Ευρώπη τηρεί τη διπλωματία των ίσων αποστάσεων Πούτιν σπρώχνει τον Ερντογάν η διαμάχη με τις ΗΠΑ

31 Αυγούστου 2018

Ο Ερντογάν, δείχνει με όλους τους τρόπους πως απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την Ουάσιγκτον αντικαθιστώντας την με την Μόσχα και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Την περασμένη Παρασκευή, κανόνισε υψηλή συνάντηση στο Κρεμλίνο με επικεφαλής τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος παρέδωσε και πρόσκληση στον Πούτιν από τον Ερντογάν, να επισκεφτεί την Τουρκία για να τα πουν τρώγοντας θαλασσινά στην Κωνταντινούπολη.

Από την πλευρά του ο Πούτιν δείχνει να ανταποκρίνεται στο έντονο «φλερτ» του Ερντογάν, αφού όχι μόνο έδωσε το παρόν στην συνάντηση στο Κρεμλίνο με την αντιπροσωπεία από την Αγκυρα, (απόντος του Ερντογάν), αλλά έτεινε και χέρι βοηθείας, λέγοντας ότι οι σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας αποκτούν όλο και πιο «βαθύ χαρακτήρα», αφήνοντας ανοικτό παράθυρο στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών.

Η Ευρώπη προς το παρόν αντιδρά με προσεκτικά βήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ανγκελα Μέρκελ που αναμένει στο Βερολίνο τον Ερντογάν με πολυπληθή αποστολή στα τέλη Σεπτέμβρη, αναφερόμενη στη σφαγή των περίπου 1,5 εκατ. Αρμενίων το 1915, απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία». «Οι θηριωδίες που διαπράχθηκαν κατά των Αρμενίων δεν πρέπει και δεν θα ξεχασθούν», δήλωσε η Μέρκελ θέλοντας να παρακάμψει μια πιθανή επανάληψη των εντάσεων που είχαν ξεσπάσει με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, όταν το 2016 η γερμανική βουλή καθιέρωσε επίσημα τον όρο γενοκτονία για την σφαγή των Αρμενίων.
Από την πλευρά της η Γαλλία «έκοψε» τους πανηγυρισμούς Ερντογάν, για τη σύγκλιση τετραμερούς συνόδου κορυφής για τη Συρία που είχε προταθεί από τον πρόεδρο της Τουρκίας

.