Όσο όμως ελεγχόμενη είναι η κατάσταση με τον αγριόχοιρο στα καρτέρια,

15 Φεβρουαρίου 2018

 όμως ελεγχόμενη είναι η κατάσταση με τον αγριόχοιρο στα καρτέρια, άλλο τόσο εκτός ελέγχου είναι στην υπόλοιπη χώρα. Ο υπερπληθυσμός του αγριογούρουνου έχει προκαλέσει το φόβο και τον τρόμο σε περιαστικές περιοχές, από τη Βόρειο Ελλάδα μέχρι την Πελοπόννησο, καθώς οι αγριόχοιροι κάνουν αισθητή την παρουσία τους όχι μόνο μέσα σε αυλές σπιτιών αναζητώντας τροφή, αλλά και στους εθνικούς δρόμους, με αποτέλεσμα να προκαλούνται τροχαία δυστυχήματα με θύματα ανυποψίαστους οδηγούς.

Το θέμα έχει λάβει τεράστιες διατάσεις, ενώ με έγγραφο του προς τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης ζητά την επέκταση της θήρας αγριογούρουνο, ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των ατόμων του σε φυσιολογικά επίπεδα και να προστατευτεί ο πληθυσμός του, όπως και των ήμερων χοίρων από ασθένειες.

ο κυνήγι επιβαρύνει τα θηράματα κατά 3%. Αν θεωρούν ότι υπάρχει υπερπληθυσμός, μπορεί να γίνει καταπολέμηση και με τη βοήθεια των κυνηγών. Όμως υπάρχει μελέτη και σχεδιασμός; Όχι! Γιατί άλλο είναι το κυνήγι και άλλο η καταπολέμηση ενός πληθυσμού. Αν θέλουν να γίνει καταπολέμηση και ζητούν τη βοήθεια των κυνηγών θα πρέπει να υπάρχει σχεδιασμός και να συμπράξουν οργανωμένα όλες οι αρμόδιες αρχές (υπουργεία, δασικές αρχές, κυνηγετικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις κλπ). Μόνο με το κυνήγι, καταπολέμηση δεν γίνεται” εξηγεί ο κ. Παντελάκης, ο οποίος «κουβαλά» τεράστια εμπειρία ως γουρουνοκυνηγός και ιδρυτής της θρυλικής ομάδας «Γουρουνάδων Θηράματα».

Ο ίδιος επισημαίνει ακόμη ότι ο πληθυσμός του αγριόχοιρου αυξήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, αλλά δυστυχώς πρόκειται για ημίαιμα ζώα που προέκυψαν από την ελεύθερη επιδοτούμενη εκτροφή.

Ευχαριστούμε το κράτος που με τις επιδοτήσεις προς τους κτηνοτρόφους, σήμερα έχουμε φτάσει να έχουμε τόσοπλούσιο θήραμα σε αγριογούρουναΌμως θα πρέπει να ενημερώσουμε τον κόσμο. Για να μην παραπονιέται ότι τα ζώα αυτά έχουν φτάσει μέσα στις αυλές, γιατί κάποιες… φιλόζωες κυρίες φροντίζουν να τα ταϊζουν, ακόμη και με σκυλοτροφή! Το αγριογούρουνο δεν έχει εχθρούς. Ο εχθρός του είναι μόνο ο άνθρωπος και ο λύκος!” αναφέρει ο κ. Παντελάκης και δίνει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα με αριθμούς για το μέγεθος του προβλήματος. “Υπολογίστε ότι 400 χοιρομητέρες, που υπάρχουν σήμερα, θα μάς δώσουν 3.000 αγριόχοιρους του χρόνου. Και αν αυτά τα στοιχεία επαληθευτούν τότε θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα σύντομα”.

 

.