Χρήμα από offshore σε «Πρώτο Θέμα» και σε εταιρεία της Μαρέβας Μητσοτάκη

23 Απριλίου 2018

Τα στοιχεία για την κίνηση κεφαλαίων και ο «από μηχανής Θεός» που σώζει επιχειρήσεις. Σκανδαλολογία με σενάρια διαπλοκής

Ενώ στα ελληνοτουρκικά η ένταση φαίνεται να αποκλιμακώνεται και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τώρα στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για ελάφρυνση του χρέους, στο προσκήνιο έρχονται πάλι τα θέματα διαπλοκής πολιτικοοικονομικών συμφερόντων και media. Αφορμή οι αποκαλύψεις της εφημερίδας Documento για την κίνηση κεφαλαίων από παναμαϊκή offshore  προς τις επιχειρήσεις της Μαρέβας Μητσοτάκη και την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», η οποία πρωταγωνιστεί στον μιντιακό πόλεμο κατά της κυβέρνησης.

Το θέμα αυτό αναμένεται ότι θα αποτελέσει αντικείμενο οξύτατων αντιπαραθέσεων, προκαλώντας  νό κύμα σκανδαλολογίας, κλιμάκωση του επικοινωνιακού πολέμου και περαιτέρω όξυνση του πολιτικού κλίματος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η offshore εταιρείαVelvet Success με έδρα τον Παναμά,χρηματοδότησε εν μέρει την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας που εκδίδει το «Πρώτο Θέμα» και συμμετείχε επίσης σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Zeus+Dion, που ανήκει στη σύζυγο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η Velvet Success εμφανίσθηκε ως… από μηχανής Θεός για να σώσει την εφημερίδα, όταν τα χρέη της προς τις τράπεζες ήταν 42 εκατ. ευρώ και οι μέτοχοι της προσπαθούσαν να βρουν κεφάλαια 6,91, εκατ. ευρώ για να δώσουν εγγυήσεις. Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Ιούνιο του 2017, είχε εισφέρει επίσης κεφάλαια για να στηρίξει και να σώσει την επιχείρηση της Μαρέβας Μητσοτάκη, που είχε μεγάλες ζημίες και κινδύνευε με λουκέτο.

Αναλυτικά στοιχεία παρατίθενται στο δημοσίευμα και για τις δύο περιπτώσεις χρηματοδότησης μέσω.. Παναμά.

Οπως αναφέρεται, στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας του «Πρώτου Θέματος» συμμετείχαν:

  • Με 5,1 εκατ. ευρώ η Global Tree AE, εταιρεία συμφερόντων του Διονύση Παναγιωτάκη, ο οποίος είναι προσωπικός φίλος του Ευάγγελου Βενιζέλου, μεγαλομέτοχος-ιδιοκτήτης του καναλιού Action 24 και σύζυγος της πρώην βουλευτή και υφυπουργού του ΠΑΣΟΚ  Ελένης Κούρκουλα
  • Με 1,8 εκατ. ευρώ ο συνεκδότης του «Πρώτου Θέματος» Τάσος Καραμήτσος.

Όπως γράφει η Documento,  από τα στοιχεία που έχουν κοινοποιηθεί στην Τράπεζα Πειραιώς αποδεικνύεται ότι το ποσό που εμφανίζεται να εισέφερε ο Τ. Καραμήτσος έχει κατατεθεί στον λογαριασμό του από την Ελβετία και συγκεκριμένα από την τράπεζα UBS. Τροφοδότης λογαριασμός όμως δεν είναι κάποιος προσωπικός λογαριασμός του, αλλά ο λογαριασμός της εταιρείας Velvet Success.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι από τον περασμένο Δεκέμβρη έχει αποκαλύψει ότι η συγκεκριμένη μυστηριώδης offshore εισέφερε 799.918 ευρώ σε αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας ZEUS+DION, που ανήκει στην Μαρέβα Μητσοτάκη.

Οπως επισημαίνει το δημοσίευμα, μέσα σε διάστημα λίγων μηνώνη “γαλαντόμος” offshore  εμφανίζεται να σώζει τόσο την Μαρέβα Γκραμπόφσκι όσο και τον Θέμο Αναστασιάδη και το «Πρώτο Θέμα» του. Ανακύπτει λοιπόν το ερώτημα ποιος είναι ο κοινός τους χρηματοδότης που κρύβεται πίσω από την offshore.

Εξηγήσεις από Μητσοτάκη ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento  για την offshore  που φέρεται να χρηματοδοτεί τόσο τις επιχειρήσεις της Μαρέβα Γκραμπόφσκι- Μητσοτάκη και την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», προκαλεί αμείλικτα ερωτήματα σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης:

«Τα παραπάνω στοιχεία φωτίζουν τους λόγους για τους οποίους η ταύτιση της εφημερίδας του Θέμου Αναστασιάδη, γνωστού και ως «κομιστή» με την ατζέντα του κόμματος του Κυρ. Μητσοτάκη είναι τόσο πολύ ισχυρή.

Θυμίζουμε ότι ο άλλος συνεταίρος της κ. Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη ελέγχεται από την ελληνική Δικαιοσύνη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ούτε τότε έδωσε κάποια εξήγηση ο κύριος Μητσοτάκης.  Οφείλει όμως να απαντήσει σήμερα: Ποιος είναι ο κρυφός χρηματοδότης της συζύγου του και του Πρώτου Θέματος,  και γιατί κρύβεται;

Και, επιτέλους, πόσες πια σκοτεινές υποθέσεις οικονομικής διαπλοκής  που εμπλέκεται ο κ. Μητσοτάκης θα δουν το φως της δημοσιότητας; Έχουμε χάσει το μέτρημα».sofokleousin.

.