Ο Παναγιώτης Μπαλτάκος, δικηγόρος της Μονής Εσφιγμένου δήλωσε στο Νίκο Βάνη

19 Απριλίου 2019

Ο Παναγιώτης Μπαλτάκος, δικηγόρος της Μονής Εσφιγμένου δήλωσε στο Νίκο Βάνη για την δίκη της μονής εσφιγμενου
θα ασκήσει αναίρεση στον άρειο πάγο κατά της δευτεροβάθμιας του Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης

Ο Παναγιώτης Μπαλτάκος δήλωσε στο Νίκο Βάνη ότι με τον καινούριο ποινικό κωδικά έχει Αναδρομική ισχύς ο νομος περιλαμβάνει και την συγκεκριμένη δίκη της Μονής Εσφιγμένου του Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης

Κατά τη διάρκεια της πολυήμερης ακροαματικής διαδικασίας οι κατηγορούμενοι εκπροσωπήθηκαν μόνο από τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους Παναγιώτης Μπαλτάκος Βασίλης Καπερνάρο

καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 17 ετών τον ηγούμενο της “παλιάς” αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου Μεθόδιο, ενώ η ίδια ποινή επιβλήθηκε στον μοναχό Αντύπα της ίδιας αδελφότητας.

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου, ο πρώτος κρίθηκε ένοχος ως ηθικός αυτουργός του επεισοδίου, ενώ ο δεύτερος που φέρεται να πέταξε μολότοφ καταδικάστηκε για έκρηξη, εμπρησμό, χρήση εκρηκτικών κ.ά. Με την ίδια απόφαση,

άλλοι έξι μοναχοί της “παλιάς” αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου τιμωρήθηκαν με κάθειρξη 9 ετών και 5 μηνών, ο καθένας, για απλή συνέργεια στο επεισόδιο,

που κατηγορούνταν για το επεισόδιο με τις βόμβες μολότοφ στον Άγιον Όρος, τον Ιούλιο του 2013, κατά την προσπάθεια εκκένωσης του αντιπροσωπείου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, στις Καρυές

 

Ο Ματθίας για τη διαπλοκή Δικαιοσύνης και Εκκλησίας Σάββατο, 06 Δεκεμβρίου 2008

Ο πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στέφανος Ματθίας, υπήρξε ένας από τους πλέον διακεκριμένους δικαστές των τελευταίων δεκαετιών. Ως Προέδρος του Αρείου Πάγου από το 1996 μέχρι το 2002, υπήρξε υπόδειγμα ακεραιότητας και δικαιοκρισίας. Όταν παίρνει δημόσια θέση και αυτό το κάνει πολύ σπάνια, ο λόγος του έχει πάντα ιδιαίτερη βαρύτητα.
Μιλώντας χθες σε εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με θέμα «Κράτος και Εκκλησία: Υπόγειες διαδρομές», μίλησε για τη διαπλοκή δικαστών Εκκλησίας και πολιτικής εξουσίας.
Με ιδιαίτερη καυστικότητα ο κ Ματθίας είπε ότι οι Έλληνες δικαστές διαπλέκονται με την Εκκλησία από θρησκοληψία ή από ωφελιμισμό. Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, «οι θεοφοβούμενοι δικαστές συχνάζουν σε μονές και εκκλησίες, συναναστρέφονται κατά κανόνα κληρικούς, δεν παρακολουθούν τις κοινωνικές εξελίξεις, είναι αφελείς αλλά και τυπολάτρες, υπερβολικά αυστηροί σε ηθικοθρησκευτικά διλλήματα, στην αναγνώριση ελαφρυντικών υπέρ των κατηγορούμενων και στην επιμέτρηση των ποινών».
Αλλοίμονο σε όποιον πέσει σε τέτοια σύνθεση.

