Ο Αλέξης Τσίπρας παίρνει πάνω του το παιχνίδι του πολυνομοσχεδίου και της τρίτης αξιολόγησης,

9 Ιανουαρίου 2018

Ο Αλέξης Τσίπρας παίρνει πάνω του το παιχνίδι του πολυνομοσχεδίου και της τρίτης αξιολόγησης,

καθώς και του οδικού άξονα για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, τον προσεχή Αύγουστο.

Το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα, θα έχει ένα ισχυρό «γλυκαντικό» που θα καλύψει την πικρή γεύση ορισμένων παρεμβάσεων και είναι η αύξηση των επιδομάτων που λαμβάνουν περίπου 700.000 οικογένειες με παιδιά.

Για σήμερα, στις 10:30 το πρωί, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ έχει δώσει εντολή στους αρμοδίους υπουργούς, να ενημερώσουν την κοινοβουλευτική ομάδα και να λύσουν τις όποιες απορίες των βουλευτών, για τις δεκάδες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου.

Η συνεδρίαση του Υπουργικού συμβουλίου πραγματοποιείται ενόψει της αυριανής κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, η ψήφιση του οποίου αποτελεί την τελευταία πράξη για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν του πολυνομοσχεδίου, στην ατζέντα της συζήτησης στο υπουργικό συμβούλιο θα τεθεί και ο προγραμματισμός του κυβερνητικού έργου για την επόμενη μέρα, μετά την αξιολόγηση.

Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει την προετοιμασία της επόμενης, 4ης και τελευταίας αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος, αλλά τα όποια προαπαιτούμενα, θα πρέπει να κλείσουν άμεσα. Η εντολή του πρωθυπουργού θα είναι όπως, από την επομένη της ολοκλήρωσης της γ’ αξιολόγησης που θα γίνει στις 22 Ιανουαρίου, να αρχίσουν να κλείνουν και τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης, καθότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Η 4η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει οπωσδήποτε πριν τα τέλη Μαΐου, ώστε να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος, για το τεχνικό μέρος της προετοιμασίας εξόδου από το μνημόνιο, την 21η Αυγούστου 2018. Δεν υπάρχει δηλαδή κανένα περιθώριο για αναβολές και καθυστερήσεις όπως συνέβη με όλες τις αξιολογήσεις του τρίτου αλλά και των δύο πρώτων μνημονίων.

Η ώρα του πολυνομοσχεδίου

Το νομοσχέδιο «σκούπα» αναμένεται να κατατεθεί αύριο (9 Ιανουαρίου)  στη Βουλή. Η επεξεργασία του στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Παράλληλα, μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, αναμένεται παράλληλα να γίνει διεξοδική ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από όλους του υπογράφοντες υπουργούς, ώστε να προληφθούν πιθανές διαφοροποιήσεις.

Την Παρασκευή, το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και σύμφωνα με τους τελευταίους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, αναμένεται να ψηφιστεί την Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου.

Επίσης, οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα συζητηθούν στο EuroWorking Group (στενοί συνεργάτες των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης), που συνεδριάζει την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου, για να προετοιμάσει το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου. Εκεί αναμένεται να ολοκληρωθεί και τυπικά η γ΄ αξιολόγηση να ανοίξει ο δρόμος για την συζήτηση η απομείωση του ελληνικού χρέους και να τεθεί σε εφαρμογή ο οδικός άξονας για την έξοδο από το μνημόνιο.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση ώστε λίγα 24ωρα πριν από το Eurogroup να συνταχθεί το κείμενο συμμόρφωσης (compliance report) που είναι και το «κλειδί» για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης.

Τι προβλέπει 

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει την υλοποίηση περίπου 80 προαπαιτούμενων, μεταξύ των οποίων είναι:

– Η αύξηση έως και 70% των οικογενειακών επιδομάτων , για 700.000 οικογένειες, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

– Η αναθεώρηση των προνοιακών επιδομάτων, με τη θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων.

– Η αλλαγή του νόμου για την προκήρυξη απεργιών από τις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές ενώσεις, καθώς θα απαιτείται πλειοψηφία από το 50%+1 των εργαζόμενων.

– Οι αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη της χώρας.

– Η ενίσχυση του ρόλου των οικονομικών εισαγγελέων, στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

.