ΔΙΚΗ SIEMENS: ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ – Τα απλήρωτα τιμολόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη – Τελικά, είχε μαγικό τρόπο η κ. Τσακάλου

16 Δεκεμβρίου 2017

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΜΒΑ

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου

Επικεφαλής της “Ελλήνων Πολιτείας”

Στο Α΄ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων συνεχίζεται η δίκη της Siemens με την εξέταση της μάρτυρος κ. Αικατερίνης Τσακάλου, πρώην διευθύντριας – και ουχί γραμματέως όπως αναφέρεται από τα ΜΜΕ καθώς είναι ευδιάκριτη η μεγάλη διαφορά που πηγάζει από τις αρμοδιότητες που είχε –  του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens και κατηγορούμενου στην παρούσα δίκη, Μιχάλη Χριστοφοράκου!

Εξεταζόμενη η μάρτυς από την Έδρα, δέχτηκε βροχή ερωτήσεων για τις σχέσεις του Μιχάλη Χριστοφοράκου με την οικογένεια Μητσοτάκη και στο σημείο αναφοράς των περιβόητων τιμολογίων της Siemens Tele (Θεσσαλονίκης) είπε: “Μου είχε παραγγείλει τηλεφωνικά κέντρα για τον εξοπλισμό δυο πολιτικών γραφείων του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα, νομίζω ότι η κάλυψη της δαπάνης ξεπερνούσε το επιτρεπόμενο όριο. Μου είχε πει ο Χριστοφοράκος να βρω τρόπο να καλυφθούν από την εταιρεία, αλλά εγώ δεν είχα κανέναν μαγικό τρόπο. Υπήρξε μεγάλη χρονοτριβή, έγινε φασαρία στον Τύπο και τελικά τα κάλυψε ο κ. Μητσοτάκης”!

 

Πάντα υπήρχε μαγικός τρόπος κάλυψης των “δωρεών”   

 

Θα σταθώ σε δυο σημεία της απαντήσεως της κ. Τσακάλου!

Πρώτον, στο γεγονός πως επιβεβαιώνει ότι η πληρωμή πραγματοποιήθηκε αφού δημοσιοποιήθηκε η “δωρεά”! Δηλαδή, εάν δεν είχε ξεσπάσει ο θόρυβος δεν θα είχε πληρωθεί ΠΟΤΕ η αξία αυτών των τιμολογίων!

Δεύτερον, στο γεγονός πως ο Χριστοφοράκος της δίνει εντολή για να βρει τρόπο να καλύψει τη δαπάνη! Και εκείνη απάντησε πως δεν είχε κανέναν μαγικό τρόπο!

Σήμερα – για άλλη μια φορά θα σας αποκαλύψουμε πως είχε μαγικό τρόπο η κ. Τσακάλου για να καλύπτει τέτοιες δαπάνες!

Και λέω για άλλη μια φορά, γιατί η αναλυτική αναφορά μου στην Ελεύθερη Ώρα περί του θέματος κατά το παρελθόν πέρασε προφανώς απαρατήρητη, γιατί ίσως δεν εξυπηρετούσε το πολιτικό Σύστημα!

 

Μετά την κ. Τσακάλου καταθέτει ο κ. Κυριάκος Μικές

 

Έτσι θα θυμίσω τι έγραφα στις 21 Δεκεμβρίου 2014 στην Ελεύθερη Ώρα στο άρθρο μου: “Μίζενς και πολιτικά πρόσωπα”, αλλά και στο άρθρο μου: “Ο μπατζανάκης της Siemensγράφει τα απομνημονεύματά του” στις 2 Ιανουαρίου 2016!

Σε αυτά τα άρθρα έκανα αναφορά στο δημοσιογράφο Τάσο Τέλλογλου – που ήδη κατάθεσε στη δίκη χωρίς νομίζουμε να θέλει να τη διαφωτίσει – και στο βιβλίο του με τίτλο: “Το Δίκτυο: Φάκελος Siemens”!

