Μάχη με τα χιόνια σήμερα στην Θεσσαλονίκη!

26 Φεβρουαρίου 2018

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές αναμένονται σύμφωνα με την ΕΜΥ, τη Δευτέρα, αρχικά στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές.

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές σε όλα τα ορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Ηπείρου, της δυτικής και κεντρικής Στερεάς, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης και πιθανώς και σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας. Τα φαινόμενα τα οποία κατά τόπους θα είναι ιδιαίτερα έντονα σταδιακά από το απόγευμα και από τα δυτικά θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ που σταδιακά από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα και από τα δυτικά.χιονιού προβλέπεται για τη Θεσσαλονίκη σήμερα Δευτέρα, με την θερμοκρασία να αγγίζει τους 3 βαθμούς Κελσίου και ασθενείς βόρειους ανέμους ως 2 μποφόρ.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλας Πατουλίδου, όλος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας και οι Τεχνικές Υπηρεσίες βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία επί 24ωρου βάσεως.

Για το σκοπό αυτό μέχρι στιγμής είκοσι μηχανήματα αποχιονισμού επιχειρούν είτε παραμένουν σε ετοιμότητα στις περιοχές που επλήγησαν από τη νέα επέλαση του χιονιά.

Συγκεκριμένα, τα μηχανήματα επιχειρούν στο ορεινό δίκτυο, αρμοδιότητας της μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης, του δήμου Λαγκαδά και Βόλβης καθώς και στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Κιλκίς και Θεσσαλονίκης-Καβάλας. Ταυτόχρονα 1000 περίπου τόνοι αλατιού χρησιμοποιούνται σε δρόμους του ορεινού όγκου καθώς και σε πεδινές περιοχές κυρίως στο οδικό δίκτυο του Δήμο Χαλκηδόνος.

Η αντιπεριφέρεια συνιστά στους οδηγούς να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες, να έχουν πάντα αλυσίδες μαζί τους και σε περίπτωση που κινηθούν σε ορεινά τμήματα να έχουν φορτισμένα τα κινητά τους και γεμάτο το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου, διότι η κακοκαιρία είναι σε εξέλιξη και είναι πιθανό τα φαινόμενα να ενταθούν.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η χιονόπτωση σε ορεινές κυρίως περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αλυσίδες, ενώ κλειστή παραμένει η επαρχιακή οδός Αγίου Βασιλείου – Χορτιάτη Θεσσαλονίκης. Επίσης, στην ορεινή περιοχή Βερμίου Ηαθίας υπερχίλισε ο ποταμός Τριπόταμος με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε δημοτικές οδούς κοινοτικών διαμερισμάτων. Επίσης, λόγω της πυκνής χιονόπτωσης, διακόπηκε και η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Άρνισσας – χιονοδρομικού κέντρου Βόρα και Κερασιάς – Βόρα, στο νομό Πέλλας.

Η χρήση αλυσίδων είναι απαράιτητη σε όλο το επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο Έδεσσας – Βεγορίτιδας, Θεσσαλονίκης – Φλώρινας (από Τ.Κ. Ριζαρίου δήμου Έδεσσας έως τα όρια με Πτολεμαΐδα), από το 85ο έως το 128ο χλμ. της παλιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Φλώρινας (μέσω Κέλλης), από 108ο έως 128ο χλμ. Αριδαίας – Νότιας (όρια με Π.Ε. Κιλκίς), από 30ο έως 45ο χλμ. της επαρχιακής οδού (ΕΠΟ) (Αριδαίας Κορυφής δήμου Αλμωπίας), από το 15ο έως 30ο χλμ. (ΕΠΟ) Κερασιάς – Χ/Κ Βόρας, από 16ο χλμ. (ΕΠΟ) Άρνισσας – χιονοδρομικού κέντρου Βόρα), από το 10ο χλμ.

Στο νομό Χαλκιδικής, στις (ΕΠΟ) Θεσσαλονίκης – Ιερισσού, από 49ο έως 90ο χλμ και Νεοχωρίου – Βαρβάρας – Ολυμπιάδας, στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (Παλαιόκαστρο έως Αρναία), από 60ο έως 85ο χλμ, καθώς και στο δημοτικό διαμέρισμα Ταξιάρχη. Επίσης, στην ΕΠΟ Αρναίας – Στανών, Παλαιοχωρίου – Μ. Παναγιάς και στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου, από 40ο έως 63ο χλμ.

Στο νομό Ημαθίας, στις ΕΠΟ Νάουσας – Σελίου, Βέροιας – Σελίου (από 4,5 έως 26,5 χλμ χιονοδρομικού κέντρου), στη δημοτική οδός Νάουσας – Τρία Πέντε Πηγαδιών, από το 4 ο έως το χιονοδρομικό κέντρο, στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Βέροιας -Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), από 75,5 έως τα όρια του νομου Κοζάνης,στην ΕΠΟ Βέροιας – Δασκίου και στη δημοτική οδό Νάουσας – Ροδοχωρίου.

Στο νομό Σερρών, στις ΕΠΟ Σερρών – Άνω Βροντούς – από 15ο έως 30,5ο χλμ. – Σερρών – χιονοδρομικό κέντρο Λαϊλιά, από 15ο έως 26,8ο χλμ και στον Κάθετο άξονα της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης -Λαγκαδά – Προμαχώνα.

Στο νομό Κιλκίς στις ΕΠΟ Γρίβα – Λιβαδίων, Γουμένισσας – Κάρπης, από το 2ο χλμ. και Πενταλόφου – Ομαλού., στην παλιά εθνικό οδό Αθηνών – Ευζώνων, από το ύψος του Πευκοδάσους έως τους Ευζώνους και στην επαρχιακή οδό Αξιούπολης – Ειδομένης, από το ύψος της Πηγής έως την Ειδομένη.

Εξάλλου, με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πέλλας, αίρεται το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων και των λεωφορείων, που ίσχυε για το 87ο έως το 118ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Φλώρινας.ape

 

.