείσουν όλες τις άλλες για να έχουν υπερκέρδη οι δικές τους. Μήπως υπάρχει καμιά εταιρεία με ομοειδή προϊόντα στην Βόρεια Ελλάδα που συμμετέχει και η τράπεζα και γι΄αυτό θέλει να τον κλείσει. Αυτός είναι ένας σπουδαίος λόγος και θα πρέπει να ελεγχθεί.
Ακούσατε τον κο Καραμανλή να λέει στην έκθεση της Θεσ/νίκης, ότι τελείωσαν τα πανωτόκια;;; Δεν το είπε, ξέρετε γιατί;;; Του πήγα ένα πακέτο με πλειστηριασμούς και μια επιστολή, λέγοντας του ότι οι τράπεζες έκαναν αυτά που ήθελαν, δεν πειθάρχησαν και γι’αυτό συνεχίζονται οι πλειστηριασμοί. Το έλαβε υπόψη του και δεσμεύτηκε ότι θα διορθωθεί ο Νόμος. Δεν μπορεί να το διανοηθεί κανείς να λέει ο Πρωθυπουργός ότι θα πρέπει να εφαρμόζεται ο Νόμος, και οι τράπεζες να μην τον εφαρμόζουν, είναι παράλογο. Θα πρέπει εδώ να πώ για την Αγροτική, επειδή εγώ είμαι μέσα στα πράγματα και έχω τους αγρότες κοντά μου, ότι δείχνει να έχει αλλάξει νοοτροπία, πολιτική, πολλά αρπαχτικά έχουν φύγει από μέσα.

Ν. Βάνης: Δηλαδή κύριε πρόεδρε στην Αγροτική υπήρχαν πολλά λαμόγια;;;
Θ. Θανόπουλος: Αντιμετώπιζαν τους αγρότες σαν ανθρώπους τρίτης κατηγορίας, τους έβριζαν, τους απειλούσαν, τους έδιωχναν και το λέω αυτό δημόσια. Ας βρεθεί κάποιος που θα βρίσει, ή θα μιλήσει άσχημα σε δανειολήπτη και αυτός θα πάρει τηλέφωνο στον σύλλογο. Την άλλη ημέρα ο υπάλληλος θα πρέπει να πάει σπίτι του. Ο κος Μηλιάκος, φαίνεται ότι γνωρίζει τα προβλήματα των αγροτών και προσπαθεί να μπει μια σειρά.

Ν. Βάνης: Κύριε πρόεδρε θέλω να σας ευχαριστήσω για όλα αυτά τα ενδιαφέροντα που μας είπατε. Να ξέρετε δε ότι πάντοτε θα είμαστε στο πλευρό σας.
Θ. Θανόπουλος: Και εγώ χάρηκα πολύ γιατί είστε ένας δημοσιογράφος ο οποίος έπιασε σωστά το θέμα, έκανε σωστές ερωτήσεις, και μου δόθηκε η ευκαιρία να απαντήσω σε θέματα που ίσως να μην έχω απαντήσει ποτέ. Σας ευχαριστώ που φιλοξενήσατε τις απόψεις μου.

.