Σε αυτό γίνεται αναφορά στην πολύκροτη κατάθεση υψηλόβαθμου στελέχους της Siemens, σημαντικό απόσπασμα αναφέρω παρακάτω από το κεφάλαιο: “Η ανάκριση Ζαγοριανού και οι αμαρτωλές συμβάσεις του Δημοσίου”. Το οποίο αφορά μέρος της κατάθεσης στον Ανακριτή Ζαγοριανό, του Γενικού Διευθυντή του Λογιστηρίου της Siemens, Κυριάκου Μικέ:

«…“αυτά που ανέφερα στην προκαταρκτική εξέταση στον κ. Αθανασίου για τα τιμολόγια του Μητσοτάκη Κυριάκου έχουν εκδοθεί από τη Siemens στη Θεσσαλονίκη, όπου πρόεδρος του ΔΣ ήταν ο κ. Μαυρίδης (σημ.: ο αντικαταστάτης του Γεωργίου – κατηγορούμενος και αυτός) μέχρι το 2005-2006…”. Στο σημείο αυτό ο κ. Τέλλογλου επισημαίνει πως ο μάρτυρας υπέπεσε σε αντίφαση από τη στιγμή που τα τιμολόγια για την αγορά του εξοπλισμού αφορούσαν το 2007 και ο Μαυρίδης δεν είχε την παραμικρή σχέση με την έκδοσή τους, αφού είχε αποχωρήσει από την εταιρεία τον Απρίλιο του 2006. “Τα λοιπά δε τιμολόγια που βρέθηκαν στην κατοχή της κ. Τ. (σημ.: Τσακάλου Αικατερίνης – διευθύντριας του γραφείου Χριστοφοράκου) συνέχισε ο Κ.Μ. και των ξένων εταιρειών δεν ανήκαν και δεν εισήλθαν ποτέ στο επίσημο λογιστήριο της Siemens για το οποίο ήμουν αρμόδιος…”. Για τα τιμολόγια του κ. Μητσοτάκη ο κ. Μ. αναφέρει ότι διαπίστωσε εκ των υστέρων ότι “ήταν εξοφλημένα τα συγκεκριμένα παραστατικά…”. Στην αρχική του κατάθεση στον κ. Παναγιώτη Αθανασίου, ο Κ.Μ. είχε πει ότι τα “δώρα” αυτά εδίδοντο στις ονομαστικές εορτές εκείνων που τα έπαιρναν, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα. Στη δική του κατάθεση για το ίδιο θέμα στην αμερικανική δικηγορική εταιρεία Debevoise, ο διαχειριστής των “μαύρων ταμείων” πριν τον Σήκατσεκ, Ράινερ Πέτερ Νηντλ, είχε διευκρινίσει ότι, πριν την καθιέρωση των πληρωμών του 2% από τον τζίρο των τηλεπικοινωνιών της ελληνικής εταιρείας, ένα ποσοστό 2% του τζίρου του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης δινόταν σε Χριστουγεννιάτικα δώρα. Το 2% του πολιτικού χρήματος ήρθε να αντικαταστήσει αυτό τον μηχανισμό “δώρων”»!

 

Να μιλήσουμε με τη γλώσσα της αληθείας

 

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημάνουμε πως ο κ. Τέλλογλου έχει δίκιο, όταν ισχυρίζεται πως τα τιμολόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αγορά εξοπλισμού αφορούσαν το 2007, αφού είχαν εκδοθεί τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου και είχαν τόπο προορισμού την: Πλ. Φιλικής Εταιρείας 3 – Κολονάκι, όπως φαίνεται και από τα Δελτία Αποστολής (2 εξ αυτών συνημμένα), όπου και το μεσιτικό γραφείο της κ. Αικατερίνης Μητσοτάκη, αδελφής του Κυριάκου.

Ακολούθως, και μετά από όλα τα παραπάνω που γλαφυρότατα αναφέρονται στο βιβλίο του κ. Τέλλογλου, ας επιχειρήσουμε να κάνουμε μια ψηλάφηση της υποθέσεως:

