Με στόχο τη διαμόρφωση “γραμμής Μαζινό” για το προσφυγικό

14 Δεκεμβρίου 2017

Ενέργειες για την οικοδόμηση ενιαίου μετώπου απέναντι στην επιχειρούμενη ανατροπή του status quo, των ποσοστώσεων στο μεταναστευτικό, κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προγραμματίζοντας μπαράζ συναντήσεων με φίλους, εταίρους και θεσμούς, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Σύμφωνα με με ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Η συνάντηση, που θα έχει αντικείμενο τις ευρωτουρκικές σχέσεις και το προσφυγικό, θα πραγματοποιηθεί κατόπιν αιτήματος του κ. Τσίπρα προς τον κ. Γιούνκερ.
Υπενθυμίζεται ότι η Βουλγαρία αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. από την 1η Ιανουαρίου και για ένα εξάμηνο.

Η πρόταση που καταθέτει προς το Συμβούλιο Αρχηγών ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, είναι προφανές ότι είναι αποτέλεσμα διαβουλεύσεων και πιέσεων των χωρών του group Visegrad, ενώ έχει ήδη προκαλέσει τις αντιδράσεις της Κομισιόν και μεμονωμένων χωρών.

Ωστόσο η αντιμετώπιση μιας τόσο επιθετικής κίνησης σε θεσμικό και πολιτικό επίπεδο απαιτεί συντονισμό και ενιαία διαπραγματευτική τακτική. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος αφενός επιχειρεί να ισχυροποιήσει τη γραμμή άμυνας, απέναντι το group Visegrad και τον Ντόναλντ Τουσκ, αφετέρου επιχειρεί να αξιοποιήσει τη συγκυρία για την ενίσχυση του ηγετικού και ευρωπαϊκού του προφίλ, καθώς και της αξιοπιστίας του, ως ηγέτη και συνομιλητή.

Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο,Σε ανοιχτή και δημόσια σύγκρουση βρίσκονται πλέον η Κομισιόν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, με επίκεντρο την πρόταση που αναμένεται να καταθέσει ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας για το προσφυγικό, η οποία οδηγεί στην κατάργηση των ποσοστώσεων, πολιτική την οποία χαρακτηρίζει αποτυχημένη, ενώ αφήνει έξι μήνες περιθώριο διαβουλεύσεων για συναίνεση από μηδενικής βάσης.

Η διαρροή του εγγράφου έγινε χθες, σήμερα όμως ήρθε η απάντηση από τον Επίτροπο Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος χαρακτηρίζει το έγγραφο απαράδεκτο, ενώ εκθέτει δημοσίως τον Ντόνολαντ Τουσκ, τον οποίο κατηγορεί στροφή 180 μοιρών και υπαναχώρηση από τις κοινές θέσεις με την Κομισιόν και την πρόοδο που είχε επιτευχθεί.

Στο έγγραφό του ο Ντόναλντ Τουσκ υποστηρίζει ότι το σχέδιο της Ε.Ε. για κατανομή των προσφύγων στα κράτη-μέλη βάσει υποχρεωτικών ποσοστώσεων υπήρξε διχαστικό και αναποτελεσματικό.

Σε αυτό απάντησε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι:

«H θέση μου είναι σαφέστατη. Το έγγραφο Τουσκ είναι απαράδεκτο. Είναι αντιευρωπαϊκό και αγνοεί όλη την εργασία που κάναμε τα τελευταία τρία χρόνια, μαζί»,

ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, θα ορίσει προθεσμία έξι μηνών στους ηγέτες της Ε.Ε. προκειμένου να καταλήξουν σε ομόφωνη συμφωνία για μεταρρυθμίσεις του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. Εάν ωστόσο αυτό δεν καταστεί δυνατό ο ίδιος θα καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις.