Ανέφερε ως παραδείγματα την περίπτωση Γιοσάκη, του οποίου κάποιοι δικαστές είχαν γίνει πειθήνια όργανα και στον οποίο είχαν αλλοτριώσει τη δικαστική τους συνείδηση. Αλλά και την περίπτωση της προέδρου Πρωτοδικών Ροδόπης που όπως είπε «ευνόησε συνειδητά τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου με τη σκέψη, όπως η ίδια παραδέχτηκε, ότι αυτός θα διέθετε την περιουσία που θα του αναγνωριζόταν σε αγαθοεργίες. Ξεχνώντας τη δικαστική της ιδιότητα, μερολήπτησε από θρησκοληψία».
Αναφέρθηκε επίσης και την επιρροή της Εκκλησίας στην επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. «Κατά τις προαγωγές από υπουργικό συμβούλιο στις ηγετικές θέσεις της δικαστικής ιεραρχίας η Εκκλησία στηρίζει τους θεοφοβούμενους δικαστικούς λειτουργούς και ότι καμιά φορά εισακούεται. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η πεποίθηση ορισμένων διαδίκων και δικαστών ότι η Εκκλησία είναι σε θέση να ασκεί σε επίδικες υποθέσεις και στις προαγωγές των δικαστών ουσιαστική επιρροή…».
Τα φαινόμενα αυτά ήταν γνωστά, αλλά κανένας δεν μιλούσε. Αποτελούσαν ταμπού. Το γεγονός όμως ότι αυτά λέγονται τώρα από έναν δικαστή και μάλιστα του διαμετρήματος του κ. Ματθία, που έχει εξαντλήσει τη δικαστική ιεραρχία, δικαιώνουν το kentri.gr, που συχνά πυκνά αναφέρεται στα φαινόμενα αυτά (πατήστε εδώ και εδώ ).
Ούτε η θρησκοληψία ούτε ο ωφελιμισμός συνάδουν με το λειτούργημα του δικαστή. Η Δικαιοσύνη χρειάζεται δικαστές επαρκείς, με ανοιχτά μυαλά και καντιανή ηθική.

 

Εκδρομή δικαστών με χορηγό μεγάλη επιχείρηση

Χλιδάτο ταξίδι αναψυχής με χορηγία μεγάλης ασφαλιστικής εταιρίας, που έχει δοσοληψίες με τη δικαιοσύνη, πραγματοποίησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη 60 και πλέον δικαστές και εισαγγελείς μετά των συζύγων τους.
Το ταξίδι οργανώθηκε από την αδελφότητα των «αρχόντων», δηλαδή επιχειρηματιών που ενισχύουν οικονομικά το Φανάρι και σε αναγνώριση των υπηρεσιών τους ο Πατριάρχης τους απονέμει οφίκια.
Πρόκειται για νέο ολίσθημα των δικαστών, το οποίο οδηγεί σε ποικίλους συνειρμούς, δεδομένου ότι πολλοί από τους επιχειρηματίες, έχουν ή μπορεί στο προσεχές μέλον να έχουν δικαστικές εμπλοκές. Άλλωστε έχει αποδειχθεί ότι η θεοσέβεια συχνά κρύβει υποκρισία και ιδιοτέλεια.
Υπενθυμίζουμε την περίπτωση, όπου πριν διόμισυ χρόνια, ο προφυλακισμένος για εμπλοκή του στο παραδικαστικό κύκλωμα, Αρχιμανδρίτης Γιοσάκης, δίκην αγέλης, είχε οδηγήσει αριθμό δικαστών στην Αλεξάνδρεια στην τελετή ενθρόνισης του Πατριάρχη.kentri.gr

 

Οι δικαστές που βρίσκονται στην έδρα για την Ιερά Μονή Εσφιγμένου, θα πράξουν όπως έπραξε ο Αναστάσιος Πολυζωίδης,και ο Γεώργιος Τερτσέτης,

 

ΝΙΚΟΣ ΒΑΝΗΣ – ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ 30-01-17 ΤΗΣ Ι Μ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ

 

.