Πρώτον: Ας αποδεχθούμε ότι ταλοιπά τιμολόγια βρέθηκαν στην κατοχή της κ. Τ.” Ας αποδεχτούμε επίσης, ότι τα συγκεκριμένα τιμολόγια, όπως λέει ο Κ.Μ. “δεν εισήλθαν ποτέ στο επίσημο λογιστήριο της Siemens” από τη στιγμή που η κ. Τ. είχε προφανώς τους δικούς της λόγους και τα κράταγε στο συρτάρι της και δεν τα είχε προωθήσει, ως όφειλε, στο λογιστήριο για καταχώρηση αφού αυτό ορίζεται στον ΚΦΣ.  Όμως, τα τιμολόγια αυτά ουδέποτε καταχωρήθηκαν στο λογιστήριο; Επί παραδείγματι, το λογιστήριο όταν κλείνει ισολογισμό, δεν θα μπορούσε να βρει ακαταχώρητα τα συγκεκριμένα τιμολόγια; Δεν θα μπορούσε να τα βρει από την ανταλλαγή επιστολών συμφωνίας ανοικτών υπολοίπων μεταξύ της εταιρείας Siemens ΑΕ που ήταν ο εντολέας και της εταιρείας Fujitsu Computers Siemens που ήταν ο εκδότης; Σημειώστε, πως είναι άλλα τα τιμολόγια της Θεσσαλονίκης που πλήρωσε εκ των υστέρων ο κ. Μητσοτάκης!

Δεύτερον: Και εν τέλει, πληρώθηκε η Siemens ΑΕ από τον παραλήπτη του εξοπλισμού; Γιατί, αν πληρώθηκε η Siemens ΑΕ από τον παραλήπτη του εξοπλισμού (Κυριάκος Μητσοτάκης), τότε η πληρωμή αυτή ποια απαίτηση της εταιρείας τακτοποίησε, αφού δεν υπήρχε καταχωρημένη η απαίτηση στο λογιστήριο της Siemens;

Τρίτον: Και αν τελικά βρέθηκαν τα τιμολόγια, καταχωρήθηκαν στο λογιστήριο της Siemens ΑΕ, έστω και εκ των υστέρων όπως προβλέπεται; Καταχωρήθηκαν στα επίσημα βιβλία της εταιρείας, σε λογαριασμούς πωλήσεως εμπορευμάτων ή θα μπορούσε να έχει γίνει καταχώριση στα “πάγια” στοιχεία της εταιρείας; Που σημαίνει πως το εμπόρευμα των συγκεκριμένων τιμολογίων, επιβάρυνε τον εξοπλισμό της εταιρείας Siemens ΑΕ στο κτήριο στο Μαρούσι, Αρτέμιδος 8 (έδρα της εταιρείας την εποχή εκείνη).  Και αν έγινε αυτό, γιατί να έγινε άραγε;

 

Ιδού η απλήρωτη δαπάνη

 

Παρακάτω λοιπόν δημοσιεύουμε δυο Δελτία Αποστολής με υλικά που παραδόθηκαν στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη και ουδέποτε πληρώθηκαν από τον ίδιο, αφού επιβάρυναν τα πάγια στοιχεία της εταιρείας Siemens κατ΄ εντολή της κ. Τσακάλου και του κ. Φίσερ, προσωρινού αντικαταστάτη του Μιχάλη Χριστοφοράκου μετά την απόδρασή του στη Γερμανία!

Εκτός των Δελτίων Αποστολής (υπάρχει και το σύνολο των τιμολογίων) διακρίνουμε και την αναγνώρηση της δαπάνης με την ταυτόχρονη καταχώρηση στα επίσημα βιβλία της εταιρείας με τις υπογραφές του κ. Δημητριάδη (στελέχους του τμήματος Μηχανογράφησης της Siemens, στον οποίο πολλές φορές αναφέρθηκε παλαιότερα στη Βουλή ο Γιώργος Καρατζαφέρης, αλλά και προ λίγων ημερών στον τηλεοπτικό του σταθμό ΑΡΤ), της κ. Τσακάλου και του κ. Φίσερ!

Άρα, υπήρχε αυτός ο μαγικός τρόπος, θα απαντούσαμε στην κ. Τσακάλου!

Επίσης, σημαντικό σημείο είναι πως στην αναγνώριση της δαπάνης και την καταχώρηση στα Πάγια στοιχεία της Siemens, φαίνεται ο κωδικός Ε2 που σημαίνει στην κωδικοποίηση εμπορευμάτων της γερμανικής εταιρείας, “Πάγια στοιχεία”!

Αξιοσημείωτο επίσης πως, η ημερομηνία υπογραφής και η εντολή οριστικής καταχώρησης προς το λογιστήριο δόθηκε την 1η Οκτωβρίου 2008 (αρχή οικονομικού έτους τηςSiemens ) ενώ τα τιμολόγια είχαν έκδοση τον Μάρτιο, τον Απρίλιο, Μάιο και Νοέμβριο του 2007!

Αυτά και επανέρχομαι…

 

 

 

 

 

           

.