Παναγιώτης Αβραμόπουλος ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ – Πού οδηγούμε τα πράγματα;

21 Μαρτίου 2019

ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ – Πού οδηγούμε τα πράγματα;
(Από το 9ο λεπτό μέχρι το τέλος – Συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου 18.03.2019)
«(…) ΟΜΩΣ, πρέπει να μιλήσουμε επιτέλους για αυτό που συμβαίνει στην πόλη με ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΤΡΟΠΟ. Δυστυχώς, η πόλη τα τελευταία χρόνια ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΣΥΔΩΣΙΑ των καταστημάτων, ορισμένα από τα οποία ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΟΥΝ με κάθε τρόπο κάθε έννοια νομιμότητας η οποία διασφαλίζει το ότι ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΖΟΥΝ ΟΛΟΙ. Και οι πεζοί και οι καταστηματάρχες, και οι μητέρες με τα παιδικά καροτσάκια και οι ανάπηροι.
Και ας μου πει ένας συνάδερφος, ο οποίος έχει από τη μεριά της διοίκησης την ευθύνη για τα θέματα αυτά, πώς ένας άνθρωπος σε αναπηρικό αμαξίδιο μπορεί να κυκλοφορήσει στα πεζοδρόμια της Θεσσαλονίκης;
Ελπίζω ότι δεν θα συμβεί το ίδιο στη νέα ρύθμιση που κάναμε για ένα νέο πεζοδρόμο που δημιουργήσαμε τώρα.

Ελπίζω και εύχομαι, ο νέος δήμαρχος (όποιος και αν είναι αυτός) να μπορέσει να επιβάλει ένα πλαίσιο κανόνων συμπεριφοράς για να ανακτήσει η Θεσσαλονίκη αυτό που λέγεται δημόσιος χώρος, κοινόχρηστος χώρος. Οι άνθρωποι δεν κάθονται μόνο σε μια καρέκλα ενός μπαρ ή ενός καφέ. Θέλουν και να κυκλοφορούν, να βαδίσουν στους πεζοδρόμους, θέλουν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στα πεζοδρόμιά τους. Έχουμε δώσει άδειες –δεν ξέρω ποιος είναι αυτός που το κάνει αυτό- ώστε να μην υπάρχει πλέον πεζοδρόμιο σε αυτήν την πόλη που να μην έχει αναπτυγμένα καθίσματα μαζί με παραπετάσματα –προχωράς και πέφτεις επάνω σε παραπετάσματα.
Ρωτάω: Ποιος είναι αυτός ο οποίος δίνει συνέχεια αυτές τις άδειες, ακόμη και σε πεζοδρόμια των δύο μέτρων ή και σε πεζοδρόμια του ενός μέτρου; Δεν τα καταγγέλλω αυτά με φωτογραφίες και πειστήρια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γιατί πλέον είναι και λίγο θλιβερό…
Υπάρχει, όμως, κάποια αρχή; Τι είναι αυτό που κάνουμε; Πού οδηγούμε τα πράγματα; Η επιχειρηματική δραστηριότητα, αν δεν μπει σε ένα πλαίσιο κανόνων, θα κυριεύσει τα πάντα. Αν αυτό θέλουμε, είναι μια άποψη… Αν δεν θέλουμε όμως αυτό μόνο και θέλουμε να υπάρχει η ελεύθερη πρόσβαση των ανθρώπων στους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους, τότε αυτό νομίζω ότι πρέπει να είναι η κοινή πεποίθηση των δημοτικών συμβούλων εν τω συνόλω.»

00:00-01:59
Στη συζήτηση για το Πολεοδομικό Σχέδιο της Θεσσαλονίκης ζήτησα, λόγω της σοβαρότητάς του, να μην συζητηθεί το θέμα ενώ απουσίαζε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. «Πρόκειται για ένα θέμα που αφορά το μέλλον της πόλης.» Για τον ίδιο λόγο εισηγήθηκα να αποσύρουμε και τις κανονιστικές.
02:49 – 08:00
Το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης στο Ε’ δημοτικό διαμέρισμα.

 

.