Στη Μολδαβία το επόμενο πεδίο μάχης για τη ρωσική Εκκλησία

24 Οκτωβρίου 2018

Εντείνεται η κινητικότητα στο εκκλησιαστικό μέτωπο, καθώς μετά το σχίσμα της Ρωσικής Εκκλησίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, οι δύο πλευρές επιδιώκουν να ισχυροποιήσουν τις θέσεις τους στις εκκλησίες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, δρώντας στο πλαίσιο και σε αντιστοιχία με την γεωπολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει.

Επιχειρώντας να ενισχύσει τους δεσμούς και να διευρύνει την πνευματική επιρροή της ρωσικής εκκλησίας, ο Ρώσος πατριάρχης Κύριλλος θα επισκεφθεί τέσσερις σημαντικές πόλεις στη Μολδαβία από τις 25 έως τις 28 Οκτωβρίου. Η Μολδαβία επελέγη καθώς βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο γεωπολιτικών εντάσεων και το ενδεχόμενο ανάπτυξης «αυτονομιστικών» τάσεων σε εκκλησιαστικό επίπεδο είναι πάντα ισχυρό.

Η επίσκεψη του Κυρίλλου έχει σαφή και έντονα γεωπολιτικά χαρακτηριστικά και στόχο να επιβάλλει και να επιδείξει την κυριαρχία της ρωσικής Εκκλησίας στις χώρες της Βαλτικής, της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.

Ο ορθόδοξος πληθυσμός της Μολδαβίας είναι επίσης σε κατάσταση σχίσματος, καθώς κυριαρχούν δύο διαφορετικές εκκλησιαστικές οντότητες, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Μολδαβίας, η οποία εντάσσεται στο πατριαρχείο της Ρωσίας και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βεσσαραβία (το ιστορικό ρουμανικό όνομα για τη Μολδαβία), που αποτελεί μέλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας.crisismonitor

.