Η θέση μου για την πλατεία Ελευθερίας -επειδή πολύς λόγος γίνεται για αυτήν.

25 Σεπτεμβρίου 2018

Παναγιώτης Αβραμόπουλος

Η θέση μου για την πλατεία Ελευθερίας -επειδή πολύς λόγος γίνεται για αυτήν.
«Από την πρώτη στιγμή ήμουν υπέρ της ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας. Άλλωστε, αποτελούσε μία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της παράταξης Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη. Μιλάμε για τη δεύτερη μεγάλη πλατεία στο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης και αυτό έχει τη σημασία του.
Να επισημάνω βέβαια ότι, στην περίπτωση της παρέμβασης στη συγκεκριμένη πλατεία η προσέγγιση δεν αφορά απλώς και μόνο τον εξωραϊσμό της και την απόδοση ενός δημόσιου χώρου στους πολίτες. Πρόκειται πρωτίστως για τη σύνδεση του τόπου με γεγονότα της ιστορίας που σημάδεψαν την πόλη και με την απόδοση τιμής τους Εβραίους συμπολίτες μας. Δεν είναι αυτή μία απλή πλατεία αλλά ένας τόπος υψηλών συμβολισμών.
Από την πρώτη στιγμή, όμως, και κατ’ επανάληψη ζητώ επίσης να μάθω ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο δεν έγινε καν απόπειρα τεχνικής διερεύνησης της δυνατότητας να δημιουργηθεί υπόγειο πάρκινγκ κάτω από την υπό ανάπλαση πλατεία. Δεν πραγματοποιήθηκε μία τεχνική μελέτη η οποία θα μας διαφώτιζε για τη δυνατότητα να λειτουργήσει εκεί χώρος στάθμευσης ο οποίος θα ανακούφιζε το επιβαρυμένο και προβληματικό στη λειτουργία του κέντρο της πόλης. Ακόμα και εάν τελικώς το πόρισμα θα απέκλειε το δυνατότητα αυτή. Τουλάχιστον θα γνωρίζαμε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.
Τώρα προχωράμε στην εκτέλεση ενός έργου ελλιπούς.
Στο επίμονο αυτό ερώτημα ουδέποτε πήρα απάντηση.
Σημειώνω ότι, ένας τέτοιος χώρος στάθμευσης, ακριβώς λόγω της θέσης του, θα μπορούσε να λειτουργήσεις υπέρ των επισκεπτών αλλά, κυρίως, υπέρ των κατοίκων της πόλης και των ανθρώπων που εργάζονται στο κέντρο και κινούνται στην αγορά. Ας μην υποτιμούμε το γεγονός ότι πρόκειται να καταργηθούν θέσεις στάθμευσης που εξυπηρετούν καθημερινά, κατά μέσο όρο, περισσότερα από 900 οχήματα.»

.