Ένα νέο ευνοϊκό πλαίσιο ρύθμισης για δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια για να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη,

23 Απριλίου 2018

Ένα νέο ευνοϊκό πλαίσιο ρύθμισης για δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια για να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη,

προωθούν οι τράπεζες. Το νέο πλαίσιο, που δεν αφορά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά μόνο όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, προσομοιάζει τη λογική που διέπει το νόμο Κατσέλη.

Στρατηγικός στόχος των τραπεζών είναι ναδιευθετήσουν-τακτοποιήσουν μέσω ενός σχεδίου win-win, τόσο για αυτές όσο και για τους δανειολήπτες, τα «κόκκινα» χαρτοφυλάκιά τους, που αφορούν μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια και δανειολήπτες που έχουν αναζητήσει «καταφύγιο» στο νόμο Κατσέλη.

Οι εν λόγω δανειολήπτες, που υπολογίζονται στους 170.000, «κουβαλούν» χρέος, που σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τραπεζών, αγγίζει τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ. Ως εκ τούτου, προκύπτει και η ανάγκη των τραπεζικών ιδρυμάτων για διευθέτηση αυτή της «μαύρης» τρύπας, με τη δημιουργία ενός πλαισίου ευνοϊκών ρυθμίσεων, που θα λειτουργήσει ως δέλεαρ προς τους δανειολήπτες, οι οποίο έχουν ζητήσει την προστασία του νόμου Κατσέλη.

Γενναίο «κούρεμα» και χαμηλές δόσεις

Οι προτάσεις των τραπεζών, όπως αναφέρει το «Έθνος», περιλαμβάνουν γενναίο «κούρεμα» της οφειλής για τα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, όπως επίσης και μειώσεις στις δόσεις με «κούρεμα» σε βάθος χρόνου, υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης  τηρεί χωρίς παρέκκλιση. την προσφερόμενη ρύθμιση.

Οι τράπεζες θα διαμορφώνουν τις προτάσεις τους, με κυρίαρχο γνώμονα την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη και τη δυνατότητά του να εξυπηρετεί-σε βάθος χρόνου- τις οφειλές του.

Στις περιπτώσεις που ένα δανειολήπτης έχει «κόκκινα» δάνεια, σε παραπάνω από μία τράπεζες, τότε προβλέπεται συνεργασία των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Εκτός νυμφώνος 70.000 στρατηγικοί κακοπληρωτές

Εκτός νυμφώνος και των ευνοϊκών ρυθμίσεων θα μείνουν 70.000 οφειλέτες που έχουν χαρακτηριστεί ως στρατηγικοί κακοπληρωτές , οι οποίοι εκμεταλλεύονται τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου, για να μην πληρώνουν τα δάνειά τους αν και μπορούν.

.