Νίκος Νικολόπουλος: Το ΕΣΡ άκουσε τις καταγγελίες Παππά «για εθνικά επιζήμιες εκπομπές του ΣΚΑΪ»

22 Αυγούστου 2018

Η απάθεια του ΕΣΡ σε εθνικά επιζήμιες και αντιδεοντολογικές εκπομπές του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, δεν άφησε ασυγκίνητο τον Πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο, ο οποίος κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά.

Τεκμηριώνοντας την κοινοβουλευτική του παρέμβαση, ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής επικαλείται τον ίδιο τον Υπουργό, ο οποίος σε δημόσιες παρεμβάσεις του σημειώνει τις «εκλεκτικές συγγένειες» ορισμένων σταθμών με Τούρκους επιχειρηματίες, οι οποίες δεν περιορίζονται στην ψυχαγωγία, αλλά επεκτείνονται και στον τρόπο παρουσίασης της ειδησεογραφίας, καθώς όπως είπε, «επηρεάζουν με τη γραμμή τους για τη συμφωνία με την ΠΔΓΜ».

Ο Ν. Παππάς- όπως αυτολεξεί έγραψε η φιλοκυβέρνηση εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ»- φωτογραφίζει τον Τούρκο παραγωγό του ΣΚΑΪ Ατζούν Ιλιτζαλί, ο οποίος ελέγχει σχεδόν το σύνολο της ψυχαγωγίας του καναλιού, όμως φαίνεται ότι «βάζει πόδι» και στην ενημέρωση.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής γίνεται ακόμα πιο αιχμηρός, καθώς κατηγορεί το κανάλι για αντεθνική στάση: «Ο εξ Ανατολών γείτονάς μας δεν θα ήθελε ποτέ η Ελλάδα με την ΠΓΔΜ να φτάσουν σε συμφωνία. Θα ήθελε να συνεχίσει στο όραμα του μουσουλμανικού τόξου, το οποίο περικυκλώνει την Ελλάδα, αυξάνοντας την επιρροή του στον βόρειο γείτονά μας».

Σε άλλο σημείο της ερώτησής του, ο Νίκος Νικολόπουλος κάνει μνεία σε προγενέστερη ερώτησή του, στην οποία ο Πρόεδρος του ΕΣΡ κ. Αθανάσιος Κουτρουμάνος ανέφερε ότι «έδωσε σχετική εντολή στο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό να προβεί σε συνολική θεώρηση και σε καταγραφή των προγραμμάτων ανά σταθμό, ώστε, σε καταφατική περίπτωση, να κινηθεί κατά των παραβατών ή νόμιμη διαδικασία».

Ειδικότερα, στο έγγραφο του ΕΣΡ αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι:

Συχνά καταγγέλλεται η αναφορά αναληθών ειδήσεων ή ρεπορτάζ, αποδιδόμενων σε μη κατονομαζόμενους «κύκλους».

Συχνά καταγγέλλεται ο μη διαχωρισμός και η σκόπιμη σύγχυση μεταξύ είδησης και δημοσιογραφικού σχολιασμού, ενίοτε με τη χρήση δραματικών τόνων και εντυπωσιακών σκηνοθετικών στοιχείων με σκοπό την δημιουργία εντυπώσεων.

Συχνά καταγγέλλεται παραβίαση της υποχρέωσης για «αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων».

Τα εύλογα ερωτήματα του Αχαιού βουλευτή προς τον Νίκο Παππά είναι τα εξής:

  1. Όταν έφθασε η Κυβέρνηση μέχρι την απέλαση Ρώσων διπλωμάτων, βάζοντας σε κίνδυνο τις καλές έως πολύ καλές ελληνορωσικές σχέσεις, πως επιτρέπει από την άλλη, ένας τηλεοπτικός σταθμός να εκπέμπει τέτοια αντεθνικά μηνύματα που κατά την κρίση του Υπουργού εξυπηρετούν αντεθνικά σχέδια;
  2. Επιτέλους γιατί δεν στείλατε στο ΕΣΡ όλα τα σχετικά video των εκπομπών που επικαλείσθε, προκειμένου να ελέγξουν ως οφείλουν τα καταγγελλόμενα αδικήματα, ίσως και εγκλήματα, αφού όπως προκύπτουν από την συνημμένη πρόσφατη απάντηση από μόνο του μας υπενθύμισε ότι έχει αρμοδιότητα και είναι υπεύθυνο για τις αντιδεολογικές και εθνικά και επιζήμιες δημοσιογραφικές εκτροπές;
  • Παρακαλείσθε να καταθέσετε την σχετική αλληλογραφία με τις δικές σας αναφορές προς τον ΕΣΡ.
  1. Εάν έχει ασχοληθεί, τότε σε ποια πορίσματα έχει καταλήξει και ποιες ποινές έχει επιβάλλει;
  • Παρακαλείσθε να καταθέσετε τα σχετικά πορίσματα.
  1. Μήπως έχει ασχοληθεί η δικαιοσύνη με τις βαριές καταγγελίες- κατηγορίες σας και εάν όχι, μήπως τώρα αρμόδιος εισαγγελέας, με βάση την παρούσα ερώτηση, δώσει εντολή διερεύνησης τυχόν ποινικών αδικημάτων εκ μέρους των μετόχων του ΣΚΑΙ και των μελών του ΕΣΡ;

.