Η αναφορά αυτή θα μπορούσε να παραπέμπει και σε κατάργηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων τις οποίες αρνούνται να υλοποιήσουν η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχία, με αποτέλεσμα να έχουν παραπεμφθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο από την Κομισιόν. Πάντως, δεν αποκλείεται στην περίπτωση αυτή ο Τουσκ να βρεθεί αντιμέτωπος με αντιδράσεις από άλλα όργανα της Ε.Ε. μεταξύ των οποίων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο σκεπτικισμός του Τουσκ σχετικά με την προοπτική της ομοφωνίας είναι έκδηλος εδώ και μήνες. Τον Οκτώβριο είχε δηλώσει ότι οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις είχαν σαν αποτέλεσμα να προκληθεί μια μόνιμη διαμάχη μεταξύ των κρατών-μελών. Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα, μέσω της επιστολής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα καλέσει τις κυβερνήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους παρά να αφήσουν τις Βρυξέλλες να ορίσουν τον ρυθμό για τη διαχείριση της πολιτικής για το μεταναστευτικό.

«Μόνο τα κράτη-μέλη μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη μεταναστευτική κρίση», αναφέρεται στην επιστολή του Τουσκ ενώ επισημαίνεται ότι

«ο ρόλος της Ε.Ε. είναι να προσφέρει την πλήρη στήριξή της με κάθε δυνατό τρόπο για να βοηθήσει τα κράτη-μέλη αλλά η Ε.Ε. δεν έχει ούτε την ικανότητα αλλά ούτε και τις νομικές δυνατότητες να αντικαταστήσει τα κράτη-μέλη».

Η διατύπωση αυτή από μόνη της εγείρει τεράστιο θεσμικό και νομικό ζήτημα προσφέροντας όπλα και βάση για την αμφισβήτηση των δράσεων της Κομισιόν έναντι των χωρών του group Vizegrad.

Σύμφωνα με διπλωμάτη της ΕΕ, ορισμένα κράτη μέλη έχουν εκφράσει την έκπληξή τους για την επιστολή του Τουσκ «επειδή δεν φαίνεται να είναι σε αρμονία» με την εργασία που ανέλαβαν οι υπουργοί εσωτερικών που εργάζονται στον φάκελο με θέμα την προσφυγική κρίση.

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, στις δηλώσεις του κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τουσκ ότι το κείμενο του αντιβαίνει τις ευρωπαϊκές αρχές

«Αυτό το κείμενο υπονομεύει έναν από τους βασικούς πυλώνες της Ε.Ε., την αλληλεγγύη. Χωρίς αλληλεγγύη, η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτός ο όρος αναφέρεται στα ιδρυτικά κείμενα των Συνθηκών»

υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η ευθύνη για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης δεν μπορεί να αναλαμβάνεται από μεμονωμένα κράτη-μέλη, αλλά αποτελεί ευρωπαϊκό θέμα.

«Η επιτυχία στη διαχείριση της κρίσης είναι αποτέλεσμα της κοινής δράσης και των κοινών μας προσπαθειών, των οργανισμών και όλων των κρατών-μελών», υπογράμμισε ο Έλληνας πολιτικός, ενώ επισήμανε ότι δεν θα πρέπει μπορεί η προστασία των εξωτερικών συνόρων να αντικαταστήσει την προστασία των προσφύγων. «Είναι νομική και ηθική μας υποχρέωση. Δεν χτίζουμε μια Ευρώπη-φρούριο»

επισήμανε, ενώ διαφώνησε με την άποψη ότι η μετεγκατάσταση δεν ήταν αποτελεσματική, καθώς περισσότερα από 32.000 άτομα έχουν μετεγκατασταθεί και μάλιστα πάνω από το 90% των επιλέξιμων.

Καταλήγοντας, ο επίτροπος έστειλε μήνυμα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ότι «δεν μπορεί να υπάρχει αλληλεγγύη αλά καρτ» και ότι «χρειάζεται να σφυρηλατήσουμε ενότητά μας και όχι να ενισχύουμε αντιευρωπαϊκές τοποθετήσεις